REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 aprilie)

A fost făcut public Programul transformării Armatei în una profesională

Ministerul Apărării a făcut public proiectul Programului „Armata Profesională 2018 - 2021”, pe care l-a propus spre consultare autorităților publice centrale, locale, altor instituții din R. Moldova. Ministerul precizează că prin acest program Guvernul urmărește ”consolidarea, dezvoltarea şi transformarea Armatei Naţionale într-un angajator atractiv pentru militari şi civili”. Mai mult, programul „vine în sprijinul procesului de planificare strategică, stipulat în proiectele Strategiei naţionale de apărare şi Strategiei militare”. Programul de profesionalizare a Armatei Naţionale presupune înlocuirea militarilor în termen cu militari prin contract. De asemenea, guvernarea își dorește „transformări profunde la nivelul organizării, dotării cu echipament, armament şi tehnică de luptă moderne, instruirii şi activităţii instituţiei de apărare”.

 

Astăzi se încheie perioada depunerii documentelor pentru concurenții electorali

Joi, 19 aprilie, este ultima zi în care partidele sau candidaţii independenţi mai pot depune actele la Comisia Electorală de Circumscripție. 11 pretendenţi la funcţia de primar al capitalei au prezentat deja dosarul, iar pînă acum 8 dintre ei au fost înregistraţi. Printre ei se regăsesc Ion Ceban de la PSRM, liberalul Valeriu Munteanu, liderul Partidului «DA», Andrei Năstase, Reghina Apostolova, reprezentantul Partidului «Șor» etc. Ieri a depus semnăturile şi primarul interimar al Chişinăului, Silvia Radu. La Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți au fost înregistraţi deocamdată doi candidați - Arina Spătaru din partea Partidului DA și socialistul Alexandr Usatîi. De asemenea, a depus dosarul candidatul Partidului «Șor», cel al Partidului Unității Naționale şi al formaţiunii Partidul Nostru. Şi-au anunţat participarea în cursa electorală încă doi candidaţi independenţi.

 

Comisia guvernamentală pentru reintegrarea ţării și-a punctat prioritățile

Ultimele evoluții privind reglementarea conflictului transnistrean și subiectele actuale de pe agenda procesului de negocieri au fost discutate, în seara zilei de miercuri, 18 aprilie, în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării, prezidată de premierul Pavel Filip. Prim-ministrul a accentuat rolul Comisiei în dinamizarea procesului de reglementare, menționînd că problematica transnistreană necesită consultări permanente pentru soluționarea chestiunilor de interes major în beneficiul locuitorilor din stînga Nistrului. În acest sens, au fost prezentate evoluțiile înregistrate și acţiunile care urmează să fie întreprinse pentru a avansa în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Anul curent, eforturile autorităților vor fi orientate spre implementarea deciziilor protocolare semnate în 2017 de către reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol. Între acestea, deschiderea podului Gura Bîcului-Bîcioc, soluționarea problemelor școlilor moldovenești cu predare în grafia latină, apostilarea actelor de studii emise în regiunea transnistreană, deblocarea accesului fermierilor la terenurile agricole și interacțiunea în domeniul telecomunicațiilor.

 

Un lot de 1 600 puieți de păr moldovenesc a fost returnat din România

Un lot de 1 600 puieți de păr moldovenesc a fost returnat din România, după ce specialiştii fitosanitari au identificat un organism dăunător de carantină. Materialul săditor urma să ajungă în Bulgaria. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România a precizat că în lotul de puieți a fost identificat organismul dăunător „Declinul părului”. Șeful Direcției control sanitar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Dumitru Rusu, a specificat că materialul săditor returnat face parte dintr-un lot de 10 mii de plante pomicole și decorative exportate la sfîrșitul lunii martie în Bulgaria. „În urma controalelor efectuate în R. Moldova nu au fost depistați dăunători sau alți factori nocivi. După identificarea organismului dăunător, exportatorul a spus că acesta s-ar fi format din cauza deshidratării plantelor. Materialul săditor deja a fost lichidat, întrucît acesta s-a uscat și nu mai poate fi utilizat”, a spus Rusu.

 

La Chișinău s-a desfășurat Forumul Economic Moldova – Belarus

Forumul Economic pentru Cooperare Interregională R. Moldova – Republica Belarus a fost inaugurat, joi, 19 aprilie, la Chișinău. Participanții la reuniune au discutat despre potențialul economic al celor două țări și extinderea colaborării în diverse domenii prin semnarea unor contracte și acorduri. „Azi se face un nou pas spre dezvoltarea cooperării noastre”, a declarat la deschiderea Forumului ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici. „Tindem spre îmbunătățirea climatului de afaceri și a potențialului de investiții. Am stabilit să semnăm Acorduri și contracte între cele două state, în diverse domenii de activitate. În 2017 Belarus s-a plasat pe locul 9 printre țările cu care Moldova dezvoltă relațiile de comerț. Exporturile de produse moldovenești pe piața belarusă au crescut cu 6,3 la sută, iar importurile cu 13 la sută”, a mai spus ministrul Gaburici. Viceprim-ministrul R. Belarus, Mihail Rusîi, a menționat că „toate acțiunile de astăzi sînt îndreptate spre continuarea relațiilor care le avem. Moldova este un partener de nădejde și un bun prieten în cooperarea în diferite domenii”.

 

Calitatea fructelor și legumelor va fi verificată la standardele UE

Calitatea fructelor și legumelor proaspete din R. Moldova va fi verificată în conformitate cu standardele Uniunii Europene, potrivit unei hotărîri de Guvern care va fi publicată, vineri, 20 aprilie, în Monitorul Oficial și astfel va intra în vigoare. Documentul prevede ajustarea normelor naţionale în domeniu la standardele europene, fapt care va spori calitatea produselor, protejarea drepturilor consumatorului și creșterea volumului exporturilor. Controalele fructelor și legumelor vor fi efectuate în funcție de criterii precum natura produsului, perioada de producție, țara de origine și data efectuării ultimului control. În cazul în care se va stabili că produsele corespund cerințelor, va fi acordat un certificat de conformitate a calității acestora. Acest certificat reprezintă un factor de minimizare a riscului de nerespectare a cerințelor de calitate.

 

Procurorii au perchezițonat FC Dacia Chișinău într-un dosar de evaziune fiscală

Procurorii au descins joi, 19 aprilie, la factorii de decizie și angajații clubului de fotbal FC Dacia Chișinău într-un dosar de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. Conducerea clubului este bănuită că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 10 milioane de lei. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvînt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Anișoara Botez. „După finalizarea perchezițiilor, vom oferi detalii despre rezultatele operațiunii”, a afirmat Botez. Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie 2014 – februarie 2017, factorii de decizie ai clubului de fotbal, prin includerea în documentele contabile, fiscale sau financiare a unor date denaturate privind veniturile sau cheltuielile, au efectuat achitări neoficiale către staff-ul tehnic și jucătorii clubului în sumă de circa ‎3 milioane de euro. La mijlocul lunii martie, FC Dacia Chişinău a anunțat că se retrage din Campionatul Moldovei. Clubul a fost fondat în 1999, iar momentul de glorie a fost sezonul 2010-2011, atunci cînd Dacia a cucerit în premieră titlul de campioană.

 

În Transnistria anumite întreprinderi vor primi credite preferențiale

Așa-numitul guvern de la Tiraspol a publicat un proiect de lege cu privire la creditarea preferenţială, de care vor putea beneficia întreprinderile din domeniile prioritare ale economiei. Potrivit documentului, se presupune că creditarea va fi efectuată în euro cu o rată a dobînzii nu mai mare de 5% anual, precum şi în ruble transnistrene cu o rată de pînă la 7%. „În acelaşi timp, proiectul de lege prevede măsuri orientate spre diversificarea riscurilor, avînd în vedere că suma maximă se determină pe un singur debitor. Acesta trebuie să fie de pînă la 650 de mii de euro”, a spus președintele Băncii Centrale Transnistrene, Vladislav Tidva. Drept surse de creditare vor servi mijloacele din asistența gratuită primită din partea Rusiei în perioada 2008-2011, precum și refinanțarea din partea Băncii Centrale.