REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 septembrie 2018)

Executivul a decis sacrificarea porcilor

Situația complicată privind răspîndirea pestei porcine africane pe teritoriul R. Moldova a fost examinată în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, convocată de prim-ministrul Pavel Filip. Premierul s-a arătat îngrijorat de situația periculoasă din țările vecine, România și Ucraina. Filip a cerut măsuri urgente pentru a preveni răspîndirea bolii pe teritoriul țării noastre. Premierul a cerut elaborarea unui Plan de acțiuni pentru a preveni extinderea pestei porcine. Potrivit acestuia, urmează a fi sacrificați circa 700 de porci din localitățile afectate de pesta porcină africană. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți. Suma care va fi alocată în acest scop se ridică la 1 milion și jumătate de lei.

 

Victimele accidentelor din orașele Kaluga și Genova vor fi repatriate

Guvernul va acoperi integral cheltuielile pentru repatrierea cetățenilor moldoveni, care au suferit în urma accidentelor produse în orașele Kaluga din Federația Rusă și Genova, Italia. În cadrul ședinței Comisiei pentru Situațiile Excepționale a fost aprobată alocarea a 119 mii de lei pentru repatrierea celor șase cetățeni moldoveni care și-au pierdut viața în accidentul rutier produs în orașul Kaluga, dar și reîntoarcerea în țară a altor opt persoane care au fost traumate în Genova. Executivul va mai aloca circa 47 mii de lei pentru repatrierea cetățeanului R. Moldova care a decedat în accidentul produs în orașul Genova, Italia, pe 14 august curent.

 

R. Moldova și China își intensifică comerțul

Cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea Acordului de Liber Schimb dintre R. Moldova și Republica Populară Chineză s-a încheiat cu succes. Runda a treia de negocieri s-a desfășurat în perioada 17-19 septembrie, la Chișinău. Potrivit unui comunicat al Ministerului economiei, părțile au avansat în privința textului Acordului, iar drept rezultat mai mult de 70 la sută din prevederi au fost agreate. De asemenea, majoritatea propunerilor înaintate de către echipa de negociatori ai R. Moldova au fost acceptate. Un element nou inclus în Acord se referă la capitolul investiții, fapt care va facilita atragerea investițiilor chinezești în economia R. Moldova. Cea de-a patra rundă de negocieri se va desfășura în luna noiembrie la Beijing. În R. Moldova activează 85 de companii cu capital chinezesc.

 

Viceprim-ministrul Iurie Leancă întreprinde o vizită în Republica Cehă

În perioada 18-19 septembrie 2018, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană al R. Moldova, Iurie Leancă a efectuat o vizită în Cehia. În cadrul întrevederilor avute cu viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Lukáš Kaucký, și vicepreședintele Camerei Deputaţilor, Vojtěch Pikal, s-a discutat despre stadiul actual al relațiilor bilaterale. Viceministrul Lukáš Kaucký a reiterat susţinerea țării sale pentru parcursul de integrare europeană a R. Moldova, atît la nivel politic, cît şi prin implementarea proiectelor asistenţei cehe pentru dezvoltare. În cadrul întrevederii cu vicepreședintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului Cehiei, Vojtěch Pikal, a fost abordată cooperarea interparlamentară bilaterală.

 

Exportatorii de prune în Canada nu vor avea nevoie de permis special

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunţat că agenții economici care intenționează să comercializeze prune în Canada nu au nevoie de permis special pentru export de la instanțele de stat. ANSA nu va întocmi liste pentru export (cum se procedează în cazul cu exportul în Federația Rusă). Exportatorii urmează să identifice de sine stătător potențialii cumpărători din Canada, pentru a stabili cu ei condițiile de livrare a prunelor. Pentru exportul prunelor în Canada, agentul economic are nevoie de Certificatul fitosanitar pentru lotul de produs exportat, act de înregistrare de către ANSA a livezii, a unității de ambalare a prunelor și efectuarea inspecţiei fitosanitare în livadă în perioada de vegetaţie a organismelor dăunătoare. În procesul inspecţiei vizuale înainte de export agentul economic va prezenta controlul la 2% de fructe din lot.

 

Pavel Filip l-a primit pe Ambasadorul SUA

Premierul Pavel Filip a apreciat înalt activitatea ambasadorului SUA în R. Moldova, James Pettit, în cadrul unei întrevederi de rămas bun. Prim-ministrul a subliniat că suportul SUA, acordat țării noastre, a fost resimțit în diverse domenii prin acțiuni și inițiative concrete. Oficialii au făcut un schimb de opinii privind prioritățile de activitate și reformele promovate de Executiv. „Ne asumăm în continuare realizarea programului de guvernare fundamentat pe Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pentru că unicul parcurs pe care îl avem este parcursul european”, a spus premierul.