REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 mai 2021)

Circa 83% din școli activează cu prezența fizică a elevilor

La data de 21 mai, urmare a deciziilor Comisiilor teritoriale în sănătate publică și organelor locale de specialitate în domeniul învățămîntului, 1029 (82,99%) de instituții activează cu prezența fizică a elevilor în clase, iar 30 (2,42%) de şcoli lucrează exclusiv online. Potrivit Ministerului educației, 66 de instituții activează cu participare fizică a elevilor claselor primare, precum și a unui contingent de 50% din numărul total de elevi ai claselor absolvente, iar 115 școli desfășoară procesul educațional cu prezența fizică a elevilor din învățămîntul primar și elevilor din clasele absolvente. Totodată, din cauza creșterii cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19, 10 clase au fost plasate în carantină și desfășoară studiile la distanță.

 

Mai multe drumuri au fost afectate de ploile abundente din ultimele zile

Ploile abundente ce au avut loc pe 22 și 23 mai au afectat mai multe sectoare de drum din șapte raioane din ţară. În urma intemperiei, partea carosabilă, acostamentul, șanțurile de evacuare a apelor și podețele a 12 segmente de drum au fost înnămolite. Conform drumarilor, prejudiciile au fost cauzate în raioanele Fălești, Sîngerei, Cahul, Edineț, Rezina, Florești și Soroca. În procesul de înlăturare a consecințelor condițiilor meteorologice nefavorabile, cauzate drumurilor publice naționale au fost antrenate 15 utilaje speciale și implicați 48 de muncitori rutieri.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 65 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2.723 de teste, fiind confirmate 65 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 254.741 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, unul este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 737 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 111 în stare extrem de gravă. Alte 196 de persoane au fost vindecate. În total, 246.766 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

A fost desemnat noul şef al ÎS „Calea Ferată din Moldova”

Noul administrator al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” a fost desemnat Oleg Tofilat, care a deținut funcția de consilier al prim-ministrului în domeniul transporturilor și infrastructurii. „În rezultatul desfășurării concursului pentru ocuparea funcției vacante de administrator al ÎS „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Consiliul de administrație al întreprinderii a desemnat în calitate de învingător al concursului candidatul nr. 4 – Oleg Tofilat”, indică un comunicat al CFM.

 

Alte 200 de ventilatoare vor fi distribuite spitalelor din țară

Un alt lot de 200 de ventilatoare, procurate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în R. Moldova”, vor fi distribuite instituțiilor medicale din țară pentru a consolida secțiile de terapie intensivă. Secretarul de stat al MSMPS, Igor Curov, a menționat că „livrarea lotului de ventilatoare este extrem de necesară în condițiile în care sînt în continuare pacienți în stare gravă care au nevoie urgentă de respirație asistată, iar aceste echipamente le vor salva viețile”. Ventilatoarele sînt de ultimă generație și de cea mai înaltă performanță. În total, în cadrul proiectului, care a fost lansat la 28 mai 2020, au fost achiziționate 292 ventilatoare.

 

CEC solicită candidaților electorali să își suspende funcțiile publice deținute

Administrația electorală centrală a solicitat ca persoanele înregistrate în calitate de concurent electoral să se suspende din funcțiile publice deținute. Comisia Electorală Centrală atenționează asupra necesității respectării prevederilor legale cu privire la suspendarea din funcția pe care o dețin a candidaților înregistrați la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova. Astfel, din momentul înregistrării în calitate de concurent electoral, persoanele care dețin funcția de: viceprim-miniștru, ministru și membru din oficiu al Guvernului, conducător al autorității publice centrale, președinte și vicepreședinte de raion, primar și viceprimar, pretor și vicepretor, își vor suspenda activitatea.

 

La Ministerul Agriculturii va activa un consilier cu experiență europeană în tranziția verde

La Ministerul agriculturii va activa un Consilier de Nivel Înalt al Uniunii Europene pe domeniul Tranziției Verzi (Green Transition). Acesta va oferi consultanță în domeniul analizei politicilor de mediu, identificării problemelor și a soluțiilor corespunzătoare sectorului de gestionare a deșeurilor solide. Este vorba despre Justina Grigaraviciene, care în urma unui concurs organizat de Delegația Uniunii Europene, a fost aleasă în această funcţie, după ce pînă în prezent a activat în calitate de viceministru al Ministerului Mediului din Lituania.

 

Numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 se apropie de 300 de mii

Un număr de 298553 de cetățeni ai R. Moldova au fost imunizați pînă acum împotriva COVID-19, dintre care peste 4000 la maratonul de vaccinare organizat de Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu". Potrivit Ministerului sănătății, din 2 martie și pînă în prezent, 38744 de persoane au primit ambele doze de vaccin, iar 259809 doar prima. Peste 1300 din cei vaccinați au prezentat reacții adverse. La maratonul universitar de imunizare „De la student la student”, organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, au fost imunizați 4068 de cetățeni, dintre care 2500 cu Pfizer, 1188 cu AstraZeneca și 380 cu Sinopharm.

 

Transnistria a prelungit regimul liberei circulații pînă la 1 iulie

Transnistria a extins regimul liberei circulaţii pînă la 1 iulie. Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselsky, a scris despre acest lucru pe canalul său de Telegram. „Avînd în vedere că ratele de incidenţă prin coronavirus scad treptat, consider că este posibil să fie extins termenul cu o lună. Deciziile ulterioare vor depinde de evoluția situaţiei pandemice”, a scsis Krasnoselski. Anterior, în perioada sărbătorilor de Paşte şi de mai a fost introdus un regim de călătorie simplificat în contextul pandemiei de coronavirus.

 

Doi bărbați au decedat într-un accident

Un bărbat în vîrstă de 30 de ani a urcat beat și fără permis de conducere la volan. Acesta a curmat două vieți după ce a derapat de pe traseu și s-a tamponat într-un copac. Incidentul s-a produs noaptea trecută în apropiere de localitatea Rîșcova din raionul Criuleni. În automobil, în calitate de pasageri erau alți doi bărbați de 32 și, respectiv, 43 de ani, care, în urma accidentului, au decedat pînă la sosirea ambulanței. Rezultatul testului alcoolscopic al șoferului a arătat o concentrație de 0,34 mg/l de alcool.