REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 aprilie 2021)

Banca Mondială a evaluat proiectul de îmbunătăţire a drumurilor locale

O misiune a Băncii Mondiale a evaluat stadiul de implementare a proiectului "Îmbunătățirea Drumurilor Locale’’ în Republica Moldova. Proiectele de reabilitare a Coridoarelor 10 și 13.1 au o valoare totală de peste 448 milioane de lei, iar cel de reparație a Coridorului 16 – circa 363 milioane de lei cu cofinanțare din sursele fondului rutier. Acordul pentru implementarea Proiectului Băncii Mondiale "Îmbunătățirea a Drumurilor Locale’’ a fost semnat la sfîrșitul lunii aprilie a anului 2016, avînd o valoare de 80 de milioane de dolari.

 

Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului. Urmează anticipate

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat joi că a semnat decretul de dizolvare a Legislativului, iar alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe data de 11 iulie. “Am semnat decretul de dizolvarea a actualului Parlament și am deschis calea pentru cetățeni care vor putea să își aleagă un Legislativ care să îi reprezinte. Data alegrilor se stabilește pentru 11 iulie 2021”, a opinat Sandu. Anunțul șefului statului vine la scurt timp după ce Curtea Constituțională a calificat drept neconstituțională Hotărîrea Parlamentului privind declararea stării de urgență.

 

Instituirea stării de urgență a fost declarată neconstituțională

Curtea Constituțională a calificat ca fiind neconstituțională hotărîrea Parlamentului privind declararea stării de urgență. Un magistrat a avut o opinie separată. Magistrații au decis și anularea hotăîrii Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență. Decizia Curții este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. În R. Moldova a fost instituită stare de urgență din 1 aprilie pînă la 30 mai.

 

Moldova a depășit pragul de 250 mii cazuri de COVID-19

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost procesate 5193 de teste, fiind confirmate 424 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 250.138 de cazuri de COVID-19. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2153 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 213 în stare extrem de gravă (36 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată). Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea altor 18 decese provocate de COVID-19, numărul morților ajungînd la 5780.

 

Membrii Guvernului au fost convocați în ședință de Președintele Parlamentului

Speakerul Zinaida Greceanîi a convocat joi o ședință de lucru cu participarea membrilor Guvernului în exercițiu, în frunte cu prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi. Participanții la ședință au luat act de decizia Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea Hotărîrii Parlamentului privind declararea stării de urgență. S-a constatat faptul că măsurile de susținere socială a populației, urmare a deciziei respective, devin nule, iar în consecință Parlamentul și Guvernul trebuie să identifice noi soluții pentru a sprijini păturile defavorizate.

 

Procuratura nu va iniția un proces penal privind evenimentele din 23 aprilie

Procuratura Generală a examinat, în ordine prioritară, adresarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pîslariuc, prin care au solicitat examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate. Într-un comunicat emis de Procuratură se spune că „prin Ordonanța din 28 aprilie 2021, Procurorul General a dispus refuzul de a înregistra respectiva adresare în Registrul de evidență a infracțiunilor și, respectiv, de a iniția un proces-penal. La 23 aprilie, deputații din majoritatea formată din PSRM, Partidul Șor și Pentru Moldova au anulat hotărîrea privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

 

Un bărbat din Hîncești a rămas fără pensia adunată pe card timp de doi ani

Un bărbat de 83 de ani, a rămas fără 176 mii de lei, bani depozitați pe un cont bancar, timp de 2 ani. Victima, din municipiul Hîncești, a fost telefonată de o persoană care s-a prezentat ca fiind angajat al unei bănci comerciale și a fost întrebat la ce bancă are deschise conturi. Ulterior, victima a comunicat persoanei necunoscute, numărul cardului și codul. Pe card se aflau 182 de mii de lei. Polițiștii au constatat că de pe acel cont bancar au avut loc 8 extrageri. Oamenii legii investighează cazul.