REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 noiembrie 2019)

Pe teritoriul Portului „Giurgiulești” va fi construită o fabrică de procesare a semințelor de floarea-soarelui

Pe teritoriul Portului internațional „Giurgiulești” va fi construită o fabrică de procesare a semințelor de floarea-soarelui. Despre lansarea lucrărilor a anunțat compania „Trans-Oil Grup”. Potrivit sursei citate, fabrica va avea o capacitate de 700 de tone într-un interval de 24 de ore. Construcția ar urma să fie finalizată estimativ la începutul anului 2021. „Trans-Oil Grup” mai are în prezent în Rю Moldova două fabrici de procesare a semințelor de floarea-soarelui.

 

Comandantul Suprem al Forțelor Armate a inspectat încheierea exercițiului „Cetatea de Sud 2019”

Igor Dodon, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, împreună cu ministrul Apărării, generalul Victor Gaiciuc și Comandantul Armatei Naționale, generalul Igor Gorgan, a inspectat marți, 26 noiembrie încheierea exercițiului tactic cu trupe în teren „Cetatea de Sud 2019”. Exerciţiul s-a desfășurat în perioada 14-26 noiembrie la Centrul de Instruire al Brigăzii 3 Infanterie motorizată „Dacia” din Cahul şi a avut ca obiectiv dezvoltarea abilităților efectivului pentru îndeplinirea misiunilor şi sarcinilor pe timp de pace, în situaţii de criză sau în cazul unor acţiuni antiteroriste.

 

Euro și dolarul se vor scumpi

Moneda unică europeană se va scumpi miercuri, 27 noiembrie, cu doi bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 16 bani. Potrivit ratelor de schimb valutar, afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM), dolarul american va costa 17 lei și 39 de bani, cu un ban mai mult decît ieri. Leul românesc își va păstra miercuri valoarea de 4 lei și 01 bani. Va rămîne neschimbat și prețul hrivnei ucrainene, care va costa în continuare 72 de bani. Rubla rusească va fi cotată la 27 de bani.

 

Trei brokeri riscă închisoare după ce au deposedat de bani mai multe persoane

Tei bărbaţi care se dădeau drept brokeri riscă pînă la 15 ani de închisoare după ce au deposedat de bani mai mulţi investitori din R. Moldova şi Rusia. Potrivit Procuraturii Generale, cei trei dețineau funcția de manageri și aveau în subordine 25 de operatori telefonici, care contactau potențiali clienți din Rusia, prin falsificarea numerelor de pe care sunau (prin sistemul de telefonie IP) și-i convingeau să investească în acțiuni financiare de pe burse de valori internaționale. Ulterior, investitorii nu-și mai puteau retrage banii.

 

Premierul Ion Chicu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze

Prim-ministrul R. Moldova, Ion Chicu, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Zhang Yinghong. Premierul a mulțumit pentru asistența tehnică oferită de Guvernul chinez R. Moldova, inclusiv pentru ajutorul nerambursabil. „E timpul să trecem la acțiuni concrete. Vom continua reforma în justiție, astfel încît să oferim investitorilor un cadru predictibil de activitate”, a mai spus Chicu. Ambasadorul Zhang Yinghong, a vorbit despre domeniile de interes investițional în Moldova, menționînd proiectele de infrastructură, dar și cele sociale.

 

Republica Moldova va extinde programul de cooperare cu FMI

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Ruben Atoyan, șeful Misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru R. Moldova. Părțile au discutat cooperarea dintre Moldova și FMI în contextul învestirii noului Guvern. Zinaida Greceanîi a reiterat deschiderea autorităților pentru continuarea dezvoltării bunelor relații cu partenerii externi ai țării, precum și determinarea de a respecta obligațiunile asumate în cadrul acordurilor externe. Greceanîi a accentuat că este în interesul R. Moldova continuarea cooperării cu FMI și extinderea programului de colaborare.

 

USAID va oferi granturi pentru pepinierile destinate sectorului de pomușoare

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) lansează un apel de finanțare prin granturi pentru a sprijini înființarea unei pepiniere moderne noi sau extinderea și diversificarea activității unei pepiniere existente care va iniția practici de producere a materialului de plantare cu calități superioare de căpșuni, zmeură și, mure. Proiectul APM anticipează acordarea a aproximativ 1,2 milioane de lei pentru finanțarea activității de grant. În scopul demonstrării angajamentului față de activitate, este necesară o contribuție din partea solicitantului de cel puțin 30%.