REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 decembrie 2019)

Angajații din R. Moldova vor avea o vacanță de cinci zile, la început de ianuarie

Guvernul aprobat o hotărîre, potrivit căreia ziua de 6 ianuarie, o zi de luni în ajunul Crăciunului pe stil vechi, se consideră zi de odihnă, iar 11 ianuarie zi lucrătoare. Astfel, bugetarii vor avea libere zilele de 4, 5, 6, 7 și 8 ianuarie 2020. Potrivit aceluiași document, și ziua de 28 august, vinerea de după Ziua Independenței, va fi de odihnă. Aceasta va fi recuperată pe 22 august.

 

Campionatul național de box se va desfășura la USEFS

Ediția din anul curent a campionatului național de box va demara miercuri, 18 decembrie, la sala polivalentă a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. ”Numărul de participanți va fi mai mare decît în anii precedenți. Din această cauză, faza preliminară a turneului din prima zi va începe cu aproximativ două ore mai devreme. Campionatul se anunță foarte competitiv, pentru că cîștigătorii obțin dreptul prioritar de a reprezenta țara la turneele de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020)”, a declarat într-o conferință de presă arbitrul-șef al campionatului, Anatol Kaigorodov.

 

Cabinetul de miniștri s-a întîlnit cu ambasadorii acreditați la Chișinău

Prim-ministrul Ion Chicu a prezidat întîlnirea echipei Guvernului cu ambasadorii acreditați în R. Moldova. În cadrul ședinței, prim-ministrul a prezentat diplomaților prioritățile Planului de Acțiuni al Guvernului pentru perioada 2020-2023. Șeful Executivului a menționat în lista priorităților reforma justiției, investițiile publice în infrastructură, modernizarea economiei și creșterea bunăstării oamenilor. El a mai spus că Guvernul va întreprinde acțiuni menite să determine o colaborare corectă și reciproc avantajoasă cu instituții internaționale, precum FMI, BERD, Banca Mondială.

 

Dolarul se va ieftini, iar euro se va scumpi

Dolarul american se va ieftini miercuri, 18 decembrie, în raport cu leul moldovenesc, iar moneda unică europeană se va scumpi. Ratele oficiale de schimb valutar prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM) relevă că dolarul va costa 17 lei și 25 de bani, cu trei bani mai puțin decît ieri. Moneda unică europeană va fi cotată la 19 lei și 26 de bani, valoare în creștere cu un ban. Tot cu un ban se va scumpi și leul românesc. Pentru acesta, BNM a stabilit un preț oficial de 4 lei și 03 bani. Hrivna ucraineană va costa 73 de bani. Și valoarea rublei rusești va rămîne neschimbată, la nivel de 27 de bani.

 

Guvernul a stabilit moratoriu temporar privind încadrarea personalului din sectorul bugetar pe funcțiile vacante

Guvernul a instituit moratoriu pentru o perioadă de un an privind încadrarea personalului în autoritățile publice/instituțiile finanțate din bugetul de stat pe funcțiile vacante înregistrate la data de 30 noiembrie 2019. Numărul de unități vacante pentru care se suspendă încadrarea era la această dată de 8 773, inclusiv 2684 la Ministerul Afacerilor Interne, 1482 la Ministerul Apărării, numărul locurilor vacante în alte instituții fiind mai mic. Potrivit hotărîrii de Guvern, Casa Națională de Asigurări Sociale avea 340 locuri vacante, iar unitățile administrativ-teritoriale – 5168.

 

Moratoriul asupra programului cetățeniei prin investiții va fi prelungit cu încă două luni

Moratoriul asupra programului cetățeniei prin investiții va fi prelungit cu încă două luni, începînd cu 20 decembrie 2019, potrivit unei hotărîri de Guvern. În luna iulie a acestui an a fost instituit un moratoriu, pentru o perioadă de patru luni, asupra recepționării cererilor noi de dobîndire a cetățeniei R. Moldova prin investiție.

 

În R. Moldova se va desfășura în premieră ”Loteria Fiscală”

În R. Moldova se va desfășura, în premieră, ”Loteria Fiscală”. Fondul total de cîștiguri pentru desfășurarea Loteriei fiscale se ridică la 1 000 000 de lei, iar cîștigători vor fi desemnate persoanele care vor achita cu cardul în unitățile comerciale sau unitățile de prestare a serviciilor. Concursul va fi organizat în patru etape de către Serviciul Fiscal de Stat, suplimentar fiind desfășurate două ediții speciale cu ocazia sărbătorilor de Paști sau a sărbătorilor de iarnă.