REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 octombrie 2020)

CEC face apel către concurenții electorali și organele de drept să asigure desfășurarea unui proces electoral corect

Comisia Electorală Centrală (CEC) atrage atenția asupra necesității respectării legislației electorale, în special fiind vorba de câteva aspecte: organizarea transportării ilicite a alegătorilor, coruperea alegătorilor, implicarea cultelor religioase în alegeri. Potrivit Serviciului de presă al CEC, la alegerile prezidențiale din 2016, dar și la cele parlamentare din 2019, CEC a recepționat mai multe sesizări cu privire la cazuri de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare, în special a celor cu domiciliul în localitățile din stânga Nistrului.

 

Liceul teatral orășenesc din capitală va purta numele lui Iurie Harmelin

Liceul teatral orășenesc din capitală, care a împlinit recent 25 de ani de la fondare, va purta numele regretatului regizor, Iurie Harmelin. O decizie în acest sens a fost adoptată de Consiliul Municipal Chișinău. Potrivit Primăriei Chișinău, Liceul teatral orășenesc, fondat și condus din anul 1995 de către actorul și regizorul Iurie Harmelin, reprezintă o instituție unică în Europa, având drept bază de studii Teatrul Dramatic de Stat pentru Tineret „S. Ulițî Roz”.  Programul instituției, ce include discipline de studii din domeniul teatral, a fost adoptat după modelul școlii de teatru și film „B. Șciukin” de la Moscova.

 

Festivalul Internațional „Zilele Muzicii Noi” a ajuns la cea de-a XXIX-a ediție

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Internațional ”Zilele Muzicii Noi” se va desfășura online în perioada 11-18 octombrie. Directorul Festivalului, compozitorul Ghenadie Ciobanu, a menționat că genericul ediției din acest an este ”Distanțare și unitate. Simboluri numerice”. ”Suntem uniți de la distanță. Artiștii și formațiile vor evolua de la distanță, din diferite țări”, a precizat Ghenadie Ciobanu.

 

România a anunțat noi reguli de intrare pe teritoriul său

Ambasada României în R. Moldova a anunțat că, începând cu data de 7 octombrie 2020, vor intra în vigoare noi prevederi legale privind suspendarea măsurii carantinei. Potrivit surse citate, vor fi scutite de carantină începând cu data de 7 octombrie persoanele care sosesc în România din R. Moldova, dacă rămân pe teritoriul statului vecin pentru o perioadă mai mică de 3 zile și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul României. Persoanele care sosesc în România din R. Moldova și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină.

 

A fost aprobat orarul examenelor de absolvire, sesiunea 2021

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au aprobat orarul examenelor de absolvire, sesiunea 2021. Astfel, testarea națională în învățământul primar se va desfășura în perioada 12 – 20 mai. Examenele de absolvire a gimnaziului vor avea loc între 3 – 14 iunie, iar examenul național de Bacalaureat, în perioada 4 – 22 iunie.  Din cauza pandemiei COVID-19, examenele de absolvire, sesiunea 2020, au fost anulate.

 

În următoarele zile se aşteaptă vreme rece şi ploioasă

În următoarele zile vremea se va răci, iar pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă ploi, izolat cu descărcări electrice, transmite Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).  Conform meteorologilor, începând de miercuri, 7 octombrie, valorile termice vor înregistra tendinţe de scădere. Astfel, până la finele săptămânii, temperaturile din timpul zilei vor fi în jur de 20 de grade Celsius, mai cald fiind tradiţional în sudul ţării. Noaptea, termometrele vor indica între 8-13 grade Celsius.  De mâine, în toată ţara se aşteaptă ploi.

 

Filarmonica Națională își va deschide stagiunea aniversară cu o serie ce concerte

Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” își deschide stagiunea, la 80 de ani de la fondarea instituției, cu o serie de concerte, care vor fi susținute, începând cu 9 octombrie, la Palatul Republicii.  Potrivit organizatorilor, incendiului de la Filarmonica Națională, activitatea concertistică a instituției continuă. Anul 2020 poartă o conotație aparte pentru filarmonică: instituția consemnează 80 de ani de activitate artistică, unde activează cel mai longeviv colectiv din R. Moldova – Capela Corală Academică „Doina”, care în acest an împlinește 90 de ani de la înființare.

 

Peste 11.000 de traversări au fost  înregistrate la frontieră

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 513 de traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 5 379 de traversări persoane, dintre care 3 074 de treceri la frontiera moldo-română, 1 121 de treceri la frontiera cu Ucraina și 1 184 de treceri aeriene. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 11 513 de persoane și completate 4 419 fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

Euro continuă ascensiunea spre pragul de 20 de lei

Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs valutar de 19 lei și 89 de bani pentru un euro, astfel leul moldovenesc depreciindu-se în raport cu moneda unică europeană cu doi bani.  Între timp, dolarul american scade cu un ban. Acesta poate fi cumpărat cu 16 lei și 89 de bani. Leul românesc este cotat astăzi, 7 octombrie, la patru lei și opt bani, hrivna ucraineană  - la 59 de bani, iar rubla rusească costă 21 de bani.