REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 mai 2021)

Ofițerii CNA au descins la Direcția municipală pentru siguranța alimentelor Chișinău

Ofițerii Centrului Național Anticorupție /CNA/ și procurorii au descins în această dimineață la Direcția municipală pentru siguranța alimentelor Chișinău. Sînt în vizor mai multe persoane, inclusiv medici sanitar-veterinari. Potrivit CNA, ofițerii anticorupție au mers azi cu noi acțiuni de urmărire penală în dosarele care vizează eliberarea contra cost a certificatelor sanitar-veterinare. „De data aceasta facem percheziții la Direcția municipală pentru siguranța alimentelor. Sînt în vizor mai multe persoane, inclusiv medici sanitar-veterinari. Urmează și rețineri. Sîntem dislocați pe cel puțin 10 adrese, unde efectuăm percheziții”, se mai spune în comunicatul emis de CNA.

 

Odihna de vară a elevilor va fi organizată conform unui nou concept

În sezonul estival 2021, odihna copiilor din capitală va fi organizată doar în baza taberelor cu sejur de zi și la capacitatea de 50 la sută, avînd în vedere situația pandemică prin infecția COVID-19. Primăria municipiului Chișinău a elaborat Conceptul privind odihna copiilor în sezonul estival. Documentul urmează să fie aprobat în această săptămînă. Potrivit viceprimarului Angela Cutasevici, taberele cu sejur de zi vor fi organizate în 12 instituții școlare de învățămînt primar și secundar, în care vor fi implicați 940 de copii. Totodată, autoritățile municipale vor face demersurile necesare pentru organizarea odihnei elevilor într-o tabără constantă, pentru 118 copii rămași fără îngrijirea părintească.

 

Peste 45 de mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au fost distribuite centrelor de vaccinare din țară

Un număr de 45.294 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au fost distribuite ieri, în mod proporțional, la Centrele de vaccinare din țară. Potrivit Ministerului sănătății, săptămîna trecută R. Moldova a recepționat 100.620 de doze de Pfizer-BioNTech, care au fost oferite gratuit prin intermediul platformei COVAX. Campania de imunizare a fost lansată la data de 2 martie curent, iar pînă astăzi, au fost vaccinate 306.610 persoane. La data de 18 mai, Comitetul Național de Coordonare a Imunizării a decis lansarea integrală a etapei a treia de vaccinare împotriva COVID-19.

 

Autoritățile își propun deschiderea mai multor secții de votare peste hotare

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, Comisia Electorală Centrală și Ministerul de externe își propun deschiderea peste hotare a mai multor secții de votare decît în cadrul scrutinului prezidențial din toamna anului 2020. În cadrul unei conferințe de presă comună, organizată astăzi de către CEC și MAEIE, premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat că „pentru alegerile parlamentare ar trebui deschise cel puțin la fel de multe secții ca la prezidențiale”. Oficialul a declarat că autoritățile moldovene vor pleda pentru deschiderea mai multor secții în localitățile din străinătate unde a fost înregistrată o prezență mare la vot la alegerile prezidențiale.

 

Liceul de la Holercaniva fi eficientizat energetic cu susținerea UE

Liceului teoretic din satul Holercani, raionul Dubăsari, va fi eficientizat energetic cu ajutorul Uniunii Europene. Proiectul urmează să fie finalizat pînă la sfîrșitul anului current. Potrivit instituției, pînă în prezent, în cadrul proiectului au fost executate lucrări de termoizolare a pereților exteriori, a soclului și planșeului de acoperiș, a fost finalizat acoperișul blocului 1B. Valoarea contractului de antrepriză constituie 15,11 milioane de lei, iar lucrările, de care vor beneficia circa 330 de persoane, se planifică a fi finalizate către sfîrșitul anului current.

 

Șapte la sută din populația Republicii Moldova a fost vaccinată

Pînă în prezent, în R. Moldova au fost imunizate împotriva COVID-19 306.610 persoane, ceea ce constituie 7,07 la sută din populația țării. Potrivit conducerii Agenției Naționale de Sănătate Publică, pînă la momentul de față, în țară au ajuns 886.390 de doze de vaccin. Circa 70 la sută au fost repartizate deja în teritoriu. La finele săptămînii trecute, țara noastră a recepționat peste 100 de mii de doze de Pfizer/BioNTech și ieri, la prima oră, acestea au fost distribuite în centrele din teritoriu. Pînă astăzi, cu prima doză de vaccin au fost imunizate peste 250 mii de persoane, iar rapelul a fost administrat la 40372. Acoperirea vaccinală printre personalul medical este de peste 75 la sută.

 

Sheriff Tiraspol a trecut de al 19-lea meci fără înfrîngere

Echipa Sheriff Tiraspol a trecut de al 19-lea meci fără înfrîngere. Ultima dată, echipa din Tiraspol a pierdut meciul de campionat pe 1 noiembrie 2020, în fața echipei Petrocub Hîncești (0-1). Potrivit Federației Moldovenești de Fotbal, Sheriff Tiraspol a devenit a doua echipă din campionatul național care a ajuns la borna de 100 de goluri în Divizia Națională într-un sezon. Pînă acum, doar Zimbru a reușit această performanță: 110 goluri în ediția 1995/96 și 112 goluri în ediția 1996/97.

 

Careurile „Ultimului sunet” vor avea loc în toate școlile din autonomia găgăuză

Instituțiile de învățămînt din UTA Gagauz-Yeri se pregătesc pentru festivitățile dedicate „Ultimului sunet”. Careurile vor avea loc cu prezența elevilor, însă cu anumite restricții cauzate de pandemia COVID-19. Potrivit Nataliei Cristeva, şeful Direcției pentru educație din autonomie, solemnitățile „Ultimului sunet” se vor desfășura în toate școlile din regiune. „Avem o situație epidemiologică favorabilă, de aceea careurile vor fi organizate. În cazurile cînd instituțiile au un număr mare de elevi, recomandăm ca festivitățile să fie desfășurate separat - pentru absolvenții de gimnaziu şi cei de liceu. Însă, oricum, „Ultimul sunet” va răsuna în toate școlile”, a explicat Natalia Cristeva.

 

Va fi redus impactul mercurului asupra mediului

În R. Moldova va fi redus impactul mercurului asupra mediului și sănătății umane. Aceasta este decizia primei reuniuni pe marginea unui proiect internaţional în acest sens, desfășurată astăzi cu participarea membrilor delegați ai instituțiilor naționale, echipei de proiect, precum și experților în domeniu. Proiectul "Suport în procesul post-ratificare a Convenției Minamata în R. Moldova prin consolidarea capacităților de eliminare și reducere a riscurilor asociate cu mercurul" are mai multe obiective. Printre acestea se numără îmbunătățirea cadrului legal, consolidarea capacităților instituționale și reducerea riscurilor de expunere la mercur.

 

Autoritatea Aeronautică Civilă atenționează asupra riscurilor cu privire la survolarea spațiului aerian al Belarus

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a emis marți, 25 mai, o notă informativă prin care anunță că a convocat într-o ședință companiile aviatice naționale, care transportă pasageri, și a recomandat operatorilor naționali să efectueze o analiză a riscurilor cu privire la survolarea în continuare a spațiului aerian Belarus, după incidentul cu avionul Ryanair de la Minsk. În nota ACC se mai menționează că Autoritatea Aeronautică a emis o circulară cu privire la desfășurarea repetată de către operatorii naționali a instruirii în partea ce ține de acțiunile personalului navigant în situații de criză.