REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 ianuarie 2021)

Primăria Chișinău va institui o celulă de criză pentru gestionarea situației de iarnă

Autoritățile municipale anunță că vor institui o celulă de criză, care va gestiona situația de iarnă severă care se prognozează în această săptămînă. Viceprimarul Ilie Ceban, a cerut astăzi, la ședința on-line a serviciilor municipalității, organizarea unei celule de criză care va monitoriza și coordona situațiile de urgență care apar pe timpul fenomenelor meteorologice severe.

 

În municipiul Chișinău se menține Codul roșu de sănătate

Situația publică de sănătate în municipiul Chișinău rămîne a fi gravă. Tatiana Bucearschi, șeful Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate, a declarat astăzi în cadrul ședinței on-line a serviciilor municipale, că starea de sănătate publică în municipiul Chișinău rămîne a fi gravă, în instituțiile municipale de sănătate fiind internate 790 de persoane diagnosticate cu COVID-19. ”Din cei 790 de bolnavi de coronavirus 43 sînt în stare foarte gravă, 6 persoane sînt intubate, 275 se află în stare gravă, 453 sînt în stare medie iar 19 persoane au făcut forme ușoare de COVID-19”, a declarat Bucearschi. Potrivit oficialului, 2553 de bolanvi de coronavirus se află în tratament la domiciliu.

 

Un polițist de frontieră a decedat într-un accident rutier

Un accident grav s-a produs în dimineața de 11 ianuarie pe traseul Chișinău – Cimișlia în apropiere de localitatea Bozieni din raionul Hîncești. Un angajat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, în vîrstă de 29 de ani, a murit. Colziunea s-a produs în această dimineață, în jurul orei 07.00, după ce un automobil marca Dacia, care se deplasa din direcția Cimișlia spre Hîncești, în circumstanțe necunoscute, a intrat pe contrasens și s-a ciocnit cu un automobil Volkswagen Transporter.

 

Municiplitatea Chișinău continuă evacuarea chioșcurilor

În perioada 1 – 10 ianuarie, municipalitatea Chișinău a evacuat 8 chioșcuri care nu dispuneau de documentație oficială de amplasare. În cadrul ședinței on-line a serviciilor municipalității Chișinău, viceprimarul Inga Ionesii, a declarat că în baza noilor reguli aprobate de Consiliul Municipal Chișinău cu privire la comerțul stradal, începînd din 1 ianuarie 2021, chioșurile care nu au documentație oficială de amplasare vor fi evacuate. Potrivit oficialului în săptămîna 11-17 ianuarie se va întruni comisia municipală pentru organzarea unei noi licitații pentru amplasarea gheretelor în municipiul Chișinău.

 

Troleibuzele destinate pentru transportarea copiilor spre şcoli şi grădiniţe şi-au reluat activitatea

Troleibuzele destinate pentru transportarea copiilor spre şcoli şi grădiniţe şi-au reluat activitatea. Se întîmplă după ce de astăzi, elevii au revenit la procesul de studii după vacanţa de iarnă. Măsura a fost luată din 1 septembrie a anului 2020. Astfel, începînd cu ora 6:50 şi pînă la 9:00, fiecare al patrulea troleibuz de pe rutele 8, 10, 22, 24 şi 25 este destinat doar pentru transportarea copiilor şi a unui singur însoţitor de-al lui spre şcoli sau grădiniţe. Pe parbriz este indicat cu un marcaj special că transportul este destinat copiilor, iar ceilalți care vor să urce sînt rugați să aștepte următorul troleibuz sau autobuz.

 

65% din totalul de traversări ale frontierei s-au înregistrat la granița cu România

În perioada 04 – 10 ianuarie 2021 în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 79 359 traversări, iar valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 25 694 traversări. Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 65% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română. În ultimele 24 de ore (10 – 11 ianuarie 2021), în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 16 672 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 7 364 traversări persoane.

 

Brazii de Crăciun vor fi reciclați

Municipalitatea Chișinău va colecta și va recicla brazii de Crăciun. Viceprimarul Ilie Ceban a cerut în cadrul ședinței on-line a serviciilor municipale ca Direcția Locativ Comunală să colecteze pomii de Crăciun, utilizați în perioada sărbătorilor de iarnă de către locuitorii municipiului Chișinău. Locuitorii municipiului Chișinău pot depozita alături de tomberoanele pentru gunoi brazii și molizii folosiți la sărbătorirea Anului Nou în perioada 11-25 ianuarie 2021.

 

Locuitorii municipiului Chișinău au depus către administrația locală peste 200 de plîngeri on-line

În primele zece zile ale anului locuitorii municipiului Chișinău au depus peste 200 de plîngeri on-line pe platforma eu.chisinau.md. Secretarul Consiliului Municipal Chișinău, Adrian Tălmaci a declarat astăzi, la ședința on-line a serviciilor municipalității că în primele zece zile locuitorii Chișinăului au depus 22 de sesizări pe platforma on-line a Primăriei. „Astfel, 54 de sesizări sînt în sectorul Botanica, 42 în sectorul Ciocana, 29 în Centru, 49 în sectorul Rîșcani, iar la Buiucani – 48”, a spus Tălmaci. Potrivit oficialului, trei dintre acestea au fost soluționate de urgență, celelalte cereri fiind în curs de soluționare.