REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 martie 2021)

Curtea Constituțională va examina pe 18 martie constituționalitatea anulării ”Legii miliardului”

Curtea Constituțională va examina mîine sesizarea referitoare la anularea așa-numitei Legea miliardului, prin care banii furați din sistemul bancar în 2014 au fost transformați în datorie de stat și care era achitată anual, cu dobîndă, Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Anularea acesteia a fost votată în decembrie anul trecut de către deputații PSRM și ai Platformei Pentru Moldova. Legea privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat a fost votată în 2016 și era una din condițiile pentru semnarea unui acord cu FMI.

 

Federația Moldovenească de Fotbal a suspendat toate competițiile sportive

Federația Moldovenească de Fotbal a suspendat, pînă la data de 31 martie, toate competițiile sportive. FMF a anunțat că va respecta recomandările Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică în condiții de pandemie și în baza hotărîrii Nr.170 a Comitetului de Urgență al FMF din 16.03.2021 cu privire la prelungirea suspendării organizării competițiilor sportive la fotbal. Astfel, începînd cu 16 martie 2021 pînă pe 31 martie 2021, nu se vor organiza competiții sportive la fotbal între copii și juniori, pentru toate categoriile de vîrste.

 

Pînă acum, sînt constatate 334 de reacţii adverse post-vaccinare anti-COVID

În R. Moldova, din 2 martie, cînd a început campania de imunizare anti-COVID, și pînă la 16 martie, au fost înregistrate 334 de reacţii adverse la 15 270 de persoane vaccinate. În 326 de cazuri a fost vorba de reacţii uşoare, care includ o febră de 37-38 grade, slăbiciuni generale, cefalee sau reacţii locale uşoare, precum dureri sau roşeaţă. Datele au fost prezentate de epidemiologul ANSP, Laura Ţurcan. „Toate aceste evenimente se includ în reacții obișnuite, care sînt prevăzute în instrucţiunea vaccinului şi ele au apărut, în toate cazurile, timp de 24 ore de la vaccinare şi au dispărut timp de 1-2 zile”, a precizat Laura Ţurcan.

 

Banca Națională va participa la Săptămîna Internațională de Educație Financiară

Banca Națională a Moldovei (BNM) va organiza mai multe activități în Săptămîna Internațională de Educație Financiară, în perioada 22-26 martie. Acestea sînt destinate elevilor, studenților, publicului larg, mediului de afaceri etc. „La acest eveniment, promovat la nivel național de către Banca Națională de mai mulți ani, au aderat autorități, instituții și asociații cu diverse profiluri de activitate. Noua realitate pe care o trăim alături de întreaga comunitate globală ne reorientează spre o abordare on-line a evenimentului, dar interacțiunea dintre participanți va fi activă și oferă tuturor doritorilor posibilitatea de a participa”, a explicat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

 

Mai mulți consilieri municipali susțin acordarea numelui lui Nicolae Dabija unei străzi din Chișinău

Consilieri municipali din diferite fracțiuni au susținut inițiativa unei asociații neguvernamentale de a redenumi o stradă din Chișinău cu numele scriitorului Nicolae Dabija. Consilierul municipal Veaceslav Nedelea a notat că redenumirea unei străzi cu numele scriitorului ar fi o dovadă de bun simț. „Eu aș redenumi chiar și strada Pușkin, o arteră importantă, pe mărimea potențialului uman și al tezaurului și al valorii lăsate de Nicolae Dabija”, a scris Nedelea. În același timp, consilierul Vasile Grădinaru s-a arătat reținut în acțiunea de schimbare a denumirii străzii Pușkin. „Cred că este o idee bună să denumim o stradă în numele regretatului scriitor Nicolae Dabija. Nu știu dacă trebuie neapărat strada Pușkin să o redenumim, dar ideea, în sine, este o idee bună”, a susținut Grădinaru.

 

Doi minori au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon

Doi minori din localitatea Gotești, raionul Cantemir, au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de o sobă defectă. Potrivit IGSU, cazul a avut loc pe 16 martie într-o casă de locuit din satul Gotești. O fată în vîrstă de opt ani, dar și un băiat în vîrstă de 17 ani au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au acuzat simptome de intoxicație cu monoxid de carbon. La fața locului a intervenit o ambulanță a serviciului medical, care a preluat minorii la spitalul raionului Cantemir. Pentru moment, viața băiatului și a fetei nu sînt în pericol.

 

Pe parcursul lunii martie, SFS va verifica mai mulți agenți economici

Pe parcursul lunii martie, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) va verifica mai mulți agenți economici care prestează servicii de comerț stradal, centre de asistență tehnică auto, comerț cu amănuntul materiale de construcție și comerț electronic. Potrivit SFS, verificările se vor desfășura pentru a exercita controlul asupra modului și corectitudinii respectării legislației fiscale, asupra calculării corecte, vărsării depline și la timp la buget a sumelor obligațiilor fiscale. „SFS este pregătit de a reacționa prompt la orice modificare a comportamentului fiscal al agentului economic, astfel încît cazurile de încălcare a legislației să fie preîntîmpinate sau constatate în cel mai scurt timp”, indică Serviciul Fiscal.

 

Produsul Intern Brut a scăzut în 2020 cu 7 la sută

Produsul Intern Brut al R. Moldova pentru întreg anul 2020 a scăzut față de anul 2019 cu 7,0%. Potrivit Biroului Național de Statistică, Produsul Intern Brut, estimat pentru trimestrul IV 2020, a însumat 56,3 miliarde de lei. Comparativ cu trimestrul IV 2019, PIB a scăzut, în termeni reali, cu 3,3% pe seria brută și cu 4,4% pe seria ajustată sezonier. Pentru întreg anul 2020, Produl Intern Brut a scăzut cu 7 la sută. La scăderea PIB au contribuit următoarele activități: agricultura, silvicultura şi pescuitul (au contribuit cu -4,4% la scăderea PIB), cu o pondere de 11,7% la formarea PIB și o reducere a VAB pe activitățile respective cu 31,5%; comerțul cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor; transport și depozitare; activități de cazare și alimentație publică etc.

 

Încă trei deputați din Parlament au fost testați pozitiv la Covid-19

Alți trei deputaţi din Parlamentul R. Moldova au fost depistați pozitiv la Covid-19. Este vorba despre Violeta Ivanov, Reghina Apostolova și Sergiu Sîrbu, deputați ai fracțiunii parlamentare „Partidul Șor” și grupul parlamentar „Pentru Moldova”. Informaţia a fost confirmată de deputata „ȘOR”, Marina Tauber.