REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 martie 2021)

Creștinii ortodocși au intrat în Postul Mare

Creștinii ortodocși au intrat de astăzi în Postul Mare, cel mai aspru dintre toate cele patru posturi ale anului și care îi pregătește pe oameni de Paște, sărbătorit anul acesta pe 2 mai. Potrivit calendarului ortodox, timp de șapte săptămîni, credincioșii nu vor mai mînca lactate, ouă, carne și pește și nu vor consuma băuturi alcoolice. Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămîna Patimilor. În cele 40 de zile sînt doar două zile de dezlegare la pește, de Buna Vestire și de Florii, față de postul Crăciunului, cînd sînt 15 zile cu dezlegare la pește. În această perioadă nu se fac nunți.

 

Astăzi este zi de doliu național

Ziua de 15 martie 2021, cînd vor avea loc funeraliile scriitorului Nicolae Dabija, este declarată zi de doliu național în toată țara. Doliul național este instituit în semn de adîncă tristețe, cauzată de trecerea în eternitate a renumitului scriitor, susținător de frunte al mișcării de renaștere națională, semnatar al Declarației de Independență a R. Moldova, academician și istoric literar. Autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor li se recomandă să renunțe la desfășurarea, în ziua de 15 martie 2021, a acțiunilor distractive în masa.

 

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 753 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2489 de teste, fiind confirmate 753 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care cinci de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 204 463 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 26 sînt lucrători medicali: medici - 9, asistenți medicali - 12, personal auxiliar - 5. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4217 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 336 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10 397 de persoane, iar 19 058 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Primarul capitalei a participat la prezentarea proiectului privind transportul alternativ în Chișinău

Primarul General, Ion Ceban, a participat la prezentarea publică a proiectului Strategiei de dezvoltare a infrastructurii pentru transport alternativ în orașul Chișinău. Edilul capitalei a spus că el însuși practică diferite genuri de sport, inclusiv mersul pe bicicletă sau pe trotinetă, în pofida programului încărcat de muncă. Astfel că va susține crearea condițiilor de deplasare prin oraș cu transportul alternativ. „Haideți să utilizăm tot mai mult acest gen de transport, chiar și acum, în perioada pandemică, astfel ca să contribuim împreună la valorificarea oportunităților pentru a asigura un minim de confort la capitolul dat", a mai declarat Ion Ceban.

 

Secretarul de stat a participat la Conferința țărilor Parteneriatului Estic în domeniul securității

Secretarul de stat Daniela Cujbă a participat în format de videoconferință la conferința internațională „Țările asociate ale Parteneriatului Estic: Cooperarea parlamentară și în domeniul securității", organizată de către Comisia pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană a Radei Supreme și centrul analitic neguvernamental „Ukrainian Prism". Cujbă a vorbit despre importanța aprofundării continue a cooperării cu UE și deschiderii pentru partenerii asociați ai Parteneriatului Estic a unor noi dimensiuni de colaborare, atît în cadrul dialogului politic, cît și pe filiera integrării economice și sectoriale.

 

Autorităţile din Cahul au introdus mai multe restricții în legătură cu Codul Roșu de alertă

Comisia raională extraordinară de sănătate publică (CRESP) Cahul menține în localitate Cod Roșu de alertă pînă la 26 martie şi a decis asupra mai multor măsuri restrictive şi interdicții. Potrivit CRESP Cahul, în perioada 12-26 martie, se interzice aflarea în locuri publice deschise în grupuri mai mari de trei persoane, cu excepţia membrilor de familie; organizarea adunărilor în masă, inclusiv activităților politice, culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment; aflarea în spaţii publice, fără necesitate, între orele 22.00 – 7.00; vizitele neesenţiale în unităţile de interes public (bănci, poştă etc.) ş.a. De asemenea, se sistează activitatea transportului public în raza municipiului Cahul, în zilele de sîmbătă şi duminică, pe perioada 12 -26 martie.

 

Emiratele Arabe Unite au oferit R. Moldova vaccin pentru imunizare împotriva COVID-19

Emiratele Arabe Unite au oferit R. Moldova 2000 de doze de vaccin anti-COVID-19 produse de compania Sinopharm, ca răspuns la apelul prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi, adresat șeicului Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ministru al Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al EAU. Prim-ministrul interimar a transmis aprecierea Executivului de la Chișinău pentru gestul de solidaritate al autorităților de la Abu Dhabi. Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 vor decide asupra utilizării lotului menționat.

 

CNESP a decis reluarea procesului educațional din 16 martie în baza a trei scenarii

Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică a decis reluarea procesului educațional începînd cu 16 martie. Studiile vor fi organizate în baza a trei scenarii, în funcție de evoluția situației epidemiologice din fiecare localitate. Pentru localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Verde sau Cod Galben (incidența mai mică de 49 cazuri COVID-19 la 100 mii populație), procesul de studii se va desfășura cu prezența. Pentru localitățile cu gradul de alertă Cod Portocaliu (între 50-100 cazuri COVID-19 la 100 mii populație ), procesul de studii cu prezența fizică va fi permis preșcolarilor, elevilor din clasele absolvente. Pentru localitățile cu gradul de alertă Cod Roșu (incidența mai mare de 100 cazuri COVID-19 la 100 mii populație), va fi asigurată participarea zilnică, cu prezență fizică a unui contingent de 50% din numărul total de elevi.

 

Aproape 2500 de persoane au beneficiat anul trecut de operații gratuite de protezare

Aproape 2500 de operații de protezare a șoldului, genunchiului şi umărului au fost efectuate, în anul 2020, în cadrul programului de protezare a articulațiilor mari, finanțat din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Potrivit CNAM, cele mai multe operații de protezare au fost efectuate la șold – 1521, după care urmează cele de genunchi – 966, și opt protezări de umăr. Pentru cazurile tratate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost alocate peste 107 milioane de lei. Suplimentar, au fost alocate aproape 2 milioane 780 de mii de lei pentru consumabile costisitoare. Operațiile de protezare a articulațiilor mari au fost realizate în 20 de instituții medicale contractate de CNAM.

 

Naționala de fotbal de tineret va efectua un cantonament în Malta

Echipa națională de tineret a R. Moldova va efectua un cantonament în Malta, în perioada 26 - 30 martie. Acesta face parte din pregătirile lotului național pentru Campionatul European de Tineret 2023. Selecționata va susține două meciuri amicale cu reprezentativa malteză de tineret. Potrivit Federației Moldovenești de Fotbal, antrenorul Ștefan Stoica a convocat jucători născuți după anul 2000. În preliminariile Campionatului European de fotbal pentru tineret din anul 2023, R. Moldova va juca în grupa E alături de Țările de Jos, Elveția, Bulgaria, Țara Galilor și Gibraltar. Tricolorii vor debuta pe 4 iunie contra reprezentativei Țării Galilor, în deplasare.

 

Săptămîna începe cu ploi şi lapoviţă şi maxime de +10 grade Celsius

Săptămîna începe cu maxime de +10 grade Celsius, lapoviţă în raioanele de nord ale republicii şi ploi în raioanele de centru şi nord. La Briceni mercurul în termometre va urca pînă la +5 grade Celsius. La Tiraspol temperatura aerului va fi de +8 grade Celsius, la Leova vor fi +9 grade Celsius, iar la Comrat şi Cahul meteorologii anunţă +10 grade Celisus. În Chişinău ziua avea vom +8 grade Celsius. Meteorologii prognozează o răcire a vremii, ploi şi lapoviţă pentru toată săptămîna.