REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 noiembrie 2020)

Ministerul Finanţelor a avizat măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021

Ministerul Finanțelor a finalizat procesul de consultare publică și avizare a documentului privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021. Instituția a propus spre consultare publică proiectul de lege în acest sens, care urmează să fie aprobat de Guvern și adoptat de către Parlament. Potrivit documentului, măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul viitor sînt orientate să contribuie la dezvoltarea economiei naționale prin susținerea mediului de afaceri și consolidarea veniturilor bugetare în vederea finanțării cheltuielilor publice.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 477 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1425 de teste, fiind confirmate 477 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care cinci de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 98 418 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 18 sînt lucrători medicali: medici- 4, asistenți medicali-12, personal auxiliar-2. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sînt internați 3526 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 273 în stare extrem de gravă, 41 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată.

 

Hackathon Urban Cahul și Ungheni s-a desfășurat cu susținerea UE

Douăzeci şi două de concepte/idei de modernizare a centrelor municipiilor Ungheni și Cahul au fost prezentate la Hackathon Urban „Orașul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine”. Evenimentul a fost organizat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat şi ghidat strategic de Uniunea Europeană, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). Echipele participante au venit cu idei variate: coridoare verzi cu iluminare smart, sisteme digitale de alerte, concepte de străzi shared spaces (zone „de întîlnire”), sistem smart de evidență a locurilor de parcare etc.

 

Persoane cu dizabilităţi vor fi facilitate la angajare printr-un proiect transfrontalier

Tinerii cu dizabilități din România și R. Moldova vor avea un acces mai mare pe piața muncii, datorită unui proiect finanțat de către Uniunea Europeană. Proiectul este implementat de Keystone Moldova (R. Moldova), Fundația “Alături de Voi” (ADV) România, și a fost lansat în format online. Proiectul are scopul de a facilita accesul pe piața muncii pentru tinerii cu dizabilități din zona transfrontalieră eligibilă din România și de pe întreg teritoriul R. Moldova, prin dezvoltarea de abilități și cunoștințe specifice pentru consilierea în carieră a persoanelor cu dizabilități.

 

Peste 11 mii de persoane au traversat frontiera în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 701 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 6 596 traversări persoane, dintre care 4 508 treceri la frontiera moldo-română, 1 428 treceri la frontiera cu Ucraina și 660 treceri aeriene. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 11 701 persoane și completate 6 380 fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

ANI lansează o nouă Campanie de informare la nivel național

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a lansat o nouă campanie de informare la nivel național, cu genericul ”Keep CALM and local integrity - Păstrați CALM-ul și Integritatea la nivel local!”. Scopul campaniei de informare este de a diminua semnificativ numărul procedurilor de control al averii și intereselor personale, al respectării regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor în privința reprezentanților autorităților publice locale (președinți de raioane, primari, viceprimari, consilieri locali).

 

Comisia Electorală Centrală a propus mărirea numărului de buletine de vot pentru secțiile din străinătate

Comisia Electorală Centrală a propus mărirea numărului de buletine de vot pentru secțiile din străinătate, de la 5000 de buletine pentru o secție, la 10 mii. Această idee este cuprinsă în Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte, aprobat de către membrii administrației electorale centrale. Potrivit vicepreședintelui CEC, Vladimir Șarban, mărirea numărului de buletine în secțiile de peste hotare ar asigura dreptul cetățenilor moldoveni aflați în străinătate să participe la procesul electoral.

 

Peste 1.200 de șoferi au fost sancționați pentru încălcări pe traseele din țară

Circa 1.200 de șoferi au admis încălcări ale Regulamentului Circulației Rutiere în acest weekend, potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică. Dintre aceștia, aproximativ 500 au depășit limita de viteză, 46 se aflau în stare de ebrietate la volan, iar 121 de conducători auto au încălcat regulile de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor. Alți 91 șoferi s-au ales cu procese-verbale deoarece nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere, iar pentru că nu aveau cuplată centura de siguranță, au fost sancționați 39 de șoferi.

 

Leul moldovenesc s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul unei zile leul a mai cedat dolarului american circa 0,5 bani, iar monedei unice europene – aproape 6 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 24 noiembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,1944 lei pentru un dolar (+0,46 bani) și 20,4666 lei pentru un euro (+5,63 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,1898 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,4103 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 24 noiembrie, constituie: 0,6058 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1989 lei pentru 1 leu românesc și 0,2265 lei pentru 1 rublă rusească.