REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 aprilie 2018)

Salariile angajaților instituțiilor medicale vor fi majorate cu 4,1%

Salariile de funcție ale angajaților instituțiilor medicale publice vor fi indexate cu 4,1% de la 1 aprilie curent, potrivit unei decizii aprobate de Guvern. De creșteri vor beneficia atît personalul medical (medici, asistenți medicali, infirmieri), cît și personalul administrativ-gospodăresc, funcţionarii și personalul de conducere. Astfel, dacă pînă în prezent salariul mediu lunar al unui medic din cadrul unui spital constituia 7129,2 lei, de la 1 aprilie curent acesta va spori pînă la 7421,5 lei, iar salariul unui medic din cadrul unui spital raional va crește de la 6263,2 lei, pînă la 6520 lei. Totodată, remunerarea unui asistent medical din cadrul unui spital va spori de la 5601 lei la 5830,6 lei, iar din cadrul unui spital raional - de la 4423,3 lei la 4604,6 lei. După același algoritm, vor fi majorate salariile tuturor categoriilor de angajați în instituțiile medicale publice.

 

Cetățenii străini vor obține mai simplu vize pentru R. Moldova

Procedura de obținere a vizei în R. Moldova pentru cetățenii străini va fi simplificată. Guvernul a aprobat miercuri, 6 aprilie, o hotărîre în acest sens, în scopul sporirii atractivității și mediului de afaceri. În particular, a fost revăzută lista statelor ai căror cetățeni necesită invitații pentru perfectarea vizei de intrare în R. Moldova. Numărul acestora a fost redus la 38, față de 85 de state în lista anterioară. Potrivit documentului, turiștii și investitorii care vor să vină în Moldova vor economisi timp și bani la perfectarea vizei pentru țara noastră. „Dacă ne dorim să promovăm atractivitatea investițională și turistică a R. Moldova, trebuie să deschidem țara noastră pentru cei care vor să ne viziteze”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

 

Va fi creată Agenţia de Investiţii

Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărîre cu privire la organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Investiţii. Aceasta va fi creată prin fuziunea Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova și a Agenţiei Turismului și va fi subordonată direct Guvernului. „Este o Agenție importantă și contăm pe o promovare adevărată, mult mai eficientă decît a fost pînă acum, fie că vorbim de serviciile turistice, fie că vorbim de atragerea investitorilor și prezentarea R. Moldova ca o destinație pentru investiții”, a spus prim-ministrul Pavel Filip. Noua entitate are misiunea de a contribui la creşterea economică prin sporirea nivelului investițiilor străine, creșterea volumului exporturilor și dezvoltarea turismului.

 

Guvernarea promite să stimuleze crearea noilor locuri de muncă

Angajatorii vor fi stimulați să deschidă noi locuri de muncă, potrivit proiectului de Lege cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă, aprobat de Guvern. Documentul prevede ca în fiecare an să fie stabilite măsurile ce vor fi finanțate pentru ca serviciile de stimulare a ocupării forței de muncă să fie eficiente. În acest sens, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă va beneficia de aproximativ 100 milioane de lei anual. Legea reglementează politica de promovare a ocupării forței de muncă, piața muncii, sistemul instituțional de ocupare a forței de muncă, măsurile de ocupare a forței de muncă, raporturile juridice care apar la implementarea măsurilor de ocupare a forței de muncă. „Situaţia pe piaţa muncii din R. Moldova este tot mai dificilă, rata de ocupare şi de activitate a populaţiei înregistrează valori scăzute (40,8 la sută şi 42,6 la sută, respectiv), fapt care demonstrează neatractivitatea pieţei naţionale a muncii”, constată Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

 

ANSA a atenţionat populaţia să fie precaută la procurarea produselor

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a venit cu o serie de recomandări asupra modului de alegere a produselor pentru masa de sărbătoare. În mod special, instituţia atenţionează ca alimentele să fie procurate numai în locuri amenajate şi autorizate, unde sînt respectate condiţiile igienico-sanitare, sînt controlate şi cu acte sanitar-veterinare în regulă. “Să procuraţi carnea în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal pînă la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială si să nu aibă suprafaţa lipicioasă, urît mirositoare. Atrageţi atenţia la prezenţa ştampilei de control sanitar-veterinar”, se indică într-un comunicat ANSA. Potrivit specialiştilor Agenţiei, la procurarea cozonacului şi altor produse alimentare, se va citi cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, data fabricării, termenele de valabilitate, se vor verifica ingredientele utilizate, condiţiile de păstrare.