REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 septembrie 2018)

Deputații propun crearea Centrului Istoric ”Cetatea Soroca”

Un grup de deputați propune crearea Centrului Istoric ”Cetatea Soroca”. Inițiativa legislativă a fost examinată și avizată, în ședințele de miercuri, 19 septembrie, de Comisia administrație publică, Comisia mediu și dezvoltare regională, Comisia agricultură și industrie alimentară. Proiectul conține reglementări în scopul protecției, conservării patrimoniului cultural și național, utilizării și punerii în valoare a Centrului Istoric ”Cetatea Soroca”. Acesta va fi încadrat în regimul de zonă protejată de importanță națională. Autorii inițiativei mai propun interzicerea folosirii în scopuri comerciale a unor denumiri identice sau similare ce conțin indicația geografică ”Cetatea Soroca”.

 

54 de elevi vor fi angajați în grădinițele din capitală

54 de elevi care învață în ultimul an la Colegiul „Alexei Mateevici” urmează să fie angajați pe o perioadă determinată în instituțiile preșcolare din Chișinău. Decizia a fost anunțată de Ministerul Educației. Subiectul a fost analizat la o ședință organizată de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport (DGETS) a municipiul Chișinău. Elevii vor fi angajați pînă la 31 mai 2019. Pe lîngă bursele de studiu, aceștia vor beneficia și de salariu. Totodată, după finalizarea studiilor, absolvenții colegiului se vor putea reangaja în calitate de tineri specialiști în grădinițe.

 

Şeful statului a semnat decretele de demitere a doi miniştri

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunţat miercuri, 19 septembrie, că a semnat decretele cu privire la demiterea ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, și a ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Igor Dodon precizează că de la învestirea sa în funcție, în decurs de un an și nouă luni, a semnat cererile de demisie a 17 miniștri din cadrul actualului Guvern.

 

Merele din R. Moldova vor fi exportate în India

Potrivit unui comunicat al Guvernului, autoritățile indiene au stabilit cerințele fitosanitare de import, iar în timpul apropiat urmează a fi identificat exportatorul din R. Moldova și importatorul din India, pentru a fi exportat primul lot de mere. „De asemenea, în curînd, merele din R. Moldova vor fi exportate și în Israel. Primul lot probă va fi livrat pentru efectuarea controalelor de rigoare. Totodată, începînd cu 1 octombrie curent prunele prosperate din R. Moldova vor fi exportate în Canada”, mai informează Executivul.

 

Au început instruirile în programul noului sistem informațional

Instituția Publică „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (CTIF) a dat startul instruirilor pentru 42 de autorități publice central, care participă la programul de utilizare experimentală a noului sistem informațional ”Registrul de stat al achizițiilor publice”. Instruirile vor dura pînă la sfîrșitul lunii septembrie. Serviciul de presă al CTIF precizează că în prima parte a acestor cursuri, participanții la ele sînt familiarizați cu Conceptul tehnic al SIA MTender și cu funcționalitățile sistemului destinate organizării procedurilor de achiziții publice, pe care le vor testa în a doua parte a cursurilor.

 

Președintele Parlamentului danez, în vizită oficială la Chișinău

Președintele Parlamentului Regatului Danemarcei, Pia Kjærsgaard, efectuează o vizită în R. Moldova, în perioada 19-21 septembrie 2018, la invitația Speakerului Andrian Candu. Programul vizitei include întrevederi cu Președintele Parlamentului Andrian Candu, Prim-ministrul Pavel Filip și Președintele Igor Dodon. Totodată, șefa Parlamentului danez va mai purta discuții cu conducerea Ministerului Agriculturii și cu tinerii antreprenori care au beneficiat de programe finanțate de Guvernul Regatului Danemarcei.

 

Președintele R. Moldova va participa la reuniunea CSI

Președintele R. Moldova, Igor Dodon va participa la reuniunea SCI care va avea loc săptămîna viitoare la Dușanbe. În cadrul lucrărilor, șeful statului are planificate întrevederi cu Președintele Rusiei, Vladimir Putin și reprezentantul special al Moscovei pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Moldova, Dmitri Kozak. Igor Dodon a menționat că între R. Moldova și Federația Rusă trebuie să fie stabilit un comerț liber, fiind ridicate toate taxele vamale. Acest subicet urmează să fie dezbătut în cadrul întrevederii planificate. Șeful statului a adăugat că, exportul producției agricole pe piața rusească trebuie să fie deblocat integral.