REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 septembrie 2019)

Astăzi începe toamna astronomică

Echinocţiul de toamnă, momentul care marchează începutul toamnei astronomice, cînd noaptea este egală cu ziua, se va produce în acest an luni, 23 septembrie, la ora 10.50. Începînd din acest moment, ziua (orele de lumină) se micșorează în emisfera nordică, iar noaptea începe să crească, urmînd ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstițiul de iarnă. În acest interval, se va trece la ora de iarnă.

 

Guvernul Suediei va susţine proiecte de mediu în R. Moldova

Asociația Obștească EcoContact, cu suportul financiar al Guvernului Suediei, în baza acordului semnat cu Agenția de Dezvoltare Internațională a Suediei, a lansat apelul de proiecte pentru ONG-urile din domeniul mediului în cadrul Programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru protecția mediului". Cererile pot fi depuse pînă la data de 6 octombrie. Scopul Programului de Granturi Mici este dezvoltarea capacității comunităților locale pentru a face față provocărilor din domeniul mediului.

 

Un tîrg al meșterilor populari a avut loc în premieră la un muzeu din capitală

Patruzeci și cinci de meșteri populari și peste treizeci de producători autohtoni din întreaga țară au participat duminică, 22 septembrie, la prima ediție a Tîrgului Meșterilor Populari, care a avut loc la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la fondarea instituției. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost fondat în urma organizării Expoziției Agricole și Industriale în toamna anului 1889.

 

Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu vicepreședintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a avut duminică, 22 septembrie, o întrevedere cu Iliyas Umakhanov, vicepreședinte al Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse. Părțile au exprimat mulțumire pentru intensificarea relațiilor, inclusiv pe dimensiunea parlamentară, între R. Moldova și Rusia. Președintele Parlamentului a menționat în context organizarea cu succes al celui de-al doilea Forum economic moldo-rus, desfășurat la Chișinău în perioada 19-21 septembrie.

 

Mai multe localităţi din ţară au marcat Ziua Mondială a Curăţeniei

Mai multe localităţi din ţară au organizat acţiuni de salubrizare şi amenajare, cu ocazia Zilei Mondiale a Curăţeniei. În capitală, în contextul Zilei Mondiale a Curăţeniei, voluntarii campaniei “Hai, Moldova” au participat la o acțiune de salubrizare a albiei rîului Durlești. Conform unor date, în R. Moldova sînt circa 2.500 de locuri neautorizate în care sînt aruncate deșeurile. Specialiștii susțin că numărul acestora este mult mai mare. naturale. La 23 septembrie, în întreaga lume se sărbătorește ”Ziua Mondială a Curățeniei”.

 

Rata dobînzii la creditele noi în lei moldovenești a revenit la nivelul de acum cinci luni

Rata dobînzii la creditele noi în lei moldovenești a crescut, în luna august, pînă la o rată de 8,13 la sută, cifră comparabilă cu valoarea înregistrată în luna martie. Creditele au devenit relativ mai scumpe după majorarea ratei de bază de către Banca Națională a Moldovei la 7,5 la sută. Creșterea dobînzilor în luna august a dus la scăderea cererii pentru creditele bancare, care a coborît la cel mai jos nivel din ultimele șase luni. Persoanele juridice și cele fizice au contractat de la bănci în luna august credite în sumă de 1,8 miliarde lei, față de 2 miliarde în luna precedentă.