REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 ianuarie 2020)

A fost lansată o monografie despre Grădina Botanică a unui muzeu

O monografie intitulată „Diversitatea florei din Grădina Botanică a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Ghid informativ” a fost lansată la Chișinău. Directorul instituției, Petru Vicol, a menționat că Grădina Botanică a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală este cea mai veche din municipiul Chișinău. Flora Grădinii Botanice include un genofond constituit din 165 de specii de plante vasculare, dintre care 28 de specii de arbori, 25 de specii de arbuști şi cca 112 specii de plante ierboase.

 

Doi cetățeni ai R.Moldova sînt blocați în China

Ambasada R. Moldova la Beijing a fost contactată de doi cetățeni ai R. Moldova care au comunicat că se află blocați pe teritoriul orașului Wuhan, provincia Hubei, unde este restricționat accesul de intrare și ieșire. Ca urmare, Ambasada a contactat autoritățile chineze în vederea obținerii permisiunilor de părăsire de către moldoveni a orașului aflat în carantină. Alte două familii de moldoveni, care locuiesc în alte provincii chineze, neafectate de focarul coronavirus, și-au exprimat dorința de a părăsi teritoriul Chinei. Conform datelor MAIE, în China sînt în jur de 300 de cetățeni ai R. Moldova.

 

China dorește continuarea cooperării avantajoase cu R. Moldova

Vicepremierul Serghei Pușcuța a avut o întrevedere cu Excelența sa, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în R. Moldova, dl Zhang Yinghong. Cei doi oficiali au discutat despre subiectele de actualitate de pe agenda bilaterală, proiectele în derulare, precum și oportunitățile ulterioare de cooparere între cele două state. Vicepremierul Pușcuța a exprimat speranța că relațiile dintre cele două țări se vor intensifica, prin implementarea unor noi proiecte reciproc avantajoase. Ambasadorul Zhang Yinghong a afirmat că va îndemna în continuare investitorii chinezi să vină în R. Moldova.

 

Președintele Republicii Moldova întreprinde o vizită de lucru la Strasbourg

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Strasbourg, unde va ține un discurs la ședința plenară a sesiunii de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. De asemenea, șeful statului va avea întrevederi cu conducerea Consiliului Europei, PACE, a Comisiei de la Veneția și a Curții Europene a Drepturilor Omului, precum și cu corpul diplomatic acreditat pe lîngă Consiliul Europei.

 

O expoziție de comemorare a victimelor Holocaustului a fost vernisată în capitală

O expoziție de fotografii și documente istorice cu genericul ”Holocaust: Nimicirea. Salvarea. Eliberarea” a fost inaugurată la Agenția Relații Interetnice. Evenimentul face parte din programul de acțiuni organizate în cadrul Săptămînii dedicate comemorării victimelor Holocaustului, care se desfășoară în R. Moldova în perioada 27-31 ianuarie. Expoziția cuprinde 12 standuri și prezintă mărturii despre Holocaustul din Basarabia și Transnistria. Sînt și cinci bannere consacrate aniversării a 75 de ani de la eliberarea lagărului din Auschwitz-Birkenau.

 

Morbiditatea prin bolile sezonului gripal este la nivel de intensitate joasă

În ultima săptămînă (20-26 ianuarie), morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a aflat, în medie pe ţară, la nivel de intensitate joasă, asta chiar dacă în acest sens s-a atestat o creștere cu 28% comparativ cu săptămîna precedentă. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), per total, în perioada 30.09.2019 – 26.01.2020, în ţară au fost înregistrate: 441 cazuri de gripă, inclusiv în ultima săptămînă - 187 de cazuri. Numărul de infecții acute ale căilor respiratorii superioare a atins în perioada de referinţă cifra de 116 370 cazuri, inclusiv în săptămîna ce s-a scurs - 9 948 de cazuri. De asemenea, în perioada de raport au fost înregistrate 5 247 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), inclusiv în ultima săptămînă - 408 cazuri.

 

Un avocat a fost reţinut de CNA pentru o mită de 14 000 de euro

Un avocat din capitală a ajuns în izolatorul CNA, după ce ar fi pretins 14 000 de la clienta sa pentru a-i soluţiona dosarul în instanţa de judecată. Potrivit denunţătoarei, acesta i-ar fi promis că o poate ajuta să scape de răspundere penală într-un dosar în care aceasta era cercetată pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari. El este cercetat penal pentru trafic de influenţă şi riscă pînă la 6 ani de detenţie. Acesta este primul avocat reţinut de CNA în anul 2020. În 2019, 18 avocaţi au fost cercetaţi pentru fapte de corupere de către CNA.

 

Un Centru de reabilitare pentru copii cu dizabilităţi va fi deschis la Ceadîr-Lunga

Un Centru de reabilitare social-psihologică pentru copii cu nevoi speciale va fi deschis în municipiul Ceadîr-Lunga. Proiectul este realizat de o organizaţie obştească în parteneriat cu primăria localităţii, care s-a angajat să repare în acest scop o parte din clădirea fostului sediu al serviciului medical de urgenţă. Potrivit iniţiatorilor proiectului, Vasili şi Liubov Ivancev, centrul va oferi posibilitate copiilor cu anumite deficienţe fizice şi mintale să se integreze mai uşor în societate. Realizarea proiectului de la Ceadîr-Lunga este posibilă datorită susţinerii financiare din partea Ambasadei Slovaciei în R. Moldova.