REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 iulie 2018)

UE a suspendat plata primei tranșe pentru R. Moldova

R. Moldova nu va primi banii din prima tranșă a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene (UE). Decizia a fost luată în contextul invalidării alegerilor locale din capitală, informația fiind confirmată de Delegația UE la Chișinău. Comisia Europeană a precizat că R. Moldova a realizat măsurile ce țin de implementarea politicilor, ”însă precondițiile politice nu au fost îndeplinite”. Acest lucru a fost evidențiat în urma unei evaluări a Comisiei realizată împreună cu Serviciul de Acțiune Externă al UE. ”Evaluare a fost făcută în baza recentelor evenimente politice din R. Moldova și, în special, avînd în vedere decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie de a invalida rezultatele alegerilor pentru primăria Chișinău”, este specificat în mesajul Delegației UE.

 

Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă va primi 168 de ambulanțe noi

Parcul de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească va fi înnoit cu 168 de ambulanțe. În acest scop guvernul a aprobat semnarea Acordului de împrumut dintre R. Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 12 milioane de euro. Din contul împrumutului urmează să fie achiziționate 35 de ambulanțe de tip „C” (ambulanțe terapie intensivă) și 133 de tip „B” (ambulanțe de prim ajutor). Acestea vor fi procurate în bază de concurs. Ambulanțele vor fi repartizate în 32 de puncte medicale de urgență prespitalicească din toate regiunile țării și din UTA Găgăuzia, unde gradul de uzură a autosanitarelor este de peste 90 la sută.

 

Anumiți militari vor beneficia de indemnizații pentru chiria locuințelor

Peste o mie de angajați ai Ministerului Apărării, care activează prin contract, vor primi indemnizații lunare pentru închirierea spațiului locativ. Cabinetul de miniștri a aprobat un regulament în acest sens. Proiectul prevede stabilirea unei indemnizații lunare pentru militarii prin contract, care nu sînt asigurați cu spațiu locativ de serviciu și care sînt incluși în lista de evidență a solicitanților pentru aceste locuințe. Pentru a beneficia de compensația financiară, militarii vor trebui să dețină contracte pentru chirie. În prezent, la Ministerul Apărării sînt înregistrați 1389 de solicitanți ai compensațiilor pentru chirie, dintre care 961 activează în municipiul Chișinău și alți 352 – în municipiul Bălți.

 

Guvernul a aprobat un pachet social special pentru victimele deportărilor staliniste

Victimele deportărilor staliniste vor beneficia de alocații lunare majorate pînă la 500 de lei și de o serie de facilități suplimentare, începînd cu 1 septembrie curent. Guvernul a aprobat un pachet social special pentru persoanele care au avut de suferit în urma represiunilor politice, pentru a spori nivelul de protecție socială a acestora, inclusiv prin oferirea unor servicii medicale de tratament și recuperare. Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că aceste lucruri se întîmplă în ajunul zilei de 6 iulie, cînd vor fi comemorate victimele deportărilor staliniste. Alocațiile lunare acordate victimelor reabilitate ale represiunilor politice vor crește de la 100 pînă la 500 de lei. În acest scop, în anul curent din bugetul de stat vor fi alocate 13 milioane de lei. În Republica Moldova locuiesc aproximativ 8000 de foști deportați.

 

Fiscul nu va mai putea aplica amenzi pentru facturile neprezentate la timp

Curtea Constituţională a declarat drept neconstituţional articolul 260 din Codul fiscal care prevede amendă fixă de 3600 de lei pentru neachitarea la timp a facturii fiscale. Curtea a fost sesizată de o persoană nemulţumită de faptul că prevederile articolului 260 alin. (4) din Codul fiscal nu permit individualizarea sancțiunii în funcție de circumstanțele particulare ale cazului. În urma examinării sesizării Curtea a constatat că prevederea contestată din Codul fiscal nu permitea să fie luate în considerare împrejurările în care societățile comerciale nu s-au conformat, fapt ce încalcă principiul egalității de tratament, pentru că permite aplicarea unor sancțiuni identice în cazul unor situații care sînt diferite. De asemenea, legislaţia actuală limitează competența de fond a instanței de judecată, ceea ce reprezintă o ingerință directă în dreptul la un proces echitabil.