REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (13 martie 2020)

Activitatea Pieţei Centrale din Chişinău va fi sistată

Piaţa Centrală din Chişinău va fi închisă pe o perioadă nedeterminată, din cauza apariţiei a tot mai multor cazuri de infectare cu coronavirus în R. Moldova. Anunţul a fost făcut vineri, 13 martie, de către primarul general al Chişinăului Ion Ceban. „Astăzi, am luat decizia ca activitatea Pieţei Centrale să fie sistată. Rugăm toată lumea să aibă maximă înţelegere în această privinţă. Rugăm şi pe toţi cei care sînt în preajma Pieţei Centrale să se conformeze”, a declarat Ion Ceban. De asemenea, primarul a dispus şi sistarea activităţii cantinelor sociale, iar beneficiarilor să le fie livrată mîncarea acasă de către asistenţii sociali.

 

În R. Moldova sînt înregistrate 39 de cazuri suspecte de COVID-19

În acest moment, în spitalele din R. Moldova sînt 39 de persoane suspecte de infecție cu COVID-19, dintre care 10 copii şi două mame. Anunțul a fost făcut vineri, 13 martie, de ministrul sănătăţii Viorica Dumbrăveanu. Potrivit sursei citate, de la toate persoanele declarate suspecte de infecție cu Coronavirus au fost prelevate probe, care au fost transmise în laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Ea a specificat că, pînă în prezent, toate cazurile, inclusiv cele suspecte, sînt de import și nu s-a înregistrat răspîndire locală.

 

Pasajul subteran de la viaductul din Chișinău va fi reparat

Din 16 martie vor începe lucrările de restaurare a pasajului pietonal subteran de la viaductul din capitală, pentru care autoritățile nu vor cheltui bani din bugetul municipal. Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat pe rețelele de socializare că lucrările vor demara săptămîna viitoare, vor dura trei luni și că nu vor fi cheltuiți bani din bugetul municipal. Edilul a specificat că toate cheltuielile vor fi suportate de centrul comercial „Shopping MallDova” și că această trecere subterană va purta denumirea „Istanbul”.

 

Legislativul a aprobat pedepse mai dure pentru mercenari

Parlamentul a aprobat, în ședința de joi, 12 martie, în prima lectură, proiectul de modificare a articolului 141 din Codul penal, prin care au fost înăsprite pedepsele pentru mercenari și pentru organizatorii acestora. Inițiativa legislativă aparține deputaților Mihail Popșoi, Chiril Moțpan, Alexandru Jizdan, Igor Grosu și Virgiliu Pîslariuc. Potrivit proiectului, participarea mercenarului într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orînduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani.

 

Mai multe proiecte culturale vor fi finanțate din bugetul de stat în 2020

37 de proiecte culturale, desfășurate de asociațiile obștești, vor beneficia de finanțare din bugetul de stat în anul 2020, în sumă totală de cinci milioane lei. Proiectele au fost selectate de către o comisie de experţi în urma unui concurs organizat de Ministerul culturii, în conformitate cu un regulament aprobat de Guvern în 2019. Secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a spus că acest concurs are drept scop promovarea potenţialului creativ, crearea condiţiilor adecvate pentru desfăşurarea activităţilor culturale promovate de societatea civilă şi integrarea acesteia în procesul de realizare a obiectivelor naţionale în domeniul culturii.

 

Ministrul de Externe a discutat cu Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului

Ministrul de externe Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic. Șeful diplomației moldovenești l-a informat pe oficialul European despre acțiunile întreprinse de autorități în vederea asigurării drepturilor omului în R. Moldova, promovarea aderării la instrumentele internaționale în domeniu, în particular avansarea în procesul de ratificare a Convenției de la Istanbul. De asemenea, au fost exprimate preocupările autorităților de la Chișinău privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

 

Astăzi este ultima zi în care este admisă agitația electorală în circumscripția 38 din Hîncești

Comisia Electorală Centrală atenționează că astăzi, 13 martie, este ultima zi în care este admisă agitația electorală pentru alegerile parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr.38, municipiul Hîncești, care vor avea loc duminică, 15 martie. Legislația electorală prevede că acțiunile de agitaţie electorală sînt strict interzise în ziua alegerilor şi cea precedentă ei. În aceste zile nu se permite desfăşurarea/reflectarea activităţilor/materialelor cu tentă de agitaţie electorală şi nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

 

Spre sfîrșitul săptămînii de lucru leul moldovenesc s-a mai depreciat puțin

Pe parcursul unei zile leul a cedat dolarului american încă peste 9 bani, cîștigînd în fața monedei unice europene mai mult de 6 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 13 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,5112 lei pentru un dolar (+9,32 bani) și 19,6660 lei pentru un euro (- 6,17 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,4180 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,7277 lei pentru un euro.Rata oficială de schimb valutar pentru alte monede, pentru 13 martie, constituie: 0,6760 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0805 lei pentru 1 leu românesc și 0,2330 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Suma achitărilor cu cardul în Moldova a depășit anul trecut 10 mlrd lei

Economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, anticipează că suma achitărilor cu cardul în R. Moldova în anul 2019 a depășit 10 miliarde de lei, deşi nu sînt încă disponibile datele pentru întreg anul trecut. Estimările confirmă ipoteza lansată anterior că achitările cu cardul se dublează o dată la doi ani. Economistul menționează că moldovenii încep a prinde gustul achitării cu cardul bancar, iar pentru 2020 se anticipează că achitările de aceste gen vor depăși suma de 16 miliarde de lei, cea ce este de 37 de ori mai mult decît acum zece ani.

 

MAEIE a emis o atenționare pentru cetățenii moldoveni care vor să călătorească în SUA

Ministerul de externe a emis o informație în care a atenționat cetățenii că, urmare a declarației președintelui SUA, Donald Trump, a fost suspendată intrarea pe teritoriul SUA a persoanelor care reprezintă un risc de transmitere a COVID – 19. Potrivit sursei citate, interdicția de călătorie în Statele Unite ale Americii intră în vigoare vineri, 13 martie 2020, ora 23:59 (ora Washingtonului) și vizează persoanele care s-au aflat în ultimele 14 zile în oricare din cele 26 de state europene din spațiul Schengen.

 

Circulaţia trenului Chişinău-Iaşi va fi sistată pînă pe 2 aprilie

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” a informat vineri, 13 martie, că sistează temporar circulaţia trenului 821/1051-1052/822 Chişinău – Iaşi (Socola) cu plecarea din Chişinău şi Socola. Decizia întreprinderii este motivată de „atestarea unui flux redus de călători”. Trenul Chişinău-Iaşi nu va circula începînd cu 14 martie şi pînă pe 2 aprilie.

 

Persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu au interdicția de a trece frontiera de stat

Persoanelor aflate în regim de autoizolare la domiciliu li se va refuza autorizarea trecerii frontierei de stat. Anunțul a fost făcut de conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, care specifică că a emis un ordin în acest sens. Potrivit sursei citate, interdicția a fost impusă în scopul executării pct.5 al Hotărîrii nr.6 din 10 martie 2020 a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, precum și în vederea prevenirii și contracarării riscului de răspîndire a COVID-19.