REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 octombrie 2019)

Trei persoane riscă pînă la 10 ani de pușcărie pentru escrocherie

Trei persoane sînt bănuite de escrocherie și riscă să ajungă la închisoare după ce au pretins zece mii de euro de la bănuiții într-o cauză penală pentru săvîrșirea unui viol. Potrivit Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI au promis în schimbul banilor să convingă victima violului să-și retragă plîngerea de la poliție, susținînd că au influență asupra unor angajați din cadrul Inspectoratului General al Poliției și ar putea adopta o hotărîre favorabilă în cazul persoanelor învinuite.

 

Exporturile de servicii IT le-au depăşit pe cele de băuturi alcoolice

În trimestrul II al acestui an exportul de băuturi alcoolice a totalizat 45,36 milioane de dolari, fiind cu 3,5% mai mic față de perioada similară a anului precedent, ca urmare a scăderii livrărilor în Spania, Cehia şi Ucraina. În aceeaşi perioadă exporturile de servicii de informatică s-au majorat cu circa 20% şi au constituit 46,66 milioane de dolari, arată date din Balanţa de plăţi publicată de Banca Naţională. Este pentru prima dată cînd exporturile de servicii de informatică le-au depăşit pe cele de produse alcoolice.

 

Studenții din familii social-vulnerabile pot obține burse de 10 mii de lei

Studenții ce provin din familii social-vulnerabile pot obține burse anuale în valoare de 10 mii de lei. Dosarele de participare la concurs vor fi prezentate pînă la 28 octombrie. În cadrul programului „Burse pentru viitorul tău” vor fi acordate 30 de burse în valoare de 10 mii de lei fiecare. Banii vor putea fi utilizați pentru acoperirea cheltuielilor de studii, cum ar fi achitarea taxei de studii sau a taxei de cazare, procurarea hranei și a rechizitelor.

 

Peste 46 mii de locuitori ai R. Moldova suferă de alcoolism cronic

Un număr de 46169 de cetăţeni ai R. Moldova suferă de alcoolism cronic şi se află la evidenţa medicilor. Datele au fost făcute publice de Ministerul sănătății în contextul marcării la 2 octombrie a Zilei Naţionale fără alcool. Şeful Serviciului informare și comunicare al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/, Olesea Croitor, a menţionat că Ziua Naţională fără alcool este organizată de Ministerul sănătății şi are ca scop sensibilizarea și conștientizarea riscului pentru viață și sănătate a consumului excesiv de alcool.

 

Trei deputați democrați sînt chemați la audieri privind puciul anticonstituțional

Deputații democrați Vladimir Cebotari, Sergiu Sîrbu și Igor Vremea au fost invitați pe 8 octombrie la ședința Comisiei parlamentare ce investighează tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PDM în luna iunie. Anunțul a fost făcut de deputatul Mihail Popșoi, președintele comisiei. La audieri mai sînt așteptați vicepreședintele PDM, Alexandru Cauia, fostul secretarul general de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Simion Carp, fostul șef adjunct al Inspectoratului Generalul al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, șeful Biroului de Curieri Speciali, Valeriu Cemîrtan și președintele Asociației Procurorilor Republicii Moldova, Alexandru Cladco.

 

O femeie din Rîbnița a fost ucisă în bătaie de propriul fiu

O femeie din Rîbnița a fost ucisă de propriul fiu. Bărbatul, în vîrstă de 38 de ani, și-ar fi ucis mama în bătăi, apoi ar fi încercat să-și ascundă faptele. După cum au stabilit milițienii femeia, în vîrstă de 69 de ani, avea probleme psihice și trăia împreună cu fiul său care era șomer și obișnuia să consume alcool. Fiul victimei, care a fost anterior judecat pentru furt și huliganism, și-a recunoscut vina și a fost plasat în arest. El riscă 20 de ani de pușcărie.

 

ONU are un nou Coordinator Rezident în R. Moldova

Simon Springett este noul Coordonator Rezident (CR), desemnat, al Organizației Națiunilor Unite (ONU) din R. Moldova. Simon Springett deține o experiență internațională de 25 de ani în activitate umanitară și dezvoltare. Oficialul va conduce Oficiul Coordonatorului Rezident al cărui scop este de a coordona eforturile Echipei de Țară a Națiunilor Unite ce activează în R. Moldova.

 

Salvatorii au demarat Campania de prevenire a intoxicaţiilor cu bioxid de carbon

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a demarat campania de prevenire a intoxicaţiilor cu bioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului. În acest sens salvatorii vin cu recomandări faţă de oamenii care produc vin de casă pentru a evita riscul intoxicaţiilor şi pierderile de vieţi omeneşti. Acţiunile angajaţilor IGSU au menirea de a-i informa pe gospodari, dar şi de a-i preveni despre eventuale riscuri în cazul în care procesul de fermentarea are loc în spaţii închise.

 

Regulamentul cu privire la funcţionarea AEE a fost modificat

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 2 octombrie, mai multe modificări la Regulamentul cu privire la organizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE) în vederea deblocării activității Consiliului Agenției. Consiliul este organ colegial învestit cu funcţia de examinare, evaluare şi, implicit, aprobarea finanţării propunerilor de proiect în domeniul eficienţei energetice şi valorificării surselor de energie regenerabilă.

 

Guvernul și-a aprobat reprezentanții în Parlament şi la Curtea Constituţională

Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a fost desemnată printr-o hotărîre a cabinetului de miniștri, aprobată miercuri, 2 octombrie, în calitate de reprezentant al Guvernului în Parlament şi reprezentant supleant al Guvernului la Curtea Constituţională. De asemenea, Laurențiu Hadîrcă, secretar de stat la Ministerul Justiției, a fost numit în calitate de reprezentant al Guvernului la Curtea Constituţională şi reprezentant supleant al Guvernului în Parlament.