REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 ianuarie 2021)

Circulația pe drumurile naționale se desfășoară în condiții de siguranță

În prezent, pe teritoriul țării sectoare de drum blocate nu sînt, iar circulația rutieră pe drumurile naționale se desfășoară în condiții de siguranță. Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), în ultimele 24 de ore, pe partea carosabilă a unor sectoare de drum s-a format lunecuș, după care pe trasee din sudul țării au fost efectuate lucrări de patrulare, în nordul și centrul țării au fost executate lucrări de patrulare și combatere a lunecușului. Unitățile teritoriale ale SA „Drumuri” au folosit 16 utilaje speciale, antrenînd 13 muncitori rutieri.

 

În 2020, Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat circa 13800 de contracte de locațiune

Pe parcursul anului 2020, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a identificat 4644 persoane fizice care dau în locațiune/chirie bunuri imobile. Dintre acestea, 439 de persoane fizice nu s-au conformat prevederilor legale, în privința lor fiind calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază - 260 mii de lei, penalități - 13,4 mii de lei și amenzi - 74,2 mii de lei. Serviciul Fiscal de Stat continuă măsurile de conformare și informare a persoanelor fizice care transmit în locațiune bunuri immobile. Per total, în anul trecut, la Serviciul Fiscal de Stat s-au înregistrat 13822 contracte de locațiune/chirie.

 

Pe 22 ianuarie intră în vigoare un regulament în domeniul radiocomunicaţiilor

Vinerii, 22 ianuarie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, intră în vigoare Regulamentul privind modul de ținere a Registrului de stat format de Sistemul Informațional Automatizat „Registrul de stat al frecvențelor și stațiilor de radiocomunicații”. Acest regulament stabilește modul, responsabilitățile şi împuternicirile privind ținerea, acordarea şi utilizarea informației din Sistemul Informațional Automatizat „Registrul de stat al frecvențelor şi stațiilor de radiocomunicații” (SIA „RSFSR”), în scopul înregistrării, administrării și evidenței benzilor de frecvență și stațiilor de radiocomunicații.

 

Monitorul Oficial va publica un program şi plan de acțiuni în domeniul funciar

Monitorul Oficial de vineri, 22 ianuarie, va publica Programul de îmbunătățiri funciare în scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol, pentru anii 2021-2025 și Planul de acțiuni privind implementarea acestuia, pentru anii 2021-2023. Programul va fi implementat integral în anii 2021-2025 şi va fi divizat pe etape de realizare, de trei ani și respectiv doi ani.

 

În R. Moldova va fi implementat un Registru unic al Bunurilor Infracționale Indisponibilizate

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul Centrului Național Anticorupție va administra un registru unic, care va conține informația generalizată pe țară a bunurilor infracționale sechestrate. Potrivit datelor CNA, procurorii, executorii judecătorești, Serviciul Fiscal de Stat şi instanțele de judecată vor transmite informația despre bunurile infracționale indisponibilizate, confiscate și recuperate către ARBI care le va include în Registrul unic al Bunurilor Infracționale Indisponibilizate.

 

Agenția de Guvernare Electronică a înregistrat un număr record de utilizatori

Agenția de Guvernare Electronică (AGE) a înregistrat în 2020 un număr record de utilizatori, de tranzacții, de semnături sau de înregistrări prin intermediul platformelor publice online, care din an în an devin tot mai populare. Potrivit instituției, în perioada ianuarie – decembrie 2020, prin Serviciul Guvernamental de Semnătură Electronică (MSign) au fost aplicate cu succes peste 20 de milioane de semnături, ceea ce înseamnă o medie de 1,86 milioane operațiuni de semnare electronică pe lună. În prezent, cu MSign au fost integrate în jur de 82 de sisteme informaționale, dintre care aproximativ 71 sînt deținute de instituții publice și 11 de agenți economici.

 

În Moldova se va desfășura campania „Fii fermier informat, pentru o viață mai bună la sat!”

„Fii fermier informat, pentru o viață mai bună la sat!” este genericul unei campanii de informare, care se va desfășura la finele lunii ianuarie, lansată de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) sub egida Ministerului agriculturii, în parteneriat cu companiile de consultanță, instituțiile de învățămînt cu profil agricol, Congresul Autorităților Locale şi Biroul Relații cu Diaspora. Scopul campaniei este îmbunătățirea absorbției fondurilor nerambursabile acordate prin Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR).

 

Doi bărbaţi au fost reținuți de CNA după ce au pretins de la un antreprenor taxe de protecție

Doi bărbaţi din capitală au fost reţinuţi de ofițerii CNA după ce au pretins de la un agent economic cîte 10 mii de lei lunar pentru a-l proteja de eventuale controale din partea unor instituţii ale statului. Potrivit datelor CNA, agentul economic, care în prezent administrează o cantină, s-a plîns la CNA că un fost angajat al unei baze situate pe aceeaşi stradă, i-ar fi propus protecţie în faţa unor verificări inopinate ale mai multor instituţii de stat. Pentru soluţionarea pretinselor probleme, acesta, împreună cu complicele său, ar fi cerut o taxă lunară de protecţie în sumă de 10 mii de lei. În momentul transmiterii ultimei sume de 10 mii de lei, au fost reţinuţi ambii bărbaţi, fiind plasaţi pentru 72 de ore în izolatorul CNA. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pînă la șapte ani de puşcărie.

 

Sistemul de apeduct din orașul Fălești va fi extins

Șantierul din orașul Fălești, unde urmează să fie efectuate lucrări de reabilitare și extindere a sistemului de aprovizionare cu apă, a fost transmis astăzi companiei de construcții ce le va executa. Conform contractului de antrepriză, semnat la sfîrșitul lunii noiembrie 2020, lucrările de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Fălești urmează să fie executate în decurs de zece luni. Valoarea acestui contract se cifrează la 35,49 milioane de lei, din care 3,31 milioane reprezintă cofinanțarea din partea Primăriei orașului Fălești.

 

Cu suportul Primăriei Chișinău o grădiniță cu o capacitate de 160 de copii a fost redeschisă în Băcioi

Încă o grădiniță de copii redeschisă după decenii de stagnare. Este vorba de instituția preșcolară din comuna Băcioi, care are o capacitate de 160 de copii, ceea ce reprezintă 7 grupe, inclusiv, o creșă. Prezent la eveniment, primarul general Ion Ceban a declarată că pe parcursul anului a fost de zeci de ori pentru a se asigura că lucrările merg bine. „Astfel, în ansamblu, au fost efectuate lucrări de schimbare a acoperișului, reparație a grupelor, blocului alimentar, dar și a fațadelor, pavilioane și terenuri de joacă. Totodată, din suma de un milion de lei, oferiți de Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM), a fost procurat mobilier și utilaj pentru blocul alimentar”, a spus edilul.