REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 iunie 2020)

Metodologia de finanțare bugetară a universităţilor publice va fi publicată în MO

Metodologia de finanțare bugetară a instituţiilor publice de învăţămînt superior, aprobată de Guvern, va fi publicată în Monitorul Oficial de vineri, 19 iunie. Metodologia se va pune în aplicare şi va fi pilotată din 1 ianuarie 2021. Potrivit deciziei Executivului, Metodologia prevede elaborarea, aprobarea, executarea și raportarea bugetului, pentru toate instituţiile publice de învăţămînt superior cu autonomie financiară.

 

Peste șapte mii două sute de persoane au fost tratate de COVID-19

Pînă la ora actuală, în R. Moldova 7252 de persoane au fost tratate de COVID-19. Pe parcursul zilei de miercuri au fost declarate vindecate 175 de persoane, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Din cele 12 732 de cazuri de infecție confirmate, active mai rămîn 5042. Starea de sănătate a 444 de persoane infectate este gravă, dintre care 27 de pacienți sînt conectați la aparatele de respirație artificială. Bilanțul deceselor provocate de COVID-19 se ridică la 438.

 

O nouă alertă falsă cu bombă a fost înregistrată la Ambasada Rusiei

O nouă alertă cu bombă a fost înregistrată astăzi la Ambasada Rusiei. Aceasta este a treia din luna curentă și după mai multe cercetări s-a dovedit a fi falsă. Pe cazul dat Inspectoratul de Poliție Buiucani a inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

 

IGSU va monitoriza nivelul apei în rîul Prut

Conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a avut o ședință de lucru în contextul creșterii nivelului apei în rîul Prut în care s-au decis unele măsuri de prevenire a inundațiilor și verificarea digurilor. Potrivit serviciului de presă al IGSU, la ședință au fost discutate eventualele riscuri în urma creșterii volumului deversării apei din Lacul de Acumulare Costești – Stînca. Potrivit avertizării Serviciului Hidrometeorologic de Stat, începînd cu data de 17 iunie și pînă pe 3 iulie se prognozează creșterea nivelului apei pe sectorul: or. Costești – Stînca – or. Cantemir cu 2.5 – 3.5 m, or. Cantemir – s. Brînza cu 1.0 – 2.0 m, față de nivelul din 16 iunie. Izolat se prevede ieșirea apei în lunca rîului Prut și subinundarea terenurilor agricole.

 

Membrii unei grupări criminale, specializată în atacuri tîlhărești, reținuți în Ucraina

O grupare criminală care își desfășura activitatea pe teritoriul R. Moldova și a altor state a fost destructurată. Membrii acesteia sustrăgeau, noaptea, telefoane mobile și tehnică de calcul din magazine specializate în vînzarea acestora. Gruparea era formată din 6 membri cu vîrstele cuprinse între 23 și 30 de ani, originari din mun. Chișinău și din sudul țării, anterior judecați pentru comiterea crimelor deosebit de grave. În continuare, indivizilor le-a fost aplicată măsura preventivă pe un termen de 30 zile. Ulterior vor fi extrădați în Republica Moldova pentru ispășirea pedepselor.

 

Alexandr Melniciuc este noul consilier în fracțiunea PSRM în CMC

Partidul Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) are un nou consilier, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a validat mandatul acestuia. Este vorba de Alexandr Melniciuc. Noul consilier al PSRM în CMC a fost numit în baza listei suplianților, după ce unui alt consilier socialist i-a fost atribuit mandatul de deputat în Parlamentul R. Moldova și anume ex-consilierului municipal Pascaru Nicolae. Consilierul a fost prezentat în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Municipal Chișinău.

 

29 de preoți au fost infectați cu COVID-19, iar doi au decedat

Un număr de 29 de preoți au fost infectați cu COVID-19, iar doi slujitori ai bisericii și-au pierdut viața în urma complicațiilor provocate de noul tip de virus. Șeful Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a menționat că unul din preoții care au decedat de COVID-19 s-a infectat comunitar, iar al doilea după participarea la o manifestare religioasă la o biserică. Cei doi slujitori ai bisericii erau din Comrat și Florești.

 

Consiliul Municipal Chișinău a votat pentru reeșalonarea unor plăți de locațiune

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat în ședința de astăzi, 18 iunie, scutirea/reeșalonarea plăților de locațiune pe perioada stării de urgență pentru agenții economici care au închiriat spații în instituțiile de învățămînt din subordinea municipalității. Argumentația pentru votarea acestui proiect de decizie a ținut de faptul că, între 17 martie – 15 mai, perioada stării de urgență, instituțiile școlare din municipiul Chișinău nu au funcționat, deci accesul către acești agenți economici nu a fost posibil, fiind obligații să își suspende activitatea.

 

Șapte persoane suspectate de păstrarea drogurilor în cantități mari au fost reținute de poliție

Poliția a reținut șapte personae cu vîrste cuprinse între 20 și 51 de ani, din raionul Florești. Ca urmare a perchezițiilor polițiștii au depistat și ridicat mai multe pachete de tip ,,Zip Lok”, cu masa vegetală mărunțită de culoare verde cu miros specific de marijuana, semințe de cînepă, cagule, bîte, cuțite, pumnale, două pistoale fără acte de proveniență și permise de păstrare, trei sisteme de navigație și comunicație (rații), un încărcător de la pistol Makarov, un încărcător de la mitralieră de model ,,AK-74”, o grenadă, 154 de cartușe pentru diferite tipuri de arme. Dacă vinovăția persoanelor va fi demonstrată, aceștia riscă de la 3 la 7 ani privare de libertate.

 

Primăria municipiului Bălţi a intrat în regim de carantină

Primăria municipiului Bălţi va fi plasată, începînd de astăzi, în regim de carantină. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia municipală extraordinară de sănătate publică, după ce mai mulţi angajaţi ai administraţiei au fost confirmaţi cu COVID-19. „Carantina se introduce de la ora 17:00, 18 iunie, pînă la ora 17:00, 1 iulie 2020. Toate persoanele contacte, cu excepția lucrătorilor ale căror rezultate de test pentru coronavirus au fost negative, se vor plasa în autoizolare la domiciliu.

 

Consiliul Municipal Chișinău a hotărît să nu plătească mai mult de un milion de lei pentru un troleibuz

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat în ședința de astăzi, 18 iunie, un amendament la decizia referitoare la procurarea a 18 troleibuze articulate din Riga, Letonia. Astfel, municipalitatea a hotărît că nu va plăti mai mult de un milion de lei pentru un troleibuz. Anterior, consilierii au aprobat participarea municipalității la licitația pentru procurarea a 18 troleibuze articulate care va avea loc în Riga. Primarul Ion Ceban afirma cu acea ocazie că este vorba de troleibuze articulate care se află în stare bună.

 

Un muzeu din Chișinău va implementa un proiect european de promovare a turismului arheologic, istoric și cultural

Directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, doctorul habilitat în istorie Eugen Sava, a semnat un acord de parteneriat cu primarul orașului Nessebar din Bulgaria, Nikolay Dimitrov pentru acordarea unui grant în legătură cu proiectul „Pagina de arheologie, istorie și cultură a Mării Negre - ARHICUP”. Proiectul este finanțat prin Programul operațional comun de cooperare transfrontalieră în cadrul Instrumentului european de vecinătate „Bazinul Mării Negre 2014-2020”.