REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 iulie 2018)

A avut loc Festivalul ”Frumos covor basarabean”

Cea de-a V-a ediție a Festivalului ”Frumos covor basarabean”, care s-a desfășurat la Complexul de Meșteșuguri ”Artă Rustică” din satul Clișova Nouă, raionul Orhei a întrunit peste 100 de participanți - meșteri populari, artiști amatori, oaspeți din țară și de peste hotare. Ediția din acest an a avut loc sub genericul ”De la mic la mare. Haideți la țesut covoare”. Directorul complexului sus-numit, Ecaterina Popescu a menționat că ediția din anul curent s-a axat pe covorul autentic, care se țesea în secolele XVII-XIX. Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol a apreciat faptul că evenimentul are un scop educativ și instructiv.

 

Federația Rusă a numit un nou ambasador în Republica Moldova

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a numit, luni, 2 iulie, un nou ambasador în R. Moldova. Potrivit presei ruse, un decret în acest sens a fost semnat de către liderul de la Kremlin. Conform documentului, noul ambasador al Federaţiei Ruse în R. Moldova va fi Oleg Vasnețov. Vasnețov îl va înlocui pe ambasadorul Farid Muhametșin, care a împlinit 71 de ani, vîrstă ce depășește limita pentru aflarea în serviciul public. Muhametșin a ocupat această funcție din aprilie 2012. Noul ambasador activează la Ministerul Afacerilor Externe din anul 1975. Vorbește trei limbi: engleza, franceza și bulgara.

 

Produsul intern brut al R. Moldova a sporit cu 3,7 la sută

Produsul intern brut (PIB) al R. Moldova a crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 3,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, PIB-ul a însumat 37,6 miliarde de lei. Sectoarele care au contribuit la majorarea PIB-ului sînt comerțul interior, industria și tehnologiile informaționale. Conform analizei Direcției politici economice și mediul de afaceri a Ministerului Economiei și Infrastructurii, sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor (TIC) a marcat cea mai mare creștere din ultimii opt ani. Mai exact, valoarea adăugată brută obținută de sectorul TIC a înregistrat o majorare de 9%. Ca pondere în PIB, acest sector atinge 6,6% și este în continuă ascensiune.

 

În prima jumătate a anului, încasările la buget au crescut cu 16,4%

În primele șese luni ale anului curent, încasările la bugetul public național (BPN) administrate de Serviciul Fiscal de Stat (SFS) au crescut cu 16,4 la sută în raport cu perioada similară a anului precedent și au constituit 18,16 miliarde lei. Datele prezentate de SFS arată că din totalul celor 18,16 miliarde de lei acumulate la bugetul public național, circa 8 miliarde au ajuns în bugetul de stat, ceea ce constituie cu 1,31 miliarde lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017. La bugetele locale au fost încasate 1,94 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 13,7 la sută. Și veniturile acumulate la bugetul asigurărilor sociale de stat au sporit cu circa 15 la sută, atingînd cifra de 6,09 miliarde lei.

 

R. Moldova va aplica o rezoluție a ONU privind femeile, pacea şi securitatea

Ministerul Apărării şi cel al Afacerilor Interne vor prezenta pînă la finele lunii curente planuri intersectoriale ce prevăd implementarea Rezoluţiei 1325 a ONU privind Femeile, Pacea și Securitatea care are drept scop promovarea femeilor în sectorul de securitate și de apărare. Afirmaţia a fost făcută de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, preşedintele grupului de implementare a documentului ONU. Potrivit oficialului de la Chişinău, documentele elaborate de instituţiile de resort au drept scop eradicarea stereotipurilor şi a diferenţelor de gen. Ea a adăugat că primii paşi au fost făcuţi, femeile avînd deja acces la mai multe posturi de conducere dar şi la cursuri specializate de infanterie.