REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 iunie 2021)

Alegătorii mai au la dispoziție 9 zile pentru înregistrarea la un nou loc de ședere

Comisia Electorală Centrală informează că alegătorii au la dispoziție nouă zile pentru a depune cereri privind declararea locului nou de ședere. Astfel, pentru a putea vota la o altă secție de votare decît conform domiciliului sau reședinței valabile, alegătorul va depune o declarație de ședere la autoritatea administrației publice locale din localitatea unde dorește să voteze. Procedura dată permite alegătorului să fie înscris în lista electorală de bază a secției de votare conform locului nou de ședere declarat și să-și poată exercita dreptul la vot la secția de votare respectivă.

 

O interpretă a obținut premiul II la un concurs internațional

Tînăra interpretă din R. Moldova, Diana Turturica, a obținut premiul II la Concursul Internațional de Canto ”Ionel Perlea”, care s-a desfășurat în perioada 27-29 mai în orașul Slobozia, România. Diana Turturica a menționat că la concurs au participat 56 de interpreți din 12 țări. Din juriu au făcut parte Nelly Miricioiu (președinte) din Marea Britanie, dirijorul Alessandro Cedrone din Italia, sopranele Florența Marines și Mirella Bunoaică din România și tenorul Mihail Munteanu din R. Moldova.

 

Bibliotecari din R. Moldova și România vor organiza un maraton de povești

71 de bibliotecari din 22 de județe ale României și 14 raioane din R. Moldova vor desfășura pe 3 iunie cea de-a doua ediție a Maratonului de povești, citindu-le celor mici și celor mari povești, timp de 8 ore. Elena Pintilei, președintele Asociației Bibliotecarilor din R. Moldova, a menționat că evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, marcată pe 1 iunie, prilej de sărbătoare pentru cei mici, dar și pentru cei care îi iubesc, ocrotesc și le cultivă mintea și sufletul.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 55 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5.440 de teste, fiind confirmate 55 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în țară au fost înregistrate 255.241 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, unul este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 466 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 83 în stare extrem de gravă. Alte 102 persoane au fost vindecate. În total, 247.609 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Magistratul reținut acum două luni cu mită va compărea pe banca acuzaților

Judecătorul de la Judecătoria Chișinău, reținut acum două luni în flagrant cu mită, va compărea pe banca acuzaților. Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat și expediat în judecată dosarul de învinuire pentru două episoade de trafic de influență. Cele două dosare în privința judecătorului au fost inițiate prin ordonanța Procurorului General, ulterior fiind conexate într-o procedură unică. Magistratul a fost reținut în flagrant, pe 22 martie curent, după ce ar fi pretins 15 mii de dolari SUA de la conducătorul unui agent economic pentru a interveni pe lîngă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un litigiu civil.

 

Fiscul a încasat în primele cinci luni ale anului peste 18 miliarde de lei

Încasările la Bugetul public național administrate de Serviciul Fiscal de Stat au constituit în primele cinci luni ale anului curent 18 miliarde lei, în creștere cu 2,9 miliarde de lei față de perioada similară a anului trecut. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, la Bugetul de stat s-au încasat 7,7 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 1,5 miliarde de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020. La Bugetele locale s-au înregistrat încasări în sumă de 1,9 miliarde de lei sau cu 27,2% mai mult decît anul trecut.

 

ASD a reziliat contractual cu un antreprenor azer

Conducerea Administrației de Stat a Drumurilor a discutat cu reprezentanții Ministerului economiei referitor la construcția drumului de ocolire a orașului Vulcănești și rezilierea contractului cu antreprenorul Evrascon JSC. Contractul care a prevăzut reabilitarea traseului național R33 Hînceşti-Lăpuşna-M1, încheiat cu compania Evrascon JSC (Azerbaidjan), a fost reziliat în luna februarie 2021. ASD a încasat de la antreprenorul Evrascon garanția de bună execuție pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale. Proiectul de reabilitare a drumului național R33 cu o lungime de 37,2 km a avut o valoare totală de peste 18 milioane de euro, acordați de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

 

Circa 50 mii de moldoveni au fost vaccinați anti-COVID peste hotarele țării

Circa 50 mii de cetățeni ai R. Moldova au fost vaccinați anti-COVID peste hotarele țării. Datele au fost prezentate de către conducerea Ministerului sănătății. Potrivit sursei citate, cifrele parvin de la Poliția de Frontieră. În ultimele șapte zile, în țara noastră au fost administrate 100 mii de doze de vaccin împotriva COVID-19. Astfel, rata de vaccinare în rîndul populației generale a ajuns la aproape 10%. Mai exact, pînă astăzi, 416.814 persoane au fost imunizate împotriva virusului. Totodată, 80% din lucrătorii medicali au fost imunizați împotriva COVID-19.

 

Leul s-a depreciat față de dolar și față de euro

Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a cedat dolarului american circa 0,8 bani, iar monedei unice europene – mai mult de 2 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 2 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6170 lei pentru un dolar (+0,76 bani) și 21,5359 lei pentru un euro (+7,1 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,6094 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,4649 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 2 iunie, constituie: 0,6421 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3783 lei pentru 1 leu românesc și 0,2399 lei pentru 1 rublă rusească.