REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 iunie 2018)

Ploile torențiale au afectat sute de hectare de culturi agricole şi drumuri

Ploile torențiale din ultimele zile au afectat sute de hectare de culturi agricole, vii şi livezi, au inundat beciuri şi au distrus drumuri. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, Liliana Puşcaşu, a precizat că în UTA Găgăuzia precipitațiile au afectat terenuri agricole din orașul Comrat, dar și din satele Carbalia, Congazcic și Beșalma. „În Comrat au fost afectate 37 hectare de vii, 41 hectare de livezi, 10 hectare de floarea soarelui, dar și 45 ha de porumb. În localitatea Congazcic ploaia a distrus 50 ha de vii, 120 ha de bostănării și 200 ha porumb și floarea soarelui, iar în Beșalma precipitațiile au deteriorat mai multe porțiuni de drum local. Pagube au fost înregistrate în satele Mileștii Mici și Costești din raionul Ialoveni, dar și în localitatea Susleni, Orhei”, a spus Puşcaşu.

 

Circulația transportului de mare tonaj va fi restricționată

Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj pe drumurile naționale va fi restricționată temporar. Interdicția se referă la autovehiculele cu greutatea totală de peste 20 de tone și este valabilă pentru zilele în care temperatura aerului va depăși 30 de grade Celsius, între orele 10.00 și 20.00. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, restricționarea circulației rutiere este necesară pentru protejarea asfaltului. Totodată, autoritățile publice locale vor institui restricții similare pe porțiunile de drum asfaltat din localități, pentru a asigura integritatea acestora.

 

Un expert ONU va vizita R. Moldova

Raportorul special al ONU, Michel Forst, a anunțat prima sa vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 25-29 iunie, pentru a evalua situația apărătorilor drepturilor omului și a revizui eforturile, progresele și provocările statului în asigurarea protecției şi consolidării rolului acestora. „Vizita reprezintă o mare oportunitate de a ne angaja într-un dialog constructiv cu autoritățile statului și cu organizațiile societății civile și de a identifica modalitățile de a asigura un mediu sigur pentru apărătorii drepturilor omului", a declarat Michel Forst. În timpul vizitei sale, Forst se va întîlni cu oficiali de stat, reprezentanți ai sistemului judiciar și procuraturii, avocați, jurnaliști, precum și cu membrii Oficiului Avocatului Poporului, cu apărătorii drepturilor omului și reprezentanții organizațiilor societății civile. Vizita va fi efectuată la Chișinău și Tiraspol.

 

Inspectoratul Național de Patrulare a demarat operaţiunea „Autobuz”

Inspectoratul Național de Patrulare (INP) a demarat luni, 25 iunie, operaţiunea specială „Autobuz”, în cadrul căreia agenţii de patrulare vor verifica autovehiculele antrenate în transportul public de călători. Natalia Golovco, ofiţer de presă la Inspectoratul Naţional de Patrulare, a precizat că operaţiunea „Autobuz” are scopul diminuării numărului accidentelor rutiere cu implicarea autovehiculelor antrenate în transportul public de călători și depistării încălcărilor cerințelor legislației în vigoare cu privire la exploatarea transportului de pasageri. Conform sursei citate, operațiunea va dura pînă pe data de 6 iulie.

 

Dobînzile achitate de beneficiarii programului „Prima Casă” vor scădea

Dobînzile achitate de beneficiarii programului ”Prima Casă” vor scădea. Datele au fost prezentate de secretarul general de stat al Ministerului Finanţelor, Ion Chicu. El a opinat că dobînzile vor coborî cu aproximativ 1,5%. Ratele exacte ale dobînzilor vor fi făcute publice de fiecare dintre cele cinci bănci implicate în proiect. Oficialul a mai oferit detalii despre mijloacele financiare pe care beneficiarii le vor primi lunar din partea statului. ”Dacă accesezi un credit de 540 mii de lei, asta înseamnă că în fiecare lună ai primi în cont 900 de lei raportat la o rată lunară în prima perioadă care ar fi de 3300 – 3200 de lei. Dar, această rată o să fie și mai mică, deci ratele dobînzilor o să coboare esențial. 900 de lei raportat la circa 3000 de lei asta înseamnă chiar 30 - 40% din rata lunară pe care o achită beneficiarul”, a spus Chicu.

 

La o tabără de vară s-au intoxicat 29 de copii

29 de copii cu vîrsta între șapte și 14 ani din tabăra de odihnă „Ciaica” au fost internați în spitalul raional Taraclia cu suspiciune de intoxicație. Cazul a fost sesizat de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Activitatea taberei a fost sistată pentru efectuarea dezinfecției și pentru a stabili circumstanțele îmbolnăvirii copiilor. Primele simptoame de îmbolnăvire au apărut pe timp de noapte la data de 23 iunie curent la trei copii. În aceeași zi, după prînz, la punctul medical al taberei s-au adresat încă 18 copii cu aceleași simptoame. Aceștia au fost transportați și internați la spitalul raional. Toți copii aveau febră 37,5-39°, dureri de burtă și cap, slăbiciuni. De asemenea, șapte copii aveau vomă, iar șase diaree. În urma controlului, efectuat de către specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, au fost prelevate probe de bucate gata, probe de materie primă, fructe, legume și apă, pentru investigații de laborator.