REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 ianuarie 2021)

Elevii revin la şcoală după vacanţa de iarnă

Elevii revin de azi la şcoală după vacanţa de iarnă. Ministerul Educației informează că lecţiile se vor face cu prezența fizică în instituțiile de învățămînt, conform modelelor aprobate anul trecut. Decizia vine după ce a fost analizată situaţia epidemiologică din ţară. Totuşi autoritatea în educaţie îndeamnă elevii, părinții, cadrele didactice și manageriale să dea dovadă de responsabilitate nu doar la şcoală, dar şi în familie şi societate pentru a preveni răspîndirea coronavirusului.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 298 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore în R. Moldova au fost procesate 1292 de teste, fiind confirmate 298 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 149 391 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 17 sînt lucrători medicali: medici - 7, asistenți medicali -7, personal auxiliar -3. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2540 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 228 în stare extrem de gravă (49 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Un nou lot de opt troleibuze noi, a ajuns la Chișinău

Un lot de opt troleibuze clasice, de ultimă generație, cumpărate de la uzina din Minsk, au ajuns la Chișinău și urmează să fie asamblate la Atelierul de reparații al Î.M. „Regia Transport Chișinău”. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei, Ion Ceban, precizînd că în cel mai scurt timp vor fi puse în circulație. Troleibuzele sînt dotate cu sisteme de aer condiționat, camere de supraveghere în interior și prize USB pentru călători. De asemenea, unitățile de transport au blocurile optice pe bază de LED și oglinzi cu reglaj electric, rampă de acces pentru persoanele cu nevoi speciale.

 

Un copil de trei ani a ajuns în reanimare după ce o cratiță cu supă a căzut peste el

Mama acestuia în vîrstă de 22 de ani, s-a sustras pentru cîteva minute cu alte treburi. În acest timp, copilul a atins aragazul, iar cratița cu supa care fierbea a alunecat și s-a vărsat peste micuț. Imediat a fost solicitată o ambulanță, iar copilul a fost internat în secția de reanimare a Spitalului Mamei și Copilului din Bender. Potrivit medicilor, acesta a suferit arsuri de gradul I, II și II pe aproape 25% din suprafața corpului.

 

Doi inși înarmați au vrut să jefuiască o stație PECO, dar au plecat cu nimic

Doi indivizi sînt căutați de oamenii legii, după ce noaptea trecută au dat buzna într-o stație PECO și l-au amenințat cu un pistol pe operator. Incidentul a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 03:35, în localitatea Bucovăț, din raionul Strășeni. Operatorul le-a deschis aparatul de casă, însă cînd atacatorii au văzut că acolo se afla o sumă neînsemnată de bani, au decis să dea bir cu fugiții fără ca să ia nimic cu ei. Oamenii legii din Strășeni au pornit pe acest caz o cauză penală pentru tîlhărie.

 

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu euro

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru luni, 11 ianuarie, valoarea unui euro, în creştere cu nouă bani comparativ cu săptămîna trecută, ajungînd astfel la 21 lei şi 21 de bani. Cotaţia dolarului american va fi de 17 lei și 19 bani. Leul românesc se scumpește cu doi bani şi va costa patru lei şi 35 de bani. Hrivna ucraineană şi rubla rusească îşi menţin preţul de 60 şi, respectiv, 23 de bani.

 

Vremea se răcește simțitor săptămîna aceasta

Săptămîna aceasta temperatura aerului va scădea pînă la -15°C noaptea. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru săptămîna curentă răcirea simțitoare a vremii și chiar ninsori slabe. În nordul republicii, spre sfîrșitul săptămînii, noaptea termometrele vor arăta -15°C, în localitățile din centrul țării temperatura aerului va scădea pînă la - 14°C și -13°C va fi la sud. În timpul zilei, temperaturile vor fi pozitive pînă joi, cînd vremea se va răci brusc, de la +2°C la - 6°C. SHS mai prognozează ninsori slabe în primele zile ale săptămînii.