REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 martie 2021)

Locuitorii mun. Chișinău vor fi amendați dacă nu vor purta masca

Locuitorii municipiului Chișinău care nu vor purta masca de protecție în locuri publice vor fi amendați. Primarul capitalei, Ion Ceban, a cerut astăzi, sancțiuni mai dure la adresa celor care nu respectă măsurile de prevenire a infectărilor cu COVID-19. Astfel, lucrătorii organelor de menținere a ordinii publice vor face raiduri prin piețe, magazine, restaurante și cafenele și vor amenda pe cei care nu poartă masca de protecție. "Avem nevoie de măsuri și restricții mai severe care ne vor ajuta să gestionăm eficient situația. Am interzis repetat activitatea cluburilor de noapte și unităților de agrement, dar unele din acestea activează în continuare", a declarat Ceban.

 

Speakerul și premierul au discutat situația epidemiologică și economică

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi s-au convocat astăzi în cadrul unei ședințe, pentru a discuta situația epidemiologică și economică în țară. Oficialii au făcut un schimb de opinii privind măsurile care se impun în situația critică creată atît în domeniul sanitar, cît și în cel economic și social. A fost discutată eventualitatea asumării și instituirii unor restricții mai dure în măsură să limiteze răspîndirea rapidă a virusului și să atenueze impactul pandemiei asupra mediului de afaceri și economiei naționale în ansamblu, fără instituirea lockdownului.

 

În municipiul Chișinău situația pandemică este alarmantă

Șeful Direcției generale de asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, a declarat astăzi că „situația pandemică în municipiul Chișinău este alarmantă”. “În instituțiile municipale de sănătate sînt pregătite 1665 de paturi pentru tratarea bolnavilor de coronavirus și 200 de paturi de triaj la Centru COVID-19 de la Moldexpo, dintre care 1454 sînt deja ocupate”, a declarat Bucearschi. Potrivit oficialului, pe teritoriul municipiului Chișinău se înregistrează prezența tulpinii britanice a virusului de COVID-19, de aici gradul mai mare de agresivitate a bolii. ”Se înregistrează un număr mare de pacienți care fac forme grave și foarte grave. Specialiștii consideră că este vorba de prezența tulpinii britanice a coronavirusului”, a specificat Bucearschi.

 

ARBI a sechestrat bunuri de aproximativ 8 milioane de lei

Bunuri de aproximativ 8 milioane de lei au fost puse sub sechestru de către Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a CNA. Este vorba despre bunuri de provenienţă ilicită care au fost indisponibilizate, săptămîna trecută, în cadrul unei cauze penale, pornite pe fapte de spălare de bani. Astfel, în cadrul investigaţiilor financiare paralele, ARBI a aplicat sechestre pe 14 bunuri, printre care 7 construcţii locative şi nelocative, 2 încăperi locative, 4 terenuri pentru construcţie şi un capital social. Suma totală a bunurilor indisponibilizate este de 7 823 318 lei.

 

Accesul în Primăria municipiului Chișinău a fost restricționat

În cadrul angajaților Primăriei municipiului Chișinău se înregistrează un număr mare de îmbolnăviri de COVID-19, din acest motiv accesul în instituție a fost restricționat. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat la ședința on-line a serviciilor municipalității de astăzi că numărul angajaților Primăriei capitalei bolnavi de coronavirus este foarte mare și că, din acest motiv, intrarea în instituție va fi restricționată. "Solicit ca activitatea angajaților Primăriei municipiului Chișinău să se desfășoare de la distanță, acolo unde acest lucru este posibil. Numărul mare de bolnavi de COVID-19 în rîndul angajaților Primăriei, atît din cadrul aparatului central, dar și al direcțiilor cere asta", a menționat Ceban. Potrivit edilului, în mai multe Direcții subordonate Primăriei municipiului Chișinău, mai mult de jumătate din angajați sînt bolnavi de coronavirus.

 

Producerea fructelor rămîne principalul sector cu pondere în exporturi

Sectorul de producere a fructelor, în pofida secetei din anul trecut şi crizei pandemice, rămîne principala direcție a investițiilor din țară cu o pondere semnificativă în exporturi. La această concluzie au ajuns membrii Asociației Producătorilor și Exportatorilor Moldova Fruct, întruniți în cadrul adunării generale a asociației. „Pandemia COVID-19 cu restricțiile de călătorie și măsurile de carantină a creat, totuşi, la o anumită etapă perturbații și întîrzieri în procesul de aprovizionare cu mijloace de producție”, a estimat Iurie Fală, directorul executiv Moldova Fruct. În anul 2020, Moldova a produs 430 mii de tone de mere, 65 mii de tone de prune, 11 mii de tone de vișine și cireșe, 8 mii de tone de caise și 70 mii de tone struguri de masă.

 

Plombarea drumurilor din Chișinău întîrzie

Primăria municipiului Chișinău nu poate reabilita drumurile din municipiul Chișinău deoarece, din rațiuni birocratice, nu poate procura asfalt. Directorul Întreprinderii Municipale “EXDRUPO”, Sergiu Tomiță, a declarat la ședința on-line a serviciilor municipiului Chișinău de astăzi că nici un producător de asfalt nu poate produce acest material, deoarece Ministerul Economiei nu a aprobat normele europene de producere a materialului asfaltic. ”La data de 31 decembrie au expirat normele vechi de producere a asfaltului. Ministerul Economiei ar trebui să prelungească aceste norme vechi ori trebuia să aprobe normele europene de producere a acestuia. Avem resursele financiare pentru achiziționarea asfaltului, însă nimeni nu îl produce”, a menționat Tomiță.

 

Raionul Cantemir va avea un ghid turistic

Raionul Cantemir va avea, pînă la finele anului curent, un ghid turistic. Aceasta va fi posibil în cadrul proiectului "Escapeland - Dezvoltarea și promovarea în comun a turismului activ în bazinul Mării Negre”, susținut de autorităţile locale. În cadrul unei ședințe, la Consiliul raional Cantemir, a fost prezentat planul de acțiuni pentru elaborarea ghidului și pașii ce urmează a fi întreprinși pentru realizarea suplimentului informativ despre locurile turistice din raion, acesta urmînd a fi completat, extins și dezvoltat. Perioada de activitate asupra elaborării Ghidului turistic va dura pînă în decembrie 2021, a explicat Victoria Isac, coordonatorul proiectului.

 

Moldova va beneficia de 1,66 mln de dolari pentru a spori utilizarea durabilă a solurilor și apelor

Circa 150 mii de cetățeni din țara noastră, locuitori ai zonelor rurale, vor beneficia de un management integrat al resurselor naturale și sustenabilitatea resurselor de sol și apă datorită unui proiect, lansat cu suportul financiar al Fondului Global pentru Mediu (GEF). Proiectul are o valoare totală de 1,66 milioane de dolari și va fi implementat de Ministerul agriculturii în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), pe parcursul a trei ani. Scopul proiectului este de a îmbunătăți prestarea serviciilor de ecosistem în contextul peisajului local, de a conștientiza opinia publică în acest sens și a sprijini procesul de învățare în 32 de sate din nord-estul țării.