REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 septembrie 2019)

Ofițerii CNA au descins la ANTA

Ofițerii Centrului Naţional Anticorupţie (CAN) au descins în dimineața zilei de luni, 23 septembrie, la Agenția Națională Transport Auto (ANTA). Informaţia a fost confirmată de către ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi. Potrivit sursei citate, acţiunile de urmărire penală sînt întreprinse de CNA şi Procuratura Anticorupție în mai multe cauze ce vizează fapte de corupere şi trafic de influenţă în care ar fi implicaţi atît inspectori ai ANTA, cît şi reprezentanții unor companii de transport auto.

 

Președintele R. Moldova întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii care va dura o săptămînă și va include mai multe evenimente la New York. Evenimentul cheie este discursul pe care șeful statului îl va rosti de la tribuna Adunării Generale a ONU. Igor Dodon va vorbi despre problemele și realizările R. Moldova, despre particularitățile politicii interne și externe, despre perspectivele de soluționare a conflictului transnistrean și multe altele. De asemenea, la New York, Președintele țării va avea întrevederi bilaterale cu mai mulți lideri din străinătate și reprezentanți ai conducerii americane.

 

Vremea se răcește și vin ploile

Săptămîna începe cu o încălzire ușoară, după o perioadă în care temperaturile au căzut sub 20 de grade Celsius pe timp de zi, iar noaptea s-au apropiat de limita înghețului. Luni maximele vor atinge 24-25 de grade Celsius în R. Moldova, fiind și ziua cea mai caldă a săptămînii, întrucît ulterior vremea va reintra într-un proces de răcire. Marți maximele nu vor depăși 22 de grade, urmînd ca de miercuri să fie și mai frig, cu șanse de ploaie. Joi și vineri se așteaptă să fie zile cu ploi pe tot teritoriul țării.

 

Peste 180 de infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

184 infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 139 de cazuri suspecții fiind identificați, anunță aşa-numitul minister de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în perioada 13-19 septembrie, au fost înregistrate 35 de furturi, nouă infracțiuni ce ţin de traficul de droguri şi trei infracțiuni de ordin economic. De asemenea, au fost reținute patru persoane anunțate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului, agenții de patrulare au întocmit 1139 de procese-verbale, dintre care 26 pentru condus în stare de ebrietate.

 

Peste 200 de cetățeni străini au primit refuz de intrare în R. Moldova

În perioada 16 – 22 septembrie 2019, în punctele de trecere, fluxul de persoane a constituit 412 863 traversări, dintre care un număr mai mare – 208 371 treceri pe sensul de intrare din R. Moldova. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 98 558 traversări. Totodată 217 de cetăţeni străini, dar și 92 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în R. Moldova.

 

Şase persoane au murit, iar 26 au ajuns la spital în urma accidentelor din week-end

Şase persoane au murit, iar 26 au ajuns la spital cu diverse traume în urma accidentelor din week-end. Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de Patrulare, în zilele de odihnă s-au produs 24 de accidente rutiere grave, dintre care șapte accidente au fost ciocniri şi cinci tamponări de pieton. Tot în week-end, în timpul supravegherii traficului rutier și a ordinii publice, inspectorii de patrulare au depistat în trafic peste 800 de încălcări rutiere.

 

Parlamentele R. Moldova și Belarus vor aprofunda relațiile bilaterale

R. Moldova este interesată într-un dialog deschis, constructiv și pragmatic, în interesul locuitorilor țării noastre, cu toți partenerii externi, atît în Vest, cît și în Est, a declarat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, la întrevederea cu Vladimir Andreicenko, președinte al Camerei Reprezentanților a Parlamentului Belarus. ”Relațiile la nivel de șefi de stat sînt foarte bune, ar fi bine să stabilim contacte mai strînse și pe dimensiunea parlamentară”, a declarat președintele Parlamentului. Zinaida Greceanîi a invitat omologul său belarus să efectueze o vizită oficială în R. Moldova.

 

Procurorii au aplicat sechestru pe capitalul statutar al ÎS „AIR Moldova”

Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale a CNA şi Procuratura Anticorupţie au aplicat, în această săptămînă, sechestru în valoare de 301,6 milioane de lei în cadrul unui dosar în care este instrumentată infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea ÎS „AIR Moldova”. Potrivit sursei, este vorba despre un şir de tranzacţii fictive, care au condus la privatizarea companiei aeriene.

 

Audierea candidaților la funcția de director al ANRE a fost amînată

Ședința de luni, 23 septembrie, a Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, la care urmau a fi audiați candidații selectați la funcția de director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a fost amînată. Președintele Comisiei, Igor Munteanu, a declarat că decizia a fost luată după ce, în ultimele zile, în adresa Comisiei au parvenit mai multe documente ce indică asupra unor necorespunderi, care afectează criteriile de integritate și cele de profesionalism ale candidaților admiși pentru ultima etapă a concursului.

 

Numărul automobilelor electrice a crescut în R. Moldova de patru ori în ultimul an

Numărul automobilelor electrice înmatriculate în R. Moldova a crescut de patru ori în ultimul an, de la 54 la 250. Acestea permit reducerea emisiilor de CO2 cu 500 mii de kg anual. Un studiu elaborat de proiectul „Orașe verzi durabile” relevă că Moldova va ajunge în anul 2025 cu un număr total de 13 mii de automobile electrice, dacă se va păstra același ritm de dezvoltare a electromobilității.