REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 septembrie 2018)

Regulamentele-tip privind organizarea jocurilor de noroc vor intra în vigoare pe 21 septembrie

Hotărîrea pentru aprobarea Regulamentelor-tip privind organizarea și desfășurarea activității în domeniul jocurilor de noroc ce constituie monopol de stat va fi publicată vineri, 21 septembrie, în Monitorul Oficial și astfel va intra în vigoare. Hotărîrea include regulamentul-tip privind organizarea și desfășurarea loteriilor, regulamentul-tip privind organizarea funcționării sălilor cu automate de joc cu cîștiguri bănești, regulamentul-tip privind organizarea și desfășurarea pariurilor pentru competițiile sportive și cel privind organizarea jocurilor de noroc prin intermediul rețelelor de comunicații electronice. Primul document prevede, în particular, că fondul de cîștiguri pentru toate tipurile de loterii va fi de cel puțin 50% din valoarea totală a biletelor vîndute.

 

Șeful statului i-a primit pe reprezentanții FMI

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu șeful Misiunii FMI, responsabil pentru R. Moldova, Ruben Atoyan, și reprezentantul permanent al FMI în țara noastră, Volodymyr Tulin. Interlocutorii au discutat problemele actuale ce țin de politicile financiare și economice în R. Moldova, inclusiv diverse riscuri și provocări, dar și aspecte privind politica internă și situația din regiune. Șeful statului a reiterat necesitatea continuării dialogului între conducerea R. Moldova și Fondului Monetar Internațional.

 

Candu a avut o întrevedere cu asistentul adjunct al Președintelui SUA

Fiona Hill, asistentul adjunct al președintelui SUA, Director pentru Europa și Federația Rusă în Consiliul Național de Securitate a încurajat continuarea reformelor în R. Moldova la întrevederea cu președintele Parlamentului Andrian Candu. Oficialul american a subliniat importanța creșterii economice și a menționat nevoia asigurării unor alegeri libere și corecte în 2019. Hill a salutat inițiativa instituirii unui Centru strategic de coordonare pentru Moldova, Georgia și Ucraina. La rîndul Candu a vorbit despre reforma în sectorul financiar-bancar. Referindu-se la securitatea energetică, el a comunicat despre proiectele în derulare pentru diversificarea surselor de energie electrică și gaz.

 

Ataşaţii apărării au vizitat Brigada de infanterie motorizată „Dacia”

Ataşaţii apărării, acreditaţi în R. Moldova, au efectuat o vizită de documentare în Brigada de infanterie motorizată „Dacia”, dislocată în municipiul Cahul. În cadrul vizitei, cei 23 diplomaţi militari din Belarus, Cehia, Italia, Lituania, Polonia, România, Federaţia Rusă, SUA, Suedia, Turcia, Ucraina, precum şi din cadrul Misiunii OSCE în R. Moldova s-au familiarizat cu structura, rolul şi misiunile brigăzii, obiectivele de instruire stabilite pentru anul curent şi activităţile externe la care participă efectivul în termen şi prin contract al unităţii.

 

Utilizarea imaginii copilului în publicitatea politică ar putea fi interzisă

Exploatarea imaginii copilului în scop de promovare politică ar putea fi interzisă prin lege. Comisia mediu și dezvoltare regională a avizat inițiativa legislativă de modificare și completare a Legii privind drepturile copilului. Proiectul aparține unui grup de deputați și a fost elaborat pentru a spori gradul de protecție a copilului împotriva violenței fizice și psihice. Autorii mai propun ca minorii să nu poată fi constrînși să împărtășească o anumită opinie și ideologie politică, să adere la o anumită religie, contrar convingerilor sale.

 

Medicii de familie vor beneficia de echipamente

Un număr de 66 de Centre de Sănătate şi Oficii ale Medicilor de Familie din 10 raioane vor beneficia de cîte un set de echipamente medicale pentru diagnosticarea precoce a problemelor de sănătate. Acestea au fost procurate în cadrul proiectului „Viaţă Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). Ala Curteanu, liderul de echipă al proiectului, a menţionat că seturile medicale vor fi repartizate în raioanele Briceni, Edineţ, Făleşti, Ungheni, Orhei, Criuleni, Ştefan Vodă, Vulcăneşti, Taraclia și Cahul. În total, vor fi distribuite 278 seturi de echipamente ce conţin 834 de unităţi. Costul acestora se ridică la 5700 euro.

 

A fost lansat un proiect de creare a zonelor verzi și eficientizare energetică

La Chișinău a fost lansat, joi, 20 septembrie, proiectul „Planificare Strategică - Chişinău - Oraş Verde". Acesta face parte din cadrul programului „Oraşe Verzi", susţinut de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). La reuniunea de lansare a proiectului au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai băncii europene. Proiectul prezintă realizarea unui plan de lucru privind acțiuni de creare a zonelor verzi în oraș și realizarea măsurilor ce au drept scop eficientizarea energetică. „ Inițiativa are drept scop dezvoltarea orașului cu ajutorul grantului oferit de Guvernul Austriei”, a spus directorul BERD Moldova, Angela Sax.