REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 iunie 2021)

Sute de hectare de culturi agricole și livezi au fost afectate de ploi

Mai multe localități din raioanele Ungheni și Soroca au fost afectate în urma ploilor torențiale înregistrate pe 8 iunie. Conform informațiilor Inspectoratului General pentru Situații Urgență colectate din subdiviziunile teritoriale, în satul Pîrlița, raionul Ungheni precipitațiile au afectat 92 ha de floarea soarelui și 299 ha de porumb, iar în localitatea Todirești a aceluiași raion ploaia a distrus 21 ha de livezi. Condițiile meteo nefavorabile au creat prejudicii și în satul Dubna raionul Soroca, unde ploaia și grindina au afectat 97 ha de livezi.

 

Pentru înregistrarea concurenților electorali a rămas o singură zi

Candidați la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie își mai pot depune documentele pentru înregistrare în calitate de concurenți electorali pînă mîine, 11 iunie, ora 16.00. Comisia Electorală Centrală (CEC) amintește că 11 iunie curent, este ultima zi de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Astfel, dosarele solicitanților pot fi depuse pînă mîine, 11 iunie, ora 16.00. În cazul în care doi sau mai mulţi pretendenți vor depune actele spre înregistrare în această zi, la ora 17.00, CEC se va convoca pentru a organiza tragerea la sorţi și stabilirea ordinii prealabile de înscriere a potențialilor candidați în buletinul de vot.

 

Poliția de Frontieră își sărbătorește ziua profesională

20 de polițiști de frontieră au primit ceasuri inscripționate cu simbolistica Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu ocazia sărbătoririi a 29 de ani de existență instituțională. Polițiștii de frontieră sărbătoresc la 10 iunie ziua profesională. Cu acest prilej, Petru Corduneanu, șeful interimar al Poliției de Frontieră a adresat o felicitare grănicerilor moldoveni, afirmînd că "Poliția de Frontieră este o entitate cu importanță majoră în stat, cu tradiții deosebite, cu oameni devotați și profesioniști".

 

Şefa CNTS va sta în arest preventiv 30 de zile

Şefa Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui (CNTS), Svetlana Cebotari, va sta 30 de zile în arest preventiv la Penitenciarul numărul 13. Decizia a fost luată de magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, care au admis în totalitate demersul procurorilor. Juristul acesteia şi directorul adjunct de la Agenţia Achiziţii Publice, Ghenadie Grib, vor sta în arest la domiciliu. Svetlana Cebotari a refuzat să discute cu presa. Potrivit avocatului şefei CNTS, ea pledează nevinovată. Potrivit oamenilor legii, şefa CNTS, Svetlana Cebotari, ar fi favorizat anumite companii pentru a cîştiga licitaţiile privind livrarea consumabilor şi a produselor farmaceutice.

 

O bloggeriță a decedat după ce s-a aruncat de la etaj

O bloggeriță de lifestyle, din Chișinău, cu aproape 100.000 de urmăritori pe Instagram a sărit în gol de la etaj și a decedat. Incidentul s-a întîmplat în seara zilei de 9 iunie. Tînăra, în vîrstă de 24 de ani, a sărit în gol de la etajul 14 a unui bloc de locuit de pe strada Gheorghe Asachi din capitală. Își spunea Nica și era foarte activă pe rețelele sociale, făcîndu-și apariția și în cadrul show-urilor televizate. La fata locului s-a deplasat grupa operativă fiind solicitat și medicul legist. Ajunși la fața locului, polițiștii au depistat în curtea blocului corpul neînsuflețit al acesteia.

 

Primăria Chișinău întreprinde măsuri de iluminare a bulevardului Grigore Vieru

Autoritățile locale ale municipiului Chișinău au început să întreprindă măsuri de înlocuire a iluminatului stradal pe bulevardul Grigore Vieru. Primarul municipiului, Ion Ceban, a anunțat că aleea din bulevardul sus-numit a ajuns în ultima etapă de reabilitare. "Deja a fost instalată irigarea și va fi montat mobilierul urban nou, iar gardul de pe perimetru a fost renovat și vopsit", a spus Ceban. Potrivit proiectului bugetului municipal pentru anul 2021, veniturile proprii planificate ale municipiului Chișinău constituie 670 mln de lei. Pentru reparația și reabilitarea drumurilor din capitală se vor cheltui peste 600 mln de lei.

 

Un lot de ajutor umanitar în valoare de 10 milioane de euro

R. Moldova a mai primit un lot de asistență din partea Germaniei pentru combaterea pandemiei de COVID-19, în valoare de 10 milioane de euro sau 200 milioane de lei. Ajutorul include aparate de ventilare pulmonară, măști, mănuși, costume de protecție etc. Este vorba despre 100 de echipamente de ventilare pulmonară, 900 de pulsoximetre, 500 mii de mănuși de unică folosință, patru milionae de măști de unică folosință, șapte milioane de măști chirurgicale, 150 de mii de costume de protecție și 500 de mii de ochelari de protecție.

 

Națională de fotbal feminin începe pregătirile pentru CM

Echipa națională de fotbal feminin intră în perioada 11-15 iunie în cantonamentul de pregătire pentru Campionatul Mondial. Potrivit Federației Moldovenești de Fotbal, formația va susține la Vadul lui Vodă, pe 13 iunie și un meci de verificare cu campioana R. Moldova, Agarista CSF Anenii Noi. Selecționerul Eduard Blănuță a declarat că scopul acestui stagiu este verificarea potențialului jucătoarelor din campionatul intern în perspectiva meciurilor oficiale. ”Pentru multe jucătoare tinere este o șansă în plus de a se afirma", a spus antrenorul.