REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 martie 2018)

Institutul Oncologic va elimina consultațiile contra plată

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a solicitat administraţiei Institutului Oncologic să elimine consultațiile contra plată în cadrul secțiilor spitalicești. Cererea a fost făcută în cadrul unei vizite întreprinse de Svetlana Cebotari la Institutul Oncologic. Oficialul a verificat în ce mod sînt realizate consultațiile și investigațiile în cadrul acestei instituții, în condițiile în care pe rețelele de socializate mai multe persoane au scris despre faptul că sînt percepute taxe neoficiale pentru consultațiile la medici.

 

Africa de Sud este interesată de schimburile comerciale cu R. Moldova

Identificarea posibilităților de cooperare comercial-economică dintre R. Moldova și Republica Africa de Sud a fost subiectul întrevederii Secretarului de stat din cadrul Ministerului Economiei, Iuliana Drăgălin, și Ambasadorului Republicii Africa de Sud cu sediul la Kiev, Christiaan Albertus Basson. Secretarul de stat a prezentat prioritățile de dezvoltare economică ale Ministerului Economiei, printre care a menționat domeniul infrastructurii drumurilor, sectorul IT, eficiența energetică, reformele regulatorii și proiectele investiționale. „Republica Moldova dispune de un potențial considerabil pentru dezvoltarea raporturilor comercial-economice între ambele țări. Printre acestea, sectorul agrar, unde putem împărtăși experiența de aplicare a tehnologiilor agricole, producerea și utilizarea echipamentului agricol, producerea și exportul de vinuri și alte produse vinicole”, a menționat Iuliana Drăgălin. Ambasadorul Republicii Africa de Sud a menționat că țara sa este interesată de intensificarea colaborării economice, consolidarea schimburilor comerciale și identificarea proiectelor investiționale de interes.

 

CEC a constituit circumscripțiile electorale pentru desfășurarea alegerilor locale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constituit circumscripțiile electorale de nivelul doi pentru desfășurarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău și al municipiului Bălţi. Totodată, Comisia a format circumscripțiile electorale de nivelul întîi pentru alegerea primarilor în alte cinci localități, ce urmează să aibă loc la 20 mai. La fel, CEC a acreditat 31 observatori naționali din partea Asociației obștești „Promo-LEX” în vederea monitorizării scrutinelor. La 20 mai vor avea loc alegeri noi ale primarilor în șapte localități: municipiul Chișinău, municipiul Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni din raionul Hîncești, comuna Volovița din raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc din raionul Orhei și comuna Pîrliţa din raionul Ungheni.

 

A fost lansat Programul de Stat “Prima Casă”

Programul ”Prima Casă” a fost lansat marți, 21 martie, astfel că persoanele care doresc să procure propria locuință prin acest program vor putea să depună cereri de finanțare cu începere de la 26 martie. ”Dorim ca un număr mai mare de cetățeni cu venituri mici să aibă posibilitatea să-și procure o locuință, ca tinerii să-și construiască viitorul acasă”, a declarat în conferința de lansare Octavian Armașu, ministrul Finanțelor. El a precizat că cinci bănci și-au manifestat interesul pentru a participa la acest program, cu trei dintre ele, Moldindconbank, Victoriabank și Moldova-Agroindbank, s-a ajuns la un acord privind recepționarea cererilor din 26 martie. De asemenea, a fost lansat un site „Prima Casă” care oferă mai multe informații despre program. Prin lansarea programului Guvernul va ajuta familiile tinere, care doresc să achiziționeze o locuință și nu dispun de suficiente fonduri, să contracteze credite ipotecare prin creșterea termenului de scadență a acestor împrumuturi, garantarea parțială a creditului de către stat și micșorarea participației inițiale a beneficiarului la achiziția locuinței. În următorii doi ani, cel puţin două mii de tineri vor putea cumpăra locuinţă în cadrul proiectului guvernamental "Prima Casă", anunța anterior Ministerul Finanțelor.

 

R. Moldova și Azerbaidjan vor iniția noi programe de cooperare bilaterală

Extinderea relațiilor moldo-azere prin inițierea unor noi programe de cooperare bilaterală au fost discutate de ministrul de externe Tudor Ulianovschi, cu ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Gudsi Dursun oglu Osmanov. Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, interlocutorii au apreciat dinamica pozitivă a relațiilor prin realizarea mai multor proiecte comune în diferite domenii, în special politic, economic, cultural, educaționale și altele, convenind asupra organizării pe parcursul anului curent, a unor activități comune, care vor contribui la intensificarea cooperării moldo-azere. Ministrul Ulianovschi a menționat că R. Moldova este interesată în extinderea colaborării cu Republica Azerbaidjan în plan bilateral pe toate dimensiunile.

 

Poliția a primit 42 de mașini noi

Peste 40 de unități de transport au fost transmise, miercuri, 21 martie, inspectoratelor teritoriale de poliție. Acțiunea face parte din Programul de reformă pentru anii 2016–2020, realizat cu susținerea Uniunii Europene. Șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, a spus că toate inspectoratele de poliție din țară vor beneficia de automobilele noi. „Prin această achiziție vom consolida capacitățile noastre în procesul de urmărire penală”, a spus Pînzari. „În urma reformei, este necesar ca anume oamenii să simtă rezultatele pozitive. Mașinile au fost achiziționate din fonduri europene, iar UE este gata să sprijine în continuare R. Moldova pentru binele cetățenilor”, a menționat Peter Michalko, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova.

 

Patru șefi de la UNIBANK vor fi judecați pentru eliberarea creditelor

Procuratura Anticorupție a anunțat, miercuri, 21 martie, finalizarea urmăririi penale și expedierea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui și ex-vicepreședintelui UNIBANK, ex-șefului Direcției finanțe și ex-șefului Direcției juridice. Bănuiților sînt acuzați că, în perioada 2013-2014, deținînd funcția de membri ai Comitetului de creditare al băncii, au admis și au eliberat unui agent economic rezident patru credite, în valoare totală de 16 milioane de dolari SUA și 15 milioane de euro. Creditele nu au fost rambursate pînă în prezent. Agentul economic beneficiar al creditelor, a fost fondat de către un cetățean al Federației Ruse, care nu a traversat niciodată frontiera R. Moldova. Dacă vor fi găsiți vinovați, ex-factorii de decizie ai UNIBANK riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate de la 3 la 7 ani, inclusiv achitarea prejudiciului cauzat și a cheltuielilor judiciare. În privința cetățeanului Federației Ruse, în numele căruia a fost contractat creditul a fost depusă cauza penală într-o procedură separată, iar persoanele vizate urmează să fie anunțate în căutare.