REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (12 martie 2021)

În ultimele zile, medicii de pe ambulanță au intervenit la peste 7000 de solicitări

În ultimele 72 de ore, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 7367 de solicitări. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 2747 de pacienți, dintre care 298 de copii. Potrivit datelor Centrului, echipele de asistență medicală urgentă au remarcat o creștere semnificativă a solicitărilor cauzate de urgențele respiratorii, fiind deservite 2632 de solicitări, inclusiv 822 (IRVA), urmate de urgențele cardiovasculare – 1207 solicitări, inclusiv 15 pacienți cu Sindrom coronarian acut, și urgențele neurologice – 781 de solicitări, inclusiv 88 de accidente vasculare cerebrale.

 

Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria lui Nicolae Dabija

Ședința plenară a Parlamentului a început astăzi cu un minut de reculegere ținut de deputați în memoria lui Nicolae Dabija, care în dimineața zilei -a stins din viață, fiind infectat cu coronavirus. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a menționat că pe tot parcursul vieții, Nicolae Dabija s-a dedicat literaturii și valorilor naționale. „Sîntem profund îndurerați de această pierdere mare”, a spus Greceanîi.

 

Numărul cetățenilor R. Moldova infectați cu COVID-19 a depășit cifra de 200 mii

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5341 de teste, fiind confirmate 1896 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 10 de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 200 124 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 87 sînt lucrători medicali: medici-21, asistenți medicali-46, personal auxiliar-20. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4210 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 331 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 11848 de persoane, iar 18 028 sînt sub supraveghere la domiciliu. Totodată, instituția informează despre înregistrarea altor 37 de decese provocate de COVID-19

 

18 deținuți au fost transferați în alte penitenciare după descinderile de la închisoarea din Soroca

Drept rezultat al perchezițiilor de ieri în sectoarele Penitenciarului nr. 6 – Soroca, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu angajați ai DDS „Pantera” al ANP, Inspectoratului Național de Investigații și BPDS „Fulger” a IGP al MAI, au depistat și ridicat obiecte interzise, iar 18 deținuți au fost transferați în alte instituții de detenție. Potrivit PCCOCS, perchezițiile au fost continuarea acțiunilor de urmărire penală în dosarul privind documentarea membrilor organizației criminale cu activitate în interiorul și în afara instituțiilor penitenciare. De asemenea, au fost ridicate peste 50 de cartele de reîncărcare pentru convorbiri telefonice, 10 încărcătoare pentru telefon, precum și un telefon camuflat într-o nișă din peretele unei celule de detenție.

 

Ambasadele R. Moldova la Tokio și Haga vor recepționa cereri pentru perfectarea pașapoartelor

Ministerul de externe a soluționat problema documentării conaționalilor din diasporă. Astfel, secțiile consulare de la Ambasadele R. Moldova la Tokio și Haga au recepționat stațiile de prelevare a datelor biometrice și vor accepta cererile pentru perfectarea pașaportului cetățeanului R. Moldova. În anul 2020, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale țării au prestat 102103 servicii consulare. Cele mai multe servicii consulare au fost prestate la Padova (18221), Moscova (14231), Milano (13517), Roma (6396), Paris (5256), Frankfurt (4703), Lisabona (3908), Iași (3228), Istanbul (2894) și Berlin (2696).

 

De astăzi începe imunizarea împotriva COVID-19 a lucrătorilor medicali din asistența medicală primară

Începînd cu 12 martie curent, 18 mii doze de vaccin împotriva COVID-19, inclusiv seringi și cutii de siguranță, vor fi repartizate instituțiilor din asistența medicală primară și centrelor de sănătate raionale, în scopul imunizării lucrătorilor medicali. Anunțul a fost făcut de Ministerul sănătății. Secretarul de Stat, Tatiana Zatîc, a menționat că imunizarea tuturor lucrătorilor medicali este prioritară, pentru a putea acorda asistență medicală în continuare populației. „Este necesară asigurarea unui management riguros privind utilizarea rapidă și eficientă a dozelor de vaccin recepționate, conform programării aprobate, la nivel de instituție”, a menționat Zatîc.

 

R. Moldova va primi 6000 de tone de motorină din România pentru susținerea agricultorilor

R. Moldova va primi gratuit 6 000 de tone de motorină, drept ajutor umanitar extern din partea României, destinat agricultorilor afectați de secetă pe parcursul anului 2020. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, Guvernul României a aprobat această hotărîre și ca urmare a demarării procedurilor de transmitere, Guvernul de la Chișinău a stabilit mecanismul și formalitățile de recepționare, depozitare și distribuire peste frontiera de stat a lotului de ajutor umanitar.

 

În R. Moldova au fost imunizate împotriva noului coronavirus 9341 de persoane

În R. Moldova au fost administrate pînă în prezent 9341 doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care nu prezintă pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați. În contextul suspendării temporare a procesului de vaccinare cu lotul AstraZeneca ABV 2856 în România, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că vaccinuri din acest lot nu sînt utilizate pe teritoriul R. Moldova. Conform sursei citate, cele 21.600 doze de vaccin AstraZeneca recepționate ca donație din România, fac parte din lotul AstraZeneca ABV 6096.

 

În luna februarie au crescut prețurile medii de consum

În luna februarie 2021, prețurile medii de consum au crescut cu 0,38% față de luna ianuarie. Biroul Național de Statistică informează că, în luna februarie 2021, inflația anuală a constituit 0,62%, inclusiv la produse alimentare 1,80%, mărfuri nealimentare 1,15% și servicii prestate populației. Potrivit statisticienilor, creșterea prețurilor medii de consum a fost determinată de creșterea prețurilor la produsele alimentare cu 0,92 la sută și la mărfurile nealimentare cu 0,79 la sută. Astfel, în luna februarie 2021, faţă de luna ianuarie 2021, au crescut prețurile la următoarele produse alimentare: cartofi – cu 6,8%, legume proaspete – cu 4,6%, ulei de floarea soarelui – cu 2,8%, fructe proaspete – cu 1,6% , lapte integral – cu 1,7%, smîntînă și zahăr – cu cîte 0,7%, crupe și cereale – cu cîte 0,6%, miere de albine – cu 0,4%.