REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 aprilie 2018)

De astăzi se scumpesc benzina și motorina

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru perioada 4-17 aprilie, prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 18,48 lei pentru un litru, iar la motorină de 16,25 lei. Prețul de referință la benzină pentru următoarele două săptămîni este cu 61 bani per litru mai mare decît cel anterior, iar motorina s-a scumpit cu 52 bani per litru. Noile prețuri la benzină și motorină au intrat în vigoare la miezul nopții, și vor fi în vigoare cu începere de la 4 pînă la 17 aprilie. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît cele stabilite de ANRE. Cotaţia barilului de petrol Brent s-a ridicat la mijlocul zilei de marți, 3 aprilie, la nivelul 67.89 dolari SUA pentru un baril, în creștere cu 0.37 la sută față de prețurile la deschiderea tranzacțiilor.

 

Coraportorii APCE s-au întîlnit cu președintele Parlamentului

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere, marți, 3 aprilie, cu coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin, care efectuează o vizită în R. Moldova, în perioada 2-5 aprilie. Președintele Parlamentului a făcut o trecere în revistă a evoluțiilor din țară. Vorbind despre importanța colaborării, Andrian Candu s-a referit la proiectele pentru îmbunătățirea legislației mass-media, inclusiv noul cod, elaborat de societatea civilă pe platforma creată de Parlament cu suportul partenerilor externi. Alte teme abordate au vizat reformele din justiție, pachetul de integritate, dezvoltarea societății civile, lupta cu corupția și reglementările pentru încurajarea implicării femeilor în procesele decizionale și politice. Scopul vizitei coraportorilor este de a evalua gradul de onorare a obligațiilor și angajamentelor asumate de R. Moldova față de Consiliul Europei.

 

Premierul s-a întîlnit cu o delegație a Parlamentului European

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu europarlamentarii din Comisia pentru Afaceri Externe și Comisia pentru Bugete, care se află în vizită de lucru în R. Moldova, în perioada 3-6 aprilie. Scopul vizitei este de a evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE și a monitoriza eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE. Premierul a apreciat înalt sprijinul constant al Parlamentului European în promovarea parcursului european al R. Moldova și în implementarea agendei de reforme, menționînd că agenda de transformare a țării este ghidată de prioritățile Acordului de Asociere cu UE. „Avem un singur plan - apropierea de Uniunea Europeană, astfel încît parcursul european al țării să devină ireversibil”, a spus Filip. În context, premierul a menționat că Guvernul depune toate eforturile în vederea îndeplinirii acțiunilor convenite pentru alocarea asistenței macrofinanciare din partea UE. Totodată, pentru a asigura o utilizare mai eficientă a asistenței externe a fost schimbat mecanismul de coordonare a acesteia. „În prezent banii publici sînt cheltuiți cu multă prudență și eficiență maximă”, a precizat prim-ministrul. Deputații Parlamentului European au încurajat autoritățile să continue eforturile pentru consolidarea statului de drept, a sectorului justiției și mass-media, pentru investigarea fraudei bancare și recuperarea activelor fraudate.

 

Guvernarea promite transparență în sfera creditării

Instituțiile financiare care oferă microfinanțare vor fi obligate să informeze corect solicitanții de credite despre dobînzile pe care le vor plăti. O inițiativă legislativă în acest sens, care vizează transparența dobînzilor la microfinanțări, va fi depusă în curînd la Parlament de către democrați. Purtătorul de cuvînt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat că scopul acestei inițiative este ca cetățenii să cunoască de la bun început dobînda reală pe care o vor plăti. Astfel, oamenii nu vor mai fi în situaţia ca pe parcurs să plătească dobînzi de cîteva ori mai mari decît cele care li s-au comunicat inițial. În același timp, modificările la această lege prevăd și înăsprirea sancțiunilor pentru cei care vor încerca să inducă în eroare cetățenii prin prezentarea ratelor false.

 

Ministerul Justiției a lansat un proiect pentru reducerea riscului de recidivă

Ministerul Justiției a lansat proiectul „Decizii transparente în executarea pedepselor penale”. Acesta va fi implementat în Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP) și Inspectoratul Național de Probațiune (INP) și are ca scop ridicarea nivelului securității în societate. În cadrul proiectului urmează a fi definitivat riscul de recidivă, ce constitutie un sistem complex în baza căruia vor fi evaluate persoanele condamnate la pedepse privative şi non-privative de libertate. Acest mechanism include teste psihologice și întrebări formulate conform unei metodologii specifice pentru evaluarea complexă a personalității și comportamentului persoanelor condamnate, din perspectiva riscului săvîrșirii unor noi infracțiuni. Proiectul include instruirea a 120 de angajați ai DIP și INP, în domeniul aplicării instrumentului de evaluare a riscului de recidivă. Proiectul va dura 6 luni și are un buget de 250 mii lei, fiind implementat de Ministerul Justiției în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.