REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 octombrie 2019)

A fost lansată a doua ediție a ghidului vinurilor bune din R. Moldova

A doua ediție a ghidului vinurilor bune din R. Moldova, “Fine Wine Guide 2019 – 50 de vinuri bune moldovenești”, a fost prezentată la Centrul de informare turistică al țării. Ghidul a fost publicat, în premieră, în ediție bilingvă: română și engleză, fiind destinat amatorilor de vin din R. Moldova, dar și celor din străinătate. Publicația conține descrierile a 50 de vinuri de top din R. Moldova, aranjate într-o selecție non-ierarhică. Sînt și 25 de crame reprezentate în ghid, cu vinuri seci, spumante, ice-wine, albe, roze și roșii, față de 20 de crame în anul trecut.

 

54 de companii vor primi granturi prin programul PARE 1+1

Încă 54 de proiecte investiționale vor beneficia de susținere financiară în sumă de 13,54 mln de lei prin Programul de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, dedicat lucrătorilor migranți sau rudelor de gradul întîi ale acestora. Contractele de finanțare nerambursabilă au fost semnate marți, 1 octombrie. Potrivit estimărilor Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), în urma implementării celor 54 de proiecte investiționale vor fi create și menținute circa 200 locuri de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 32,39 mln de lei.

 

Președintele R. Moldova a avut o întrevedere cu omologul său kîrgîz

La Erevan, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Sooronbay Jeenbekov, președintele Republicii Kîrgîzstan. Potrivit Serviciului de presă al Președinției, oficialii au discutat diverse subiecte cu privire la relațiile bilaterale și au constatat interacțiunea dintre Moldova și Kîrgîzstan la nivel de șefi de state și în cadrul unor platforme internaționale, cum ar fi CSI și UEEA. În context, Igor Dodon a menționat că relațiile de colaborare dintre țara noastră și Uniunea Economică Eurasiatică au fost stabilite la summit-ul de la Bișkek, care a avut loc în luna aprilie, 2017.

 

Euro va continua să se ieftinească

Moneda unică europeană își va continua ieftinirea și va costa miercuri, 2 octombrie, 19 lei și 32 de bani, cu patru bani mai puțin decît ieri. Potrivi ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM), dolarul își va păstra valoarea de 17 lei și 72 de bani. Cu cîte un ban se vor deprecia leul românesc și hrivna ucraineană. Ca rezultat, cea din urmă va costa 72 de bani, iar leul românesc va fi cotat la 4 lei și 06 bani. Pentru rubla rusească, BNM a stabilit o cotație de 27 de bani.

 

Nouă persoane traumatizate în accidentul din sectorul Buiucani rămîn internaţi la Spitalul de Urgenţă

Nouă persoane, traumatizate în accidentul din sectorul Buiucani, rămîn internaţi la Spitalul de Urgenţă, două dintre acestea sînt în stare gravă. Informaţia a fost prezentată de către conducerea Institutului de Medicină Urgentă din capitală. Potrivit vicedirectorului medical Igor Curov, după accident, la urgenţă au ajuns 25 de persoane: 15 femei şi 10 bărbaţi. Cel mai tînăr pacient are 19 ani, iar cel mai în vîrstă 67 de ani. Toate victimele accidentului au beneficiat de asistenţă medicală, iar nouă persoane au fost internate pentru tratament.

 

Peste 1100 de moldovence s-au îmbolnăvit de cancer mamar anul trecut

În anul 2018, în R. Moldova au fost înregistrate 1125 de paciente cu cancer mamar, iar, în total, la evidența Institutului Oncologic cu acest diagnostic sînt 9700 de femei. Datele au fost făcute publice de Ministerul sănătăţii. Potrivit sursei citate, situaţia la capitolul depistarea cancerului mamar rămîne îngrijorătoare și pentru anul curent, deoarece în şase luni au fost incluse în tratamente 514 cazuri noi de cancer mamar, proporția între stadiile precoce (I+II) este 62,6 la sută, iar fiecare a treia femeie a fost depistată în stadiile III și IV.

 

CEC a demarat procesul de tipărire a buletinelor de vot pentru alegerile din 20 octombrie 2019

Comisia Electorală Centrală a anunţat că a demarat procesul de tipărire a buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare noi din 20 octombrie 2019. Potrivit CEC, primele buletine vor fi transmise celor 85 de birouri electorale ale secțiilor de votare din circumscripția electorală uninominală nr. 50. Tipărirea celor 310 950 de buletine de vot pentru această circumscripţie va costa 97 016 lei, prețul unui buletin de vot fiind de 31 bani. Buletinele vor fi tipărite pe hîrtie opacă și vor avea culoarea cafeniu pal.