REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 iunie 2020)

În parcurile din Chişinău vor reveni gheretele cu îngheţată, băuturi răcoritoare şi produse de patiserie

Primăria municipiului Chişinău informează că în perioada 1 iunie 2020 - 31 octombrie 2020, în capitală va fi organizat comerţul ambulant stradal, cu îngheţată, băuturi răcoritoare şi produse de patiserie. Potrivit dispoziţiei semnate de primarul general, Ion Ceban, acest tip de comerţ se va desfăşura în zonele de odihnă a cetăţenilor (grădini publice, parcuri, scuaruri), pe străzile şi bulevardele principale ale oraşului.

 

Studenții moldoveni care învață în România vor avea obligația de a locui în căminele în care sînt repartizați

Ministerul Afacerilor Externe al României a publicat lista de documente de care vor avea nevoie studenții din R. Moldova care își vor satisface studiile în România. Pe lîngă documentele pe care le vor prezenta, elevii/studenții din R. Moldova care își fac studiile în țara vecină vor fi obligați să declare că, pe perioada șederii în România, vor locui în căminele în care sînt repartizați. Aceștia vor putea solicita ulterior autorităților române derogarea de la măsura izolării la domiciliu.

 

Taberele municipale nu se vor deschide pe parcursul lunii iunie

Primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că taberele de odihnă pentru copii, aflate în subordinea municipalității, nu se vor deschide pe parcursul lunii iunie. Viceprimarul Angela Cutasevici a confirmat declarațiile oficialului, adăugînd că “încă există un risc mare de contaminare a copiilor”. În același timp, Cutasevici a precizat că Direcția generală educație, tineret și sport a municipiului Chișinău a inițiat un program de organizare a taberelor on-line și că deja 11 tabere și-au propus oferta de servicii educaționale online.

 

Primele zile de vară vor fi răcoroase şi ploioase

Vara din acest an a început cu temperaturi mai puţin estivale, vreme închisă şi ploioasă, tendinţe care se vor menţine şi în următoarele zile, transmite Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). Potrivit meteorologilor, în prima jumătate a săptămînii curente se aşteaptă valori termice de pînă la 20 de grade Celsius, ziua, şi între 8-13 grade, noaptea. Mai frig va fi tradiţional în zona de nord a ţării. Prima lună a verii este luna anului în care zilele au cele mai multe ore luminate de Soare în emisfera nordică. Iunie este luna cireşelor, drept pentru care în popor este cunoscută sub denumirea de "Cireşar" sau "Cireşel".

 

Deciziile cu privire la relaxarea restricțiilor ar putea fi reexaminate

Autoritățile ar putea reexamina deciziile luate cu privire la relaxarea restricțiilor. Aceasta în condițiile în care populația nu respectă îndeajuns noile reguli. Constatrea a fost făcută de șeful ANSP, Nicolae Furtună. „Noi săptămîna aceasta o să discutăm și am putea reveni la impunerea restricțiilor. Săptămîna trecută a fost una neagră pentru noi, cu cel mai mare număr de cazuri înregistrate – 1.153, săptămîna cu cele mai multe decese înregistrate - 45. Iar la debutul săptămînii curente avem circa 260 de pacienți în stare gravă și peste 20 de persoane conectate la aparatul de respirație asistată”, a constatat directorul ANSP.

 

Leul moldovenesc se apreciază

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru marţi, 2 iunie, un curs de 19 lei şi 46 de bani pentru un euro, cu 14 bani mai puţin decît ieri. Cursul dolarului american scade cu un opt bani și valorează 17 lei şi 53 de bani. Leul românesc se ieftineşte cu trei bani și poate fi cumpărat cu patru lei și un ban. Hrivna ucraineană îşi păstrează valoarea de 65 de bani, iar rubla rusească se scumpeşte cu un ban şi costă 25 de bani.

 

Tiraspolul relaxează carantina, dar extinde starea de urgență

În regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență pentru încă două săptămîni, pînă la 15 iunie. Acum două săptămîni a început ridicarea treptată a restricțiilor: au fost redeschise centrele comerciale, piețele de construcții și magazinele nealimentare. Însă numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 rămîne ridicat în regiune. Duminică erau 986 cazuri, cu 107 mai multe decît cu o săptămînă mai devreme, iar 38 persoane au decedat. Prelungirea stării de urgență de către Tiraspol însemnă și blocarea în continuare a căilor de acces terestru către localitățile Cocieri și Molovata, subordonate Chişinăului.

 

ASP anunţă despre reluarea examenelor pentru obţinerea permisului de conducere

Potrivit Hotărîrii Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică nr.13 din 29.05.2020, începînd cu data de 03 iunie curent, Agenţia Servicii Publice îşi reia prestarea serviciului de examinare pentru obţinerea dreptului de a conduce vehicule la proba teoretică şi practică în cadrul subdiviziunilor teritoriale, Susţinerea examenului va fi organizată în cadrul secţiilor de înmatriculare a transportului auto şi calificare a conducătorilor auto din mun. Chişinău, Bălţi, Soroca, Comrat, Edineţ, Orhei, Ungheni, Hînceşti Cahul, or. Ocniţa, Căuşeni, Criuleni.

 

Ministerul educației a lansat o platformă pentru copii

Ministerul educației în colaborare cu instituțiile din subordine inițiază Proiectul „Vivat Copilăria!”, care își propune să contribuie la educarea copiilor în perioada de vară. Acțiunea are ca scop organizarea eficientă a timpului liber și dezvoltarea armonioasă a copiilor în perioada estivală prin activități educaționale, culturale, sportive. În cadrul Proiectului „Vivat Copilăria!” vor fi difuzate spectacole, concerte pentru copii, vor fi organizate concursuri, traininguri, activități interactive, jocuri, lecture și excursii virtuale.

 

Traficul la frontieră este în creștere

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 6 510 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 4 320 traversări persoane, dintre care 3 331 treceri la frontiera moldo-română, 984 treceri la frontiera cu Ucraina și 5 treceri aeriene. Potrivit Poliției de Frontieră, în punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 6 510 de persoane și completate 4 320 de fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.