REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 decembrie 2020)

BNM va monitoriza efectul de levier (nivelul de îndatorare) al băncilor

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat Regulamentul privind efectul de levier pentru bănci și modificarea Instrucțiunii cu privire la prezentarea de către bănci a rapoartelor COREP în scopuri de supraveghere. Indicatorul efectului de levier are drept scop limitarea riscului de îndatorare excesivă a sectorului bancar în perioadele de creștere economică și a riscului de scădere semnificativă a activelor bancare în fazele descrescătoare ale ciclului economic.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1403 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3623 de teste, fiind confirmate 1403 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 128 656 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 91 sînt lucrători medicali: medici-32, asistenți medicali-42, personal auxiliar-17. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3859 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 286 în stare extrem de gravă (60 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Avizul asupra amendamentelor la proiectul legii bugetului de stat pentru 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial

Decizia Guvernului de aprobare a avizului amendamentelor deputaților în Parlament la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial de miercuri, 16 decembrie. La proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 au fost înaintate 138 de amendamente care conțin 1100 de cereri, prin care sînt solicitate resurse suplimentare și redistribuiri de alocații în sumă totală de 1,9 miliarde de lei.

 

Primăria municipiului Chișinău va conserva un mozaic de pe o clădire din capitală

Mozaicul maestrului în artă Mihail Burea din strada Negruzzi 2 va fi conservat și amplasat la o adresă nouă. Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, a anunțat că în urma deciziei proprietarului clădirii de a demola imobilul din strada Negruzzi 2, unde se află mozaicul realizat de artistul moldovean, s-a decis demontarea, păstrarea și conservarea panoului din mozaic pentru a fi amplasat la o adresă nouă.

 

Pandemia de coronavirus a dus la scăderea PIB

Produsul Intern Brut al R. Moldova, estimat pentru trimestrul III 2020, a însumat 61 719 mln de lei, prețuri curente, și a scăzut cu 8,2 la sută, pe serie brută, față de ianuarie-septembrie 2019. Potrivit Biroului Național de Statistică, scăderea cu 9,5 la sută a valorii adăugate pe economie, care are cea mai mare pondere în formarea PIB – de 88,5% - a dus la descreșterea acestui indicator. La scăderea PIB a contribuit și reducerea impozitelor nete pe produs, volumul lor reducîndu-se cu 11,2%.

 

O expoziție personală de pictură a artistului plastic Tudor Zbîrnea a fost vernisată la Muzeul Național de Artă

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată expoziția personală de pictură a artistului Plastic Tudor Zbîrnea, laureat al Premiului Național. Tudor Zbîrnea a menționat că aceasta este prim expoziție a sa în cadrul instituției pe care o conduce și cea de-a 39 din întreaga carieră. Expoziția cuprinde 40 de lucrări realizate în anii 2013-2020.

 

R. Moldova și Marea Britanie vor semna Acordul de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare

Șeful diplomației moldovene Aureliu Ciocoi a purtat o discuție în format de videoconferință cu Wendy Morton, ministru pentru Vecinătatea UE și Americi din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Dezvoltării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Diplomații au apreciat nivelul avansat al dialogului politic. Concomitent, miniștrii au salutat activitatea grupului de negociatori care au definitivat în opt runde de consultări textul Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare, care urmează să reglementeze relațiile moldo-britanice post-Brexit.

 

Un liceu din Bălţi va fi eficientizat energetic cu susţinerea UE

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și Primăria municipiului Bălți au semnat contractele de antrepriză, supraveghere tehnică și drept de autor pentru proiectul de infrastructură „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți”, finanțat de Uniunea Europeană. În urma procedurilor de licitații publice, s-a stabilit că lucrările de eficientizare energetică a Liceului din Bălți trebuie să fie executate în decurs de zece luni calendaristice. Valoarea contractului de antrepriză se cifrează la 19,27 milioane de lei, din care 132.680 de lei reprezintă contribuția Primăriei municipiului Bălți.

 

Instituții de educație și formare profesională au primit ajutoare pentru combaterea COVID-19

Douăsprezece instituții de educație și formare profesională din R. Moldova au primit echipamente de protecție și dezinfectanți, în cadrul parteneriatului comun al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) și Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA). În total, au fost oferite 15 mii de măști și 1140 de litri de dezinfectant. De ajutor au beneficiat Centrele de excelență în Industria Ușoară din Chișinău, în Informatică și Tehnologii Informaționale din Chișinău, în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți, Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău etc.

 

Persoane cu dizabilități din trei raioane vor avea acces la serviciile echipelor mobile

Trei servicii de tip „Echipă mobilă” au fost lansate în cadrul unui proiect european. Astfel, grație colaborării dintre organizațiile societății civile, autoritățile publice locale și partenerii de dezvoltare, copiii și adulții cu dizabilități severe din raioanele Dondușeni, Glodeni și Leova vor avea mai multe șanse pentru reabilitare fizică și emoțională. Serviciile de Echipă mobilă vor asigura necesitățile de asistență la domiciliu pentru 170 de copii și adulți cu dizabilități.