REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 martie 2020)

Numărul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 23

Numărul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 23. Alte 11 cazuri de coronavirus au fost confirmate duminică în R. Moldova, a anunțat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei provocate de coronavirus. Potrivit sursei citate, în ultimele ore, în spital au fost internate 23 de persoane, de la toate au fost prelevate probele de laborator. Șeful de la Sănătate a spus că din cele 23 de cazuri confirmate, 8 sînt cu transmitere locală, iar restul sînt de import. Printre cei infectați este și un copil.

 

Șeful statului a vizitat punctul de trecere a frontierei „Leușeni”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a efectuat sîmbătă o vizită la punctul de trecere a frontierei „Leușeni” unde s-a documentat cu modul în care decurge activitatea acestuia în condițiile de criză legată de infecția cu COVID-19. Șeful statului a inspectat zona de acces în țară, a verificat nivelul de aplicare a măsurilor impuse de Guvern în legătură cu pericolul de răspîndire a infecției cu noul tip de coronavirus. Igor Dodon a constatat faptul că tot personalul implicat în activitatea de control la frontieră activează în regim special. Toți angajații lucrează cu măști și mănuși, costume de protecție individuală, iar persoanelor care sosesc în țară, le este măsurată temperatura prin termoscan și li se solicită să comunice corect istoricul călătoriei.

 

Cadrele didactice din municipiul Chișinău vor munci de la domiciliu

Toți angajații instituțiilor de învățămînt din municipiul Chișinău, de luni, 16 martie, vor munci de la domiciliu. Direcţia generală educaţie, tineret şi sport din mun. Chişinău a emis o circulară prin care informează directorii instituţiilor de învățămînt general (preşcolar, primar, secundar şi extraşcolar) despre necesitatea stabilirii, prin ordin intern, a locului de muncă al angajaţilor la domiciliu. Potrivit notei publicate pe rețelele de socializare, cadrele didactice şi cele didactice auxiliare urmează să monitorizeze zilnic starea sănătăţii în rîndul copiilor/elevilor prin telefon sau alte mijloace tehnice de comunicare.

 

R. Moldova a sistat traficul aerian

R. Moldova a sistat din 17 martie, ora 00.00 întreg traficul aerian. De asemenea, a fost sistată și traversarea hotarelor terestre ale țării noastre de către cetățenii străini. Totodată, de luni vor fi închise piețele, barurile și restaurantele. Anunțul a fost făcut duminică de prim-ministrul Ion Chicu, la finele ședinței Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică. Potrivit premierului, vor rămîne deschise doar farmaciile, magazinele alimentare și stațiile PECO. Restaurantele și barurile vor putea face doar livrări la domiciliu.

 

Cursele de tren din Chișinău spre Moscova, Sankt Petersburg și Odesa vor fi temporar sistate

În condițiile în care autoritățile de la Kiev au decis închiderea hotarelor, Î.S. ”Calea Ferată din Moldova” a anunțat sistarea temporară a curselor de tren Chișinău–Moscova începînd cu 14 martie, Chișinău–Sankt Petersburg începînd cu 15 martie și Chișinău Odesa începînd cu 20 martie curent. Costul biletelor procurate anterior va fi restituit integral. Ucraina şi-a anunţat vineri intenţia de a-şi închide frontierele pentru străini pentru cel puţin două săptămîni, într-un efort de luptă împotriva răspîndirii pandemiei de coronavirus.

 

Vremea va fi caldă la final de săptămînă

Săptămîna aceasta la nordul țării va fi vreme bună, cu maxime de pînă la +15 grade C miercuri, +16 grade C joi, transmite serviciul hidrometeorologic de stat. Temperaturile scad pînă la +6 grade, +9 grade ziua, la finalul săptămînii, cînd sînt prognozate și ploi de scurtă durată. Noaptea se așteaptă temperaturi scăzute de pînă la -4, 0 grade la începutul săptămînii. Începînd de miercuri noaptea temperaturile cresc de la +3 la +5 spre sfîrșitul săptămînii.

 

Au fost anunțate o serie de măsuri privind serviciile consulare acordate de România în R. Moldova în contextul Coronavirusului

Ambasada României în R. Moldova informează că în contextul evoluției pandemiei de SARS COV 2 (Covid-19) și al măsurilor adoptate de România și R. Moldova privind protecția sănătății populației, s-au decis o serie de măsuri pe linia serviciilor consulare acordate la Ambasada Românieila Chișinău, Consulatul General al României la Bălți, Consulatul General al României la Cahul și Biroul consular de la Ungheni, începînd cu 16 martie 2020. Astfel, programările pentru prestarea de servicii consulare au fost anulate, din cauza faptului că activitatea de lucru cu publicul la oficiile consulare din R. Moldova a fost restricționată.

 

A avut loc prima ședință a Comisiei de selectare a proiectelor în cadrul Programului activităților de reintegrare a țării

Vineri, 13 martie, a avut loc prima ședință a Comisiei de selectare a proiectelor în cadrul Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul curent. În cadrul ședinței s-a efectuat o familiarizare a membrilor Comisiei cu dosarele și lista propunerilor de proiecte colectate în perioada desfășurării concursului respectiv (01 ianuarie-10 februarie curent), precum și s-au discutat criteriile generale de eligibilitate și potențialele principii de selectare avînd în vedere prioritățile de finanțare pentru acest an.

 

FMI apreciază reformele din sectorul bancar al R. Moldova

Reformele desfășurate în ultimii trei ani în sectorul bancar din R. Moldova sînt apreciate de FMI. Despre aceasta se menționează în comunicatul emis de această instituție, după ce Consiliul de Directori Executivi al FMI a finalizat ultima evaluare a Programului R. Moldova, susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF). Conducerea FMI a calificat drept cuprinzătoare reformele din sectorul bancar, care au vizat cea mai mare parte a programului țării noastre cu această instituție internațională, constatînd reabilitarea sistemului bancar și consolidarea guvernanței în sectorul financiar, în susținerea stabilității financiare.

 

Numărul de troleibuze și autobuze va fi suplinit

Primăria municipiului Chișinău informează că luni, 16 martie, transportul public din capitală va funcționa la capacitatea maximă. Astfel, la linie va fi introdus tot efectivul de autobuze și troleibuze de care dispun regiile municipale de transport. Măsura este luată de municipalitate pentru a evita îmbulzirea călătorilor în unitățile de transport, micșorarea aglomerării în stații, dar și pentru putea fi păstrată distanța recomandată, de cel puțin un metru între persoane.