REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (28 martie 2018)

Premierul a solicitat verificarea antiincendiară a obiectivelor social-culturale

Prim-ministrul Pavel Filip a convocat, marți, 27 martie, o ședință la Guvern cu autoritățile ce au atribuții în domeniul antiincendiar. Pavel Filip a solicitat efectuarea unor verificări ample, în echipe mixte, ale tuturor obiectivelor social-culturale și de agrement din țară. „Cauza multor tragedii este neglijența. Deși sînt stabilite norme clare, este important cum se respectă acestea”, a spus premierul. Astfel, pe parcursul următoarelor zile urmează să fie stabilită lista obiectivelor unde se atestă un flux mare de oameni și constituite echipele care vor demara controalele respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, inclusiv asigurarea căilor de acces pentru ambulanțe și pompieri în caz de necesitate. Totodată, vor fi organizate simulări ale situațiilor de incendiu. Tuturor agenților economici le vor fi înmînate atenționări privind normele de securitate antiincendiară.

 

Victimele violenței în familie vor beneficia de suport psihologic

Victimele violenței în familie vor beneficia de suport psihologic în cadrul a 41 de subdiviziuni teritoriale ale Inspectoratului General de Poliţie (IGP). Anunțul a fost făcut de către șeful IGP, Alexandru Pînzari, într-o conferință de presă. Potrivit conducerii IGP, în cadrul birourilor de asistență, persoanele care au avut de suferit în urma violenței în familie vor fi consultate de către specialiști și vor beneficia de sfatul psihologilor. „După exact un an de la aprobarea ordinului de restricție urgentă, facem un alt pas important în domeniul protejării victimelor violenței în familie. Aprobarea recentă a concepției cu privire la asistența primară psihologică, acordată victimelor violenței în familie, va permite psihologilor Poliției Naționale să acorde sprijinul neîntîrziat, atît de necesar oamenilor care au avut de suferit”, a spus Pînzari.

 

Trei diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova au fost declarați persona non-grata

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a convocat, marți, 27 martie, pe Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Farit Muhametshin, căruia i s-a adus la cunoştinţă conţinutul Notei Verbale, prin care, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), trei diplomați din cadrul misiunii sînt declaraţi persona non-grata și sînt obligați să părăsească teritoriul țării în termen de 7 zile. Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, decizia autorităților R. Moldova vine drept solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

 

Au fost stabilite acțiunile pentru implementarea proiectului „Arena Chișinău”

Grupul de lucru privind implementarea proiectului de edificare a arenei polivalente a stabilit acțiunile care urmează a fi întreprinse în vederea realizării Foii de parcurs a proiectului „Arena Chișinău”. „Acțiunile planificate pentru etapa a doua a Foii de parcurs țin de pregătirea bazei normative pentru parteneriatul public-privat, ce va include condițiile și cerințele proiectului, precum și elaborarea schemei de amplasare a terenului. Toate acțiunile cu privire la parteneriatul public-privat vor fi făcute publice și supuse consultărilor”, a anunțat Chiril Gaburici, ministrul Economiei. „Arena Chișinău” va avea o capacitate de circa 3000-5000 de locuri, 800-1200 de locuri de parcare și va putea găzdui concerte, conferințe, expoziții, evenimente sportive, dar și antrenamente.

 

Companiile din Emiratul Fujairah vor parteneriat economic cu R. Moldova

Stabilirea parteneriatelor de colaborare între zonele economice libere din R. Moldova și Emiratul Fujairah, precum și inițierea unor proiecte investiționale cu participarea mediului de afaceri au fost subiectele discutate de ministrul Afacerilor de externe Tudor Ulianovschi cu Prințul Emiratului Fujairah, Sheikh Mohammed bin Hamad bin Mohammed Al Sharqi. În cadrul dialogului șeful diplomației moldovenești a prezentat oportunitățile investiționale și economice oferite de R. Moldova companiilor străine, programele implementate de către autoritățile de la Chișinău pentru susținerea mediului de afaceri, precum și potențialul zonelor economice libere din țară. În opinia Prinţului Sheikh Mohammed bin Hamad bin Mohammed Al Sharqi, participarea companiilor din R. Moldova și Emiratele Arabe Unite la diferite expoziții internaționale și naționale, organizarea forumurilor de afaceri, schimbul de experiență și alte activități comune ar permite stabilirea unui dialog eficient, care va crea premisele necesare în vederea inițierii unor proiecte investiționale în diferite domenii economice.

 

Premierul s-a întîlnit cu reprezentantul OSCE

Prim-ministrul Pavel Filip și reprezentantul special al Președintelui în exerciţiu al OSCE din partea Italiei pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, au făcut un schimb de opinii pe marginea evoluțiilor înregistrate pe dimensiunea transnistreană. Filip s-a arătat convins că experiența vastă a acestuia va dinamiza procesul de reglementare transnistreană, astfel încît să fie organizată cu succes o nouă reuniune în formatul de negocieri „5+2”. „Vă asigur că există toată deschiderea aici, la Chișinău, în avansarea și găsirea soluțiilor pe această dimensiune”, a menționat premierul. Reprezentantul special al Președintelui în exerciţiu al OSCE, Franco Frattini, a apreciat confirmarea angajamentului echipei guvernamentale de a implementa toate obiectivele stabilite în Protocolul de la Viena și a asigurat de susținerea sa, menționînd că în cazul realizării depline a angajamentelor asumate de către R. Moldova va fi promovat un mesaj pozitiv pe plan extern, care va spori inclusiv încrederea partenerilor străini. „Unele subiecte restante pot fi rezolvate rapid, iar aceasta va spori încrederea și va produce un efect de domino. Avem un cadru clar de reglementare cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, cu un statut special al Transnistriei în componența sa”, a spus oficialul.