REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 decembrie 2019)

Un ex-șef de la Poliția de Frontieră a fost reținut de CNA

Un şef de serviciu din cadrul Poliţiei de Frontieră a fost reţinut de ofiţerii CNA într-un dosar de trafic de influenţă. Funcționarul ar fi pretins 12 mii de euro de la cîţiva cetăţeni pentru a le soluţiona dosarele legate de furtul de automobile din România. În acest caz a fost iniţiată o cauză penală pentru trafic de influenţă, iar dacă va fi găsit vinovat, omul legii riscă pînă la 6 ani de puşcărie. Datele statistice oferite de CNA arată că de la începutul anului curent, peste 40 de poliţişti au fost cercetaţi penal.

 

BERD a acordat 7,5 mln de euro pentru finanțarea micului business

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a acordat un împrumut în valoare de 7,5 milioane euro pentru Moldova-Agroindbank (MAIB) în vederea creditării micului business din R. Moldova. Creditele BERD vin cu o componentă de grant de pînă la 15 la sută din partea Uniunii Europene, după efectuarea investiției. Președintele Comitetului de Conducere al Moldova-Agroindbank, Serghei Cebotari, a menționat că este bucuros să anunțe că „primul credit acordat de BERD în cadrul Liniei de creditare EU4Business a fost valorificat foarte rapid, fapt ce reconfirmă cît de așteptat și de necesar este acest tip de creditare pentru clienții Moldova-Agroindbank”.

 

Premierul a convocat în ședință Comisia pentru Situații Excepționale

Marți, 24 decembrie, premierul Ion Chicu a convocat în ședință Comisia pentru Situații Excepționale. Ședința a debutat cu prezentarea unei informări referitoare la numărul de incendii produse în anul 2019. Raportorul a relatat că în țară au avut loc 1524 de incendii, care s-au soldat cu 216 decese. Cele mai frecvente cauze sînt erorile admise în construcția și exploatarea sobelor și în montarea și exploatarea centralelor termice. Premierul a solicitat IGSU să intensifice comunicarea și cooperarea cu autoritățile publice locale și cu polițiștii de sector în sensul informării oamenilor despre pericolele exploatării sobelor și centralelor termice.

 

Numărul de studenți a atins cota minimă din ultimii 24 de ani

În anul academic 2019/20 urmărim aceeași tendință din ultimii 13 ani de reducere a numărului de studenți. Astfel, în acest an numărul lor a atins cota minimă din ultimii 24 de ani de 56,8 mii de studenți cu 3,8 mii mai puțin decît acum un an. Numărul în scădere a studenților este specific și pentru Transnistria. În Stînga Nistrului, însă, acest proces a început cu 3-4 ani mai tîrziu și afectează mai mult învățămîntul privat.

 

Elevii pleacă în vacanța de iarnă

Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale vor pleca marți, 24 decembrie, în vacanța de iarnă, care va dura 15 zile. Copiii urmează să revină la studii pe 9 ianuarie anul viitor. Astfel, astăzi este ultima zi în care copiii au venit le ore, aceasta însemnînd și încheierea primului semestru din anul de studii 2019-2020. După vacanța de iarnă, pe 9 ianuarie, va începe cel de-al doilea semestru de studii, care se va încheia pe 29 mai 2020. La începutul anului de studii, în cele peste 1200 de instituții de învățămînt primar și secundar general din R. Moldova studiază circa 340 mii de copii.

 

Limita neimpozabilă pentru trimiterile poștale internaționale se va micșora

Limita neimpozabilă pentru bunurile introduse prin intermediul trimiterilor poștale internaționale se va micșora de la 1 ianuarie 2020. Suma maximă pentru care nu se vor percepe plăți vamale va fi de 200 de euro, și nu 300 de euro cum este în prezent. Modificările legislative respective adoptate în luna august curent vizează persoanele fizice care introduc mărfuri pentru uz personal prin intermediul coletelor poștale internaționale.

 

Investitori din Ucraina vor investi în plantarea livezilor în autoproclamata rmn

Investitori din Ucraina sînt dispuşi să cultive în autoproclamata rmn soiuri performante de cireşe şi căpşune. Un proiect în acest sens, estimat la un milion de dolari, a fost aprobat de către autorităţile de la Tiraspol. Potrivit directorului aşa-numitei agenţii pentru investiţii din nerecunoscuta rmn, Andrei Betanov, plantaţia va fi cultivată în raionul Slobozia. Pe o suprafaţă de 40 de hectare se planifică să fie plantate soiuri italiene de cireşe şi căpşune pe teren închis. Utilajul şi puieţii pot fi achiziţionate deja în luna ianuarie 2020.

 

Unii vîrstnici vor beneficia de reexaminarea pensiei de la 1 ianuarie 2020

La începutul anului 2020, persoanele care și-au stabilit dreptul la pensie pentru limita de vîrstă pînă la 1 ianuarie 1999 și au un stagiu de cotizare după pensionare mai mic de 15 ani, vor beneficia de reexaminarea pensiei. Pentru a beneficia de acest drept, solicitanții trebuie să depună, începînd cu 2 ianuarie 2020, cereri la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de domiciliu, prezentînd buletinul de identitate, carnetul de muncă și după caz, diploma de studii superioare, livretul militar și alte documente despre activitatea realizată.

 

Un bărbat a fost înjunghiat de amicul său

Un bărbat de 43 de ani a murit, după ce a fost înjunghiat de către amicul său. Totul s-a întîmplat ieri, în jurul orei 16:00, în satul Negrea, raionul Hîncești. Poliția a fost alertată prin intermediul Serviciului 112 de către un locuitor din sat. Ajunși la fața locului, oamenii legii au stabilit că victima se afla în casa unui amic. În urma unui conflict, aceasta a fost lovită cu un obiect ascuțit în regiunea spatelui de către un bărbat de 63 de ani. Din cauza traumelor primite, victima a decedat pe loc.