REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 octombrie)

Persoanele care dețin arme trebuie să le declare la poliție pînă la 25 octombrie

Persoanele care dețin arme vor trebui să le declare la inspectoratele de poliție din localitatea lor pînă la 25 octombrie curent. Pentru a sensibiliza populația, Inspectoratul General de Poliție (IGP) a lansat o campanie cu genericul „Acum este momentul, predă armamentul!”. Potrivit statisticilor, în Moldova există peste 58 mii de persoane care dețin în total circa 71 mii de arme. Persoanele care dețin arme în mod ilegal riscă pedepse sub formă de muncă neremunerată sau pînă la trei ani de închisoare.

 

R.Moldova simplifică procedura de obținere a vizelor pentru 60 de state

Cetățenii din 60 de state vor putea obține mai ușor viză pentru Republica Moldova, iar procedura de eliberare a permiselor de ședere în scop de muncă și de afaceri va fi simplificată. Subiectele au fost discutate în cadrul unei ședințe la Guvern, la inițiativa premierului Pavel Filip. În urma modificărilor, pentru o vizită, o călătorie turistică sau de afaceri în Republica Moldova, va fi suficientă doar cererea de acordare a vizei, însoțită de pașaportul valabil al solicitantului.

 

Familiile din capitală cu trei și mai mulți copii la grădiniță vor primi ajutor financiar

Familiile din municipiul Chișinău, care au trei și mai mulți copii la grădiniță, vor primi lunar un ajutor financiar de 700 de lei. Decizia a fost luată astăzi de Consiliul municipal Chișinău. Pentru a ridica alocația, părinții vor depune o cerere la grădiniță. Pentru acoperirea cheltuielilor necesare, din bugetul municipal vor fi alocați 104 mii de lei, pentru perioada septembrie-decembrie curent.

 

Șeful statului a avut o întrevedere cu noul șef al Misiunii OSCE

Președintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, a avut o întrevedere cu noul șef al Misiunii OSCE în țara noastră, domnul Claus Neukirch. Părțile au discutat subiecte cu privire la situația actuală în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. În cadrul întrevederii, șeful Misiunii OSCE a salutat succesele înregistrate în promovarea „Pachetului celor 8 puncte”, coordonate de Chișinău şi Tiraspol. Interlocutorii au fost unanimi în opinia că toți participanții procesului de reglementare trebuie să continue acțiunile comune în vederea realizării cît mai rapide a înțelegerilor încheiate pe marginea pachetului de măsuri coordonat, menit să consolideze încrederea între cele două maluri ale Nistrului. De asemenea, Igor Dodon și Claus Neukirch au discutat despre necesitatea organizării unei noi întrevederi în formatul de negocieri „5+2”, în cel mai scurt timp.

 

Peste 150 mii de funcţionari vor primi salarii mai mari

Mai multe categorii de funcționari vor beneficia începînd cu data de 1 decembrie 2018 de creşteri salariale de minim 20%, iar în rezultat nici un angajat nu va avea salariul mai mic de 2000 de lei. Salarii mai mari ar urma să primească profesorii, medicii, asistenţii sociali şi funcţionarii din primării. Anunţul a fost făcut astăzi de către liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

 

Tot mai multe instituiții publice și agenți economici utilizează Ghișeul unic de raportare electronică

În nouă luni de la lansarea Ghișeului unic de raportare electronică, numărul total de rapoarte expediate de instituțiile publice, agenții economici și cetățeni prin intermediul platformei on – line www.raportare.gov.md către Serviciul Fiscal de Stat, Ministerul Finanțelor, Casa Națională de Asigurări Sociale, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Biroul Național de Statistică a atins cifra de 1 mil. 250 mii. Majoritatea absolută dintre acestea (peste 1 mil. 229,8 mii) au fost transmise de către instituții publice și agenți economici. Ghișeul a fost lansat la 27 ianuarie curent, acesta fiind primul serviciu centralizat de raportare financiară și statistică la nivel de țară. În prezent, prin Ghișeul unic pot fi transmise 131 tipuri de rapoarte, cele mai multe – 103 – sînt destinate Serviciului Fiscal de Stat.

 

În instituțiile de învățămînt din capitală sînt vacante peste 500 de funcții de cadre didactice

Instituţiile de învăţămînt din municipiu Chișinău sînt în căutarea a 525 de cadre didactice. Cele mai multe posturi vacante sînt în instituțiile de învățămînt preșcolar, acolo unde lipsesc 400 de cadre didactice. În acelaşi timp, în instituţiile de învăţămînt se înregistrează un deficit de cadre pentru posturile nedidactice, fiind vacante 414 funcţii. Pentru a acoperi funcţiile vacante, Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a încheiat un acord cu Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici", pentru a încadra educatori în cîmpul muncii.

 

La Bruxelles a fost lansată cea de-a doua fază a Proiectului DCBI

Proiectul „Consolidarea capabilităţilor în domeniul Medicinii Militare” a fost lansat luni, 22 octombrie, la sediul Cartierului General al NATO la Bruxelles, Belgia. Secretarul General de Stat al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Radu Burduja, a menţionat că proiectul dă start celei de-a doua faze a Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI) şi urmează a fi implementat în Republica Moldova cu sprijinul NATO „DCB Trust Fund”. Potrivit oficialului, proiectul prevede asistenţă tehnică şi de instruire pentru unităţile şi instituţiile militare din cadrul Armatei Naţionale, inclusiv truse pentru acordarea primului ajutor medical pe cîmpul de luptă. Proiectul, estimat la 580 mii euro, va fi finanţat de România — stat lider, Germania, Israel, Italia şi Turcia.