REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 iunie 2021)

17 rachete antigrindină au fost lansate la Călărași și Ceadîr-Lunga

17 rachete antigrindină au fost lansate pe 23 iunie în două raioane din țară, în urma ploilor abundente cu descărcări electrice din ultima perioadă. Rachetele au fost de două tipuri. Directorul Serviciului Special Antigrindina a informat că miercuri, între orele 15:43 și 16:13, au efectuat operațiuni unitățile speciale din raioanele Călărași și Ceadîr-Lunga. „Au fost prelucrate trei obiecte convective cu pericol de grindină. Consumul de rachete antigrindină a alcătuit șase bucăți de tip Alazani-6 și 11 bucăți de tip Loza-2”, a comunicat Ion Garaba.

 

Moldova a început să importe semințe de floarea soarelui din Argentina

Un prim transport de 31.170 de tone de semințe de floarea-soarelui și boabe de soia din Argentina a fost încărcat pe vasul Tomini Liberty și urmează să ajungă în R. Moldova. Importul este efectuat de grupul Trans-Oil, care deține cele mai importante unități de procesare a semințelor de floarea soarelui din R. Moldova, dar și fabrici de ulei din România. Importul de semințe de floarea soarelui și boabe de soia din Argentina, are loc în condițiile în care anul trecut, seceta severă a compromis o mare parte din recoltă.

 

Circa 28.000 de traversări au fost înregistrate la frontieră

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 27 996 de traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 12 566 de traversări de persoane, dintre care 7 805 treceri la frontiera moldo-română, 2 016 treceri la frontiera cu Ucraina și 2 745 de treceri aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei, intrare în Republica Moldova, rămîn a fi PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 2 745 de traversări persoane; PTF Leușeni – 3 069 de traversări persoane; PTF Sculeni – 1 682 de traversări persoane. În punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 27 996 de persoane și completate 2 079 de fișe epidemiologice individuale.

 

Expiră termenului de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare

Serviciul Fiscal de Stat informează că, la data de 30 iunie expiră termenul pentru achitarea impozitului pe bunurile imobiliare și impozitului funciar în cazul bunurilor imobiliare şi a terenurilor persoanelor fizice. Suma impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar pentru persoanele fizice –cetățeni, precum şi a impozitului funciar – în cazul gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) se calculează anual de către serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor locale (SCITL) din cadrul primăriilor.

 

O grupare internațională de trafic de arme a fost destructurată

Serviciul de Informații și Securitate de comun cu Procuratura Chișinău au reținut 6 membri ai unei grupări specializate în trafic de arme. Astfel, în cadrul acțiunilor speciale de investigație a fost stabilit că un cetățean al R. Moldova a procurat de la un polițist tehnică specială, destinată deblocării ușilor automobilelor și pornirii motorului, cu scopul sustragerii și comercializării automobilelor de lux atît din țară, cît și de peste hotare. Cele 6 persoane reținute sînt bănuite de comiterea infracțiunii conform indicilor prevăzuți în art. 186 alin. (5), Cod Penal: Furt și art. 290 Purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea ilegală a armelor și munițiilor, sustragerea lor. Ei riscă închisoare de la 2 la 7 ani.

 

În ţară a fost anunţat Cod galben de caniculă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru perioada 24-25 iunie, Cod galben de caniculă. Potrivit meteorologilor, în intervalul de referinţă, ţara va fi cuprinsă de arşiţă, iar pe arii extinse temperatura maximă a aerului va constitui 34 grade Celsius. În context, medicii atenţionează în special persoanele în vîrstă, femeile însărcinate, copiii şi pacienţii cu maladii cardiovasculare şi respiratorii, alergicii să evite expunerea la soare, să opteze pentru haine deschise, de preferat din pînză naturală, să-şi acopere capul şi să aibă grijă de hidratare.

 

La începutul lunii iulie va avea loc Tîrgul Universităţilor din România

Federația Tinerilor Români de Pretutindeni (FTRP) va organiza la începutul lunii iulie Tîrgul Universităților din România. Evenimentul este la cea de-a X-a ediție în acest an și are drept scop informarea absolvenților de gimnaziu și de liceu din R. Moldova cu privire la admiterea la învățămîntul preuniversitar și universitar din România pentru anul 2021. Potrivit Federaţiei, Tîrgul Universităților se va desfășura în perioada 2-5 iulie, după cum urmează: 2-3 iulie – municipiul Chișinău, Aleea Clasicilor, interval 09:00 – 16:00; 4 iulie – municipiul Bălți, Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”, interval 09:00 – 16:00; 5 iulie – municipiul Cahul, Universitatea ,,B.P. Hasdeu”, interval 10:00 – 15:00.

 

Un bărbat anunțat în căutare de Interpol a fost reținut

Poliția R. Moldova anunță joi, 24 iunie, că un bărbat de 50 de ani, din Ștefan Vodă, condamnat la 8 ani de închisoare în anul 2019 și anunțat în căutare pe canalele Interpol în anul 2020 de IP Ștefan Vodă, a fost reținut în municipiul Chișinău de ofițerii Direcției investigații criminale a Inspectoratului Național de Investigații a IGP. Din datele anchetei s-a constatat că, învinuitul l-ar fi convins pe un cetățean străin să investească mijloace financiare în desfășurarea activității de antreprenoriat în domeniul producerii materialelor combustibile reciclabile. Ulterior, sub pretextul achiziționării bunurilor pentru necesitatea SRL-ului, bărbatul ar fi însușit ilegal mijloace bănești restante pe contul curent al întreprinderii. Bărbatul ar fi cauzat SRL-ului o pagubă materială în proporții deosebit de mari în valoare de 474 522 de lei.

 

Tinerii care învaţă în România vor circula gratuit cu trenul în zilele de 11-12 iulie

Secretariatul General al Guvernului României, Departamentul pentru Relația cu R. Moldova, a acceptat solicitarea privind gratuitatea la transportul feroviar pentru elevii și studenții din ţara noastră care își fac studiile în România, pentru perioada 10-12 iulie, în contextul alegerilor parlamentare anticipate. “Am solicitat ajutorul Departamentului, în contextul în care din cele 20 de centre universitare din România, doar în 11 centre universitare va exista cel puțin o secție de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din Moldova din 11 iulie 2021”, se spune într-un comunicat al Federaţiei.

 

Salvatorii din Căușeni au evacuat o viperă de pe copertina unei frizerii

Salvatorii Direcției situații excepționale (DSE) Căușeni au intervenit ieri pentru a evacua un șarpe care se afla pe copertina unei frizerii din centrul oraşului. “Apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 11:30. Potrivit primelor informații, vipera a fost văzută de localnici pe copertina clădirii, iar la etajele superioare se aflau apartamentele oamenilor. La fața locului a fost trimis un echipaj de pompieri, care a stabilit că șarpele se află pe acoperișul frizeriei”, indică DSE Căuşeni. Salvatorii, echipați corespunzător, au evacuat șarpele de pe copertină. Vipera a fost dusă de pompieri în afara orașului și lăsată în libertate.

 

A fost lansată campania turistică „Fii Oaspetele Nostru din nou!”

 „Fii Oaspetele Nostru, din nou!” - cu acest mesaj antreprenorii din industria turismului au lansat o nouă acţiune de promovare turistică, după perioada pandemică. Noua campanie este o continuare a eforturilor de promovare a potențialului turistic al R. Moldova, desfășurate între 2015-2021 de Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Guvernele Suediei și Marii Britanii, în colaborare cu Asociația Națională pentru Turism Intern și Receptor (ANTRIM).

 

Primăria Chișinău desfășoară lucrări de modernizare a iluminatului public

În mai multe locații din municipiul Chișinău, Întreprinderea Municipală Lumteh întreprinde acțiuni de schimbare a rețelelor publice de iluminat. Primarul capitalei a anunțat că întreprinderea sus-numită a schimbat plafoanele de iluminat și suporturile acestora din jurul Casei de Cultură „Orion”, din sectorul Botanica. Potrivit edilului, "dispozitivele de iluminat public erau vechi și aveau nevoie de intervenție". Ceban a anunțat că, în multe zone din capitală, "echipele de la Lumteh lucrează pentru a schimba rețelele de electricitate și pentru a reînnoi stîlpii".