REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 decembrie 2018)

Majoritatea moldovenilor trăiesc la limita sărăciei, relevă un sondaj

Majoritatea moldovenilor trăiesc la limita sărăciei, sugerează rezultatele ultimului Barometru al Opiniei Publice. Întrebați cum apreciază veniturile actuale ale familiei lor, 42% din respondenți au spus că acestea le sînt de ajuns numai pentru strictul necesar. În același timp, aproape 31% din cei chestionați au declarat că veniturile nu ajung nici pentru strictul necesar. Datele sondajului mai arată că aproape 19% din moldoveni au venituri care nu le ajung pentru un trai decent, dar își permit să-și cumpere unele bunuri mai scumpe. Doar 2% din respondenți au spus că reușesc să aibă tot ce le trebuie.

 

Specialiştii ANSP au înregistrat şase cazuri de gripă

De la debutul sezonului rece, în R. Moldova au fost înregistrate şase cazuri de gripă, dintre care patru în capitală, unul la Bălți și un caz în raionul Criuleni. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/, la momentul actual, în R. Moldova situația epidemiologică prin gripă este la nivel scăzut. Conform datelor parvenite din raioane, în săptămîna 26 noiembrie - 2 decembrie, numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu 4,7%. În această perioadă au fost raportate 8545 de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare.

 

14 profesori din Ucraina beneficiază de cursuri gratuite la Chișinău

14 profesori din regiunea Odesa, Ucraina, beneficiază de cursuri gratuite de formare profesională la Chișinău, care se desfășoară în perioada 26 noiembrie – 7 decembrie. Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, este vorba de cadre didactice din școlile cu studiere în limba română din regiunea Odesa. Acestea beneficiază de cursuri gratuite de formare profesională continuă în cadrul programului „Didactica disciplinelor școlare” de la Institutul de Științe ale Educației.

 

BERD și UE oferă 5 milioane de euro pentru modernizarea IMM-urilor din R. Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană (UE) acordă un nou împrumut de 5 milioane de euro pentru modernizarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) din R. Moldova în conformitate cu standardele UE. Fondurile se oferă prin intermediul liniei de creditare EU4Business-EBRD, în cadrul căreia UE oferă finanțare nerambursabilă ca parte a inițiativei sale EU4Business. Banii vor fi oferiți prin BCR Chișinău. Un comunicat de presă de la BERD precizează că întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor putea să-și modernizeze operațiunile și serviciile cu ajutorul BERD și UE.

 

La Vulcăneşti a fost creată o structură pentru prevenirea consumului de alcool şi droguri

Primăria oraşului Vulcăneşti a creat o comisie care se va ocupa de controlul şi prevenirea abuzului de băuturi alcoolice, precum şi a consumului de droguri şi stupefiante. Din comisie fac parte colaboratori ai inspectoratului de poliţie, instituţiilor medico-sanitare, secţiei de asistenţă socială, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale. Membrii comisiei vor întreprinde sistematic raiduri pentru a identifica cazurile de consum abuziv al alcoolului şi substanţelor narcotice şi prevenirii infracţiunilor comise sub influenţa acestor preparate.

 

Cultura statelor GUAM a fost prezentată în cadrul Clubului Femeilor ONU

Promovarea culturii și tradițiilor, precum și prezentarea obiectivelor turistice a fiecărui stat membru al GUAM a constituit evenimentul, organizat de Misiunea Permanentă a R. Moldova pe lîngă Oficiul ONU la Geneva, împreună cu misiunile Georgiei, Ucrainei și Azerbaidjanului. Ambasadorul Oxana Domenti, în calitatea sa de reprezentant al statului care deține președinția GUAM în 2018, a făcut o prezentare a organizației, în care a vorbit despre scopul și obiectivele GUAM, inclusiv despre cooperarea cu ONU și alte organizații internaționale.