REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 iulie 2019)

Meteorologii au emis cod galben de caniculă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat pentru perioada 1-2 iulie Cod Galben de caniculă. După cîteva zile mai răcoroase, în intervalul indicat ţara va fi cuprinsă de arşiţă, iar pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-35 grade Celsius.

 

A crescut vîrsta de pensionare

De la 1 iulie curent, se majorează vîrsta standard de pensionare. Astfel, bărbaţii care intenţionează să-şi realizeze dreptul la pensie pentru limită de vîrstă după 1 iulie 2019 trebuie să cunoască că pot beneficia de acest drept dacă au împlinit 63 de ani, avînd un stagiu de cotizare de 34 de ani. Femeile se vor pensiona de la 1 ilulie 2019 la vîrsta de 58 de ani şi 6 luni avînd un stagiu de cotizare de 31 de ani şi 6 luni. Majorarea treptată a vîrstei standard de pensionare pînă la 63 de ani şi majorarea stagiului complet de cotizare pînă la 34 de ani atît pentru bărbaţi, cît şi pentru femei se efectuează eşalonat începînd cu 1 iulie 2017.

 

Îndemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată

Îndemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată cu 1608 lei și va constitui 7911 lei /circa 380 de euro/. Decizia a fost anunțată luni, 1 iulie, de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco. Astfel, majorarea în sumă de 1608 lei va fi acordată în schimbul cutiei primite de părinți la nașterea copilului în cadrul campaniei guvernamentale „O nouă viață”. Campania „O nouă viață” a fost lansată la sfîrșitul anului trecut. În cadrul acesteia, pînă la sfîrșitul lunii mai curent au fost acordate circa 14 mii de cutii.

 

Moneda națională a înregistrat cea mai abruptă depreciere din ultimii ani, constată experții

În al doilea trimestru al anului curent, leul moldovenesc a cunoscut cea mai mare depreciere din ultimii patru ani față de coșul valutar Euro și USD, aceasta fiind de 5,3%, notează economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. În aceeași perioadă, leul a trecut două praguri de 18 lei pentru un dolar american și de 20 lei pentru un euro. Față de dolar, leul moldovenesc s-a depreciat cu 4,8%, iar față de euro deprecierea a fost de 5,7%. Potrivit lui Ioniță, acest lucru este determinat în particular de creșterea cererii de valută din partea agenților economici. Potrivit experților, în următoarele luni, leul va avea o fluctuație stabilă cu o ușoară înclinație spre depreciere față de coșul valutar Euro&USD. Totodată, în luna august moneda națională tradițional cunoaște o ușoară apreciere, determinată de vînzările masive de valută ale populației.

 

Instituțiile medico-sanitare vor distribui gratuit populației medicamente anti-scabie și anti-pediculoză

Toate instituțiile medico-sanitare primare vor fi asigurate cu medicamente anti-scabie și anti-pediculoză, care vor fi distribuite gratuit populației. De asemenea, personalul medical va organiza examene medicale în taberele de odihnă, în instituțiile medicale și de învățămînt, pentru depistarea acestor maladii. Un ordin în acest sens a fost emis luni, 1 iulie, de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în comun cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Compania Națională de Asigurări în Medicină. La fel, cu suportul UNICEF Moldova, vor fi elaborate pliante cu referire la prevenirea intoxicațiilor cu substanțe chimice, care vor fi plasate în locurile publice și în farmaciile veterinare.

 

De astăzi, părinții care revin la muncă vor primi și indemnizația pentru îngrijirea copilului

Mamele sau tații care revin în cîmpul muncii înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului vor avea dreptul să primească în continuare și indemnizație lunară pentru creșterea copilului. Modificările au intrat în vigoare luni, 1 iulie. Totodată, a fost simplificat modul de determinare a bazei de calcul al indemnizației de maternitate și al indemnizației lunare pentru creșterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de trei ani, care va fi aplicat începînd cu 1 iulie 2019.

 

Conducerea Agenției Medicamentului a fost schimbată

Directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) Vladislav Zara a fost eliberat din funcție. În locul acestuia, a fost numită Zinaida Bezverhnîi. Deciziile au fost luate la ședința guvernului de luni, 1 iulie. Propunerile au fost enunțate de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco. Zinaida Bezverhnîi este de profesie farmacist și activează în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, şi fostul director al CNA, Viorel Chetraru, vor fi audiaţi în parlament

Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, și fostul șef al Centrului Național Anticorupție /CNA/, Viorel Chetraru, vor fi audiați în cadrul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare. Anunţul a fost făcut luni, 1 iulie, în cadrul unei briefing de către preşedintele comisiei Alexandru Slusari. Potrivit sursei citate, pînă în prezent, la comisie au ajuns mai multe documente secrete prezentate de Serviciul de Informații și Securitate, dar şi de Banca Naţională. El a specificat că deputaţii aşteaptă răspuns şi de la Procuratura Generală.