REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 iunie 2018)

CEC se va întruni vineri pentru a se pronunţa asupra nevalidării alegerilor

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că va luat act de hotărîrea Judecătoriei Chişinău din 19 iunie, care a devenit irevocabilă prin încheierea Curţii Supreme de Justiţie din 25 iunie, prin care nu s-a confirmat legalitatea alegerilor locale noi pentru funcţia de primar general al Chişinăului. Potrivit unui comunicat emis de CEC, şedinţa nu poate fi convocată mai devreme din motiv că “o parte din membrii CEC se află în deplasări de serviciu, iar alții sînt în concediu ordinar”. Potrivit legislaţiei în vigoare, în anul curent nu mai pot fi organizate alegeri locale noi, astfel capitala va fi condusă de un primar interimar. În prezent, la conducerea primăriei se află viceprimarul Ruslan Codreanu.

 

Cazul de intoxicare în masă a copiilor de la o tabără din Taraclia va fi investigat de Ministerul Sănătății

Cazul de intoxicare în masă a copiilor de la o tabără din Taraclia va fi investigat de către un grup de lucru intersectorial, cu implicarea specialiștilor principali ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Potrivit ministerului nominalizat, din grupul de lucru vor face parte și reprezentanți ai Agenției Naționale de Sănătate Publică, Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, Direcției învățămînt general a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și ai Direcției Generale a Inspectoratului General al Poliției. Grupul de lucru va prezenta MSMPS rezultatele investigației la data de 28 iunie curent și va propune autorităților locale și factorilor de decizie responsabili din Taraclia măsuri concrete pentru prevenirea apariției cazurilor analogice.

 

Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu delegația AP OSCE

Vicepremierul Cristina Lesnic a avut ieri o întrevedere cu delegația Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), condusă de Președintele AP OSCE George Tsereteli (Georgia), membru al Grupului AP OSCE pentru R. Moldova. Din componența delegației au făcut parte și Secretarul general al AP OSCE Roberto Montella (Italia), consilierul Președintelui AP OSCE Loic Poulain, precum și șeful Misiunii OSCE din Moldova Michael Scanlan. Cristina Lesnic a oferit asigurări că Chișinăul are voință politică pentru a continua implementarea deciziilor protocolare deja semnate și pentru a menține în continuare aceeași dinamică pozitivă în cadrul negocierilor și a grupurilor de lucru sectoriale.

 

Trei președinți de parlament efectuează o vizită comună la Washington

Președintele Parlamentului Andrian Candu, împreună cu omologii săi din Georgia și Ucraina, efectuează, în premieră, o vizită trilaterală în SUA, în perioada 25 iunie-1 iulie, pentru a cere angajament deplin și activ al Statelor Unite în regiune. Cei trei președinți de legislative vor discuta despre riscurile de securitate, drepturile omului, securitatea energetică în Estul Europei, precum și reformele implementate de R. Moldova, Georgia și Ucraina în parcursul european al celor trei state. Programul vizitei include întrevederi cu Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților, Congresul SUA, membrii Comitetului Senatului pentru relații externe, grupurile de prietenie din Congresul SUA pentru Moldova, Georgia, Ucraina, precum și cu asistentul pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA Wess A. Mitchell.

 

Un protest împotriva anulării alegerilor locale a fost organizat în centrul capitalei

Mai multe persoane au protestat marți, 26 iunie, în fața primăriei capitalei nemulțumiți de decizia magistraților Curți Supreme de Justiție de a nu valida alegerile locale noi din municipiu. Protestatarii au cerut autorităților să valideze mandatul lui Andrei Năstase, candidatul care a acumulat cele mai multe voturi în turul doi de scrutin. Oamenii veniți la protest au scandat mai multe lozinci printre care „vrem primarul pe care l-am votat” și „votul ne-a fost furat”. În timpul manifestației, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt și mai multe străzi din capitală au fost blocate.

 

Curtea de Conturi a depistat mai multe nereguli în Bălți

Curtea de Conturi a depistat nereguli în gestionarea situațiilor financiare aferente procesului bugetar și gestionării patrimoniului public al autorităților publice locale (APL) din municipiul Bălți pentru anul 2017. Acestea au fost identificate după ce membrii Curții au examinat un raport de audit. În urma auditului, Curtea de Conturi a depistat denaturări aferente în bilanțului contabil – în sumă de peste 110 milioane de lei și în raportul privind veniturile și cheltuielile în sumă de 22 milioane de lei. Mai exact, printre iregularitățile depistate de Curte se evidențiază diminuarea valorii terenurilor proprietate publică cu circa 16,6 mln lei, majorarea neconformă a valorii tranzacțiilor privind lucrările de reparații capitale, majorarea valorii cheltuielilor aferente subsidiilor acordate.

 

Premierul și-a anulat întîlnirea cu diaspora din SUA

Premierul Pavel Filip, care între 24-26 iunie se află într-o vizită la Washington, și-a anulat întîlnirea cu diaspora din SUA, programată pentru marți, 26 iunie. Ambasada R. Moldova în SUA a anunțat reprezentanții diasporei despre anularea reuniunii stabilite pentru astăzi pe motiv că agenda prim-ministrului „a fost modificată de ultima oră”. În același timp, diaspora este anunțată că în curînd va fi organizată o întîlnire cu noua ambasadoare a R. Moldova în SUA, Cristina Balan, care urmează să relateze despre rezultatele vizitei lui Pavel Filip. Șefa adjunctă a Direcției comunicare și protocol a Guvernului, Mariana Perju, a declarat că pe agenda inițială vizitei prim-ministrului în SUA nu a fost planificată o întîlnire cu diaspora.

 

Ambasada SUA la Chișinău a luat cunoștință de decizia CSJ privind invalidarea alegerilor

Ambasada SUA în R. Moldova a luat cunoștință de decizia Curții Supreme de Justiție de a menține hotărîrea privind invalidarea rezultatelor alegerilor noi din capitală. „Alegerile libere, corecte și transparente sînt fundamentul oricărei democrații și trebuie să se conformeze normelor internaționale. Orice pretinse încălcări trebuie să fie abordate într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri”, a anunțat Ambasada SUA la Chișinău pe o rețea de socializare. Potrivit misiunii diplomatice, „independența judiciară este un principiu democratic principal, iar decizia a întărit percepția publică privind ingerințele politice în sistemul judiciar al R. Moldova”.

 

Comisia Europeană va trimite în R. Moldova un consilier în domeniul energetic

R. Moldova va beneficia de suportul unui consilier pe domeniul energetic din partea Comisiei Europene. Decizia a fost luată de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici și vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, responsabil pentru Uniunea energiei. Cei doi oficiali au avut o întrevedere în Statele Unite ale Americii. Maroš Šefčovič a reiterat necesitatea diversificării surselor de gaze naturale și energie electrică, pentru a asigura securitatea energetică a R. Moldova. Totodată, oficialul a afirmat că țara noastră ar trebui să continue acțiunile de promovare și dezvoltare a energiei regenerabile.