REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 martie 2018)

CFM a pierdut circa un milion de pasageri

Calea Ferată a R. Moldova a pierdut într-un singur an aproximativ un milion de pasageri și a înregistrat o diminuare de 30 la sută în comparație cu anul precedent, se spune într-un raport de audit efectuat de Curtea de conturi, pentru anii 2015-2016. Auditorii au constatat și o stare proastă a infrastructurii, punerea în circulație a unor garnituri vechi, fapt care s-a soldat și cu accidente feroviare, precum și un management inefficient. Auditorii menționează că sînt necesare investiții în valoare de 4,5 miliarde de lei. Însă, în perioada auditată, investițiile au fost de numai 4 la sută din necesar, fiind înregistrate 5 accidente feroviare. Totodată, prețurile biletelor nu acoperă cheltuielile reale, a scăzut drastic numărul pasagerilor și volumele mărfurilor transportate, potrivit raportoarei Ada Răilean. Unica activitate generatoare de venit este transportul de mărfuri în traficul internațional, pe cînd transportul local de mărfuri generează pierderi, se mai arată în raportul Curții.

 

Reprezentantul Special al OSCE efectuează vizite la Chișinău și Tiraspol

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, va efectua vizite la Chișinău și Tiraspol în perioada 26-28 martie, în prima sa vizită în R. Moldova în această calitate. La Chișinău, Reprezentantul Special va avea întrevederi cu Președintele R. Moldova Igor Dodon, Premierul Pavel Filip și Viceprim-ministrul pentru reintegrare și reprezentantul politic din partea R. Moldova Cristina Lesnic, precum și Coordonatorul executiv al consiliului coaliției majoritare Vlad Plahotniuc. La Tiraspol, Reprezentantul Special se va întîlni cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic din partea Transnistriei Vitali Ignatiev. De asemenea, în cadrul vizitei, Reprezentantul Special Frattini va avea o întrevedere cu ambasadorii acreditați ai Federației Ruse și Ucrainei (mediatori), precum și ai Uniunii Europene și Statelor Unite (observatori).

 

Coaliţia de guvernare a discutat mai multe subiecte de actualitate

Coaliţia de guvernare a examinat luni, 26 martie, mai multe subiecte de actualitate. Potrivit Serviciului de presă al Partidului Democrat din Moldova (PDM), la reuniune a participat Prim-ministrul Pavel Filip, membrii Cabinetului de miniștri, conducerea PDM şi cea a Partidului Popular European din Moldova. În cadrul şedinţei, s-a discutat despre implementarea celor mai importante proiecte ale guvernării. Este vorba despre programul „Drumuri bune pentru Moldova”, programul „Prima Casă”, introducerea Serviciului naţional de urgenţă 112 și proiectul tichetelor de masă pentru salariaţi. În context, conducerea Coaliţiei de guvernare a cerut implicarea maximă a miniştrilor pentru ca aceste programe să fie realizate cu succes. Totodată, au fost discutate o serie de propuneri pentru domeniul educaţiei şi cel al sănătăţii.

 

Moldcell va avea alți proprietari

Moldcell va avea alți proprietari, însă va continua să presteze servicii de înaltă calitate. Astfel a comentat reprezentantul companiei, Gheorghe Hîncu, declarațiile directorului general al companiei Turkcell despre faptul că compania Moldcell va fi vîndută în 2018. Un comunicat al companiei mai precizează că Moldcell „va continua să investească în extinderea continuă a rețelei și cele mai noi tehnologii, precum și să pună la dispoziția clienților săi cele mai atractive și avantajoase oferte”. Cel mai important operator turc de telefonie mobilă Turkcell a anunțat că va vinde unitățile sale în Kazahstan și R. Moldova în acest an. În cadrul unei conferințe la Istanbul, directorul executiv al companiei, Kaan Terzioglu, a declarat că firma va analiza opțiunile strategice pentru unele unități care nu sînt evaluate corect.

 

Ministrul de externe a invitat companiile din EAU să investească R. Moldova

R. Moldova este interesată în atragerea investițiilor din Emiratele Arabe Unite (EAU) și va oferi tot suportul companiilor emiriene în implementarea proiectelor investiționale. Declarația a fost făcută de ministrul de externe Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu directorul general al Camerei de Comerț și Industrie din Abu Dhabi, Mohamed Helal Al Muhairi. Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, șeful diplomației moldovenești a prezentat oportunitățile investiționale din Moldova, facilitățile fiscale și de alt ordin, oferite companiilor străine, precum și posibilitățile și locația geografică specială de care pot beneficia investitorii pe piața moldovenească. Directorul general al CCI din Abu Dhabi a subliniat importanța invitării oamenilor de afaceri din țara noastră să viziteze Abu Dhabi pentru a prezenta oportunitățile investiționale din R. Moldova în cadrul forumurilor care se desfășoare în Emiratele Arabe Unite, unul dintre care ar fi CGIAR Middle East, care va avea loc în Abu Dhabi în luna decembrie 2018.