REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 martie 2020)

Personalul medical implicat la tratarea pacienților cu COVID-19 va primi salarii mai mari

Personalul medical implicat direct în tratarea și diagnosticarea cazurilor de COVID-19 va primi încă un salariu de funcție. Anunțul a fost făcut marți, 24 martie, de ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu. Potrivit sursei citate, atît medicii cît și ceilalți angajați din sistem vor primi în luna curentă încă un salariu de funcție. Ea a îndemnat cetățenii să ajute medicii și să prezinte informații veridice despre persoanele cu care au contactat dar și destinațiile pe care le-au vizitat în ultima perioadă.

 

Transportul public din Chișinău și Bălți va circula fără taxatori

Transportul public de pasageri din municipiile Chișinău și Bălți va circula începînd cu ziua de miercuri, 25 martie, fără taxatori. Autoritățile au recurs la această măsură pentru a limita contactul taxatorilor cu pasagerii. Anunțul a fost făcut de către premierul Ion Chicu după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, convocată marți seara, 24 martie, la Guvern. Premierul a menționat că din moment ce transportul va circula în lipsa taxatorilor, aceste servicii sînt prestate gratuit. Totodată, în stațiile de așteptare a transportului public vor fi prezenți reprezentanții forțelor de ordine care vor asigura respectarea cerințelor Comisiei și anume cele ce prevăd transportarea călătorilor doar pe scaune. Conform hotărîrii Comisiei, activitatea taxatorilor în transportul public din municipiile Chișinău și Bălți se sistează pînă pe 10 aprilie 2020.

 

În R. Moldova au fost înregistrate 16 cazuri noi de COVID-19

În laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost examinate 104 probe, dintre care 16 s-au dovedit a fi pozitive. Dintre acestea, 13 sînt cu transmitere locală și trei de import, la cetățeni reveniți din Franța și Ucraina. Astfel, bilanțul cazurilor confirmate cu noul tip de coronavirus a ajuns la 125. Informația a fost prezentată de ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu. Ministrul susține că a mai fost înregistrat un caz de COVID-19 în regiunea transnistreană, mai sînt confirmate cazuri de coronavirus și după pelerinajul la o mănăstire din Ucraina. Șeful de la Sănătate a menționat că 10 din cei 125 pacienți infectați se află în stare gravă.

 

Solistul trupei 7 KLase a fost găsit strangulat

Solistul trupei 7 KLase, în vîrstă de 22 de ani, a fost găsit strangulat marți dimineață într-un apartament din centrul municipiului Chișinău. Informația a fost confirmată de ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati. Potrivit sursei citate, poliția a fost alertată dimineață la ora 03.21, precum ca într-o locuință a fost depistat cadavrul unui tînăr strangulat. Urmare a documentării, polițiștii au stabilit identitatea tînărului care s-a dovedit a fi in vîrstă de 22 de ani, fără urme de moarte violentă. Medicul legist a depistat doar urme caracteristice strangulării. Tînărul nu a lăsat niciun bilet de adio.

 

ANRE a interzis titularilor de licențe deconectarea consumatorilor de la serviciile prestate

Pe durata stării de urgență, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), interzice titularilor de licențe reglementați de Agenție să sisteze furnizarea serviciilor prestate și să aplice penalități în cazul neachitării în termen de către consumatorii casnici, a facturilor pentru energia electrică, cea termică, gazele naturale sau apă potabilă consumată. ANRE a precizat într-un comunicat, remis marți, că vor face excepție situațiile cînd deconectarea are drept scop evitarea punerii în pericol a vieții și sănătății oamenilor sau prejudicierea proprietății.

 

Șeful diplomației moldovenești a avut o convorbire telefonică cu Comisarul European Janez Lenarčič

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Oleg Țulea a avut o convorbire telefonică cu Comisarul European pentru Managementul Crizelor, Janez Lenarčič. Subiectul principal al discuției l-a constituit contracararea pandemiei COVID-19. În cadrul schimbului de informații privind acțiunile întreprinse la nivel european și cele luate de R. Moldova, ministrul Țulea a abordat cu Comisarul european modalitățile prin care mecanismele aplicate la nivelul UE ar putea fi aplicate și în cazul țării noastre.

 

Curtea Constituțională a validat mandatul de deputat al lui Ștefan Gațcan

Judecătorii Curții Constituționale au confirmat rezultatele alegerilor parlamentare noi în circumscripţia electorală uninominală nr. 38 din Hîncești și au validat mandatul de deputat al lui Ștefan Gațcan. Candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Ștefan Gațcan, a cîștigat alegerile din 15 martie din circumscripția nr. 38, Hîncești cu 5 539 de voturi. Odată cu validarea acestui mandat de deputat, fracțiunea PSRM din Parlamentul Republicii Moldova are 37 de mandate.

 

Directorul Spitalului Republican va fi schimbat

Directorul Spitalului Republican Anatol Ciubotaru va fi înlocuit. Decizia a fost anunțată marți la finele ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de către prim-ministrul Ion Chicu. Potrivit premierului, decizia a fost luată pentru a spori capacitățile de management ale spitalului sus-numit. Șeful executivului a specificat că astăzi comisia a aprobat un nou șir de decizii și restricții. Astfel, în următoarele săptămîni în municipiile Chișinău și Bălți troleibuzele vor circula fără taxatori, iar plată pentru bilete nu va fi percepută.

 

Producătorii din sectorul avicol susţin că prețul la carnea de pasăre nu se va majora

Membrii Asociației patronale a avicultorilor din țară au expediat marţi, 24 martie, Ministerului agriculturii o scrisoare prin care informează că nu vor majora prețul la carne și produsele din carne de pasăre, în perioada crizei COVID-19. Membrii Asociației au menționat că în ultima perioadă au observat că unii furnizori de produse din carne au mărit preţurile, fapt ce în mod firesc influențează întreg lanțul de producere a cărnii de pasăre.

 

Ministrul Serghei Railean a avut o întrevedere cu operatorul de gaze naturale din Moldova „Vestmoldtransgaz”

În contextul stării de urgență din R. Moldova, ministrul economiei Serghei Railean, a avut o întrevede cu conducerea „Vestmoldtransgaz”. În cadrul unei ședințe s-a discutat despre măsurile privind asigurarea continuă a lucrărilor de construcție a gazoductului Ungheni – Chișinău și problemele cu care se confruntă operatorul în procesul de realizare a obligațiunilor sale investiționale. Ministrul Railean a declarat că va propune acest subiect să fie inclus în agenda Comisiei pentru Situații Excepționale, întrucît este un proiect important pentru securitatea energetică a R. Moldova.

 

Mașinile cu numerele străine vor putea sta pe teritoriul Republicii Moldova pînă la scoaterea stării de urgență

Comisia pentru Situații Excepționale a hotărît să excludă din numărătoarea celor 180 de zile în care se permite aflarea pe teritoriul țării a mașinilor cu numere de înmatriculare străine, pe perioada stării de urgență. Cetățenii R. Moldova care au introdus autoturisme în regim provizoriu pe teritoriul țării, conform legislației trebuie să iasă cu aceste vehicule din țară după expirarea a 180 de zile. ”Acum este imposibil de a face acest lucru. Pe perioada stării de urgență nu se contabilizează aceste zile”, a declarat premierul Ion Chicu.

 

Mitralierele pe de tehnica militară au fost demontate

Începînd de astăzi, 25 martie, soldați Armatei Naționale vor fi prezenți la intrarea în parcuri, păduri, stații de alimentare ale automobilelor, rețele de magazine și locurile unde au loc adunări mai mari de 2-3 persoane. Potrivit declarațiilor ministrului apărării Alexandru Pînzari, soldații vor fi dislocați atît în capitală, cît și în raioanele din țară. „Armata vine în sprijinul Ministerului Afacerilor Interne. Misiunea soldaților se limitează la restricționarea, marcarea unor zone afectate de carantină, transportarea oamenilor din zonele afectate și acordarea ajutorului”, a declarat ministrul apărării Alexandru Pînzari. Referitor la prezența de ieri în stradă a automobilelor dotate cu mitraliere, ministrul apărării precizează că acestea au fost demontate.

 

2368 de persoane au intrat în R. Moldova în ultimele 24 ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 464 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în R. Moldova - 2 368 traversări persoane, dintre care 1 267 treceri la frontiera moldo-română, 872 treceri la frontiera cu Ucraina și 229 treceri a frontierei aeriene (rute charter). Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost PTF Leușeni – 650 traversări personae și PTF Sculeni – 348 traversări persoane.