REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 iunie 2021)

Sărbătoare mare pentru credincioși: Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului se sărbătorește în fiecare an, la 40 de zile după Înviere. Este cea mai importantă sărbătoare creștină, care are loc după Paște. Acesta i-a binecuvîntat pe ucenicii săi, iar apoi și-a luat locul în Cer, în dreapta Tatălui. La această minune au fost prezenți și Apostolii, dar și doi îngeri. Pînă la sfîrșitul secolului al IV-lea, Înălțarea se sărbătoarea în aceeași zi cu Rusaliile, adică la 50 de zile de la Înviere. Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Înălțare, care s-a păstrat și în ziua de astăzi, este salutul dintre oameni. Astfel, creștinii vor spune ”Hristos S-a înălțat!” și “Adevărat S-a înălțat”, de fiecare dată cînd se vor întîlni.

 

O stradă din satul Susleni va fi redenumită în „Iurie Sadovnic”

O stradă din satul Susleni va purta numele regretatului artist Iurie Sadovnic, informează Consiliul Raional Orhei. O decizie în acest sens urmează a fi luată de către Consiliul Local Susleni, la propunerea președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, și primarului localității, Svetlana Sochirca. De asemenea, în scurt timp va fi anunțat un concurs pentru crearea bustului distinsului artist, care va fi instalat în satul Susleni, iar pe malul rîului Nistru va fi organizat un festival al chitarelor în cinstea legendarului Iurie Sadovnic.

 

În satul Feștelița a fost construit un parc fotovoltaic

În satul Feștelița din raionul Ștefan Vodă a fost construit un parc fotovoltaic. Potrivit Agenției pentru Eficiență Energetică, lucrările se desfășoară în cadrul proiectului „Construcția parcului fotovoltaic cu puterea de 300 kW” din satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă, în valoare de 4 485 322,00 lei. Proiectul este susținut în cadrul programului „Convenţia primarilor - proiecte demonstrative” (CoMDeP), finanțat de Uniunea Europeană. În cadrul programului au fost efectuate măsurile modernizare a sistemului de iluminat din localitate, prin instalarea a 1000 de panouri fotovoltaice.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 60 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5.051 de teste, fiind confirmate 60 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în țară au fost înregistrate 255.601 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sînt internați 231 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 48 în stare extrem de gravă. Alte 115 persoane au fost vindecate. În total, 248.260 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Primăria Chișinău va implementa opt proiecte prin intermediul Programului Buget Civil

Primăria municipiului Chișinău va implementa opt proiecte de interes public prin intermediul Programului Buget Civil, finanțat de către administrația publică locală. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că este vorba de amenajarea a două terenuri sportive, patru spații de agrement în aer liber și deschiderea unui punct de observare astronomic și cartografierea patrimoniului cultural/arhitectural al municipiului. Potrivit edilului, lucrările vor fi realizate de către subdiviziunile de profil ale Primăriei municipiului Chișinău în colaborare cu autorii proiectelor pe parcursul anului 2021.

 

Grupurile de lucru pe probleme vamale s-au întrunit în format online

Grupurile de lucru pe probleme vamale cu participarea experților de profil de pe ambele maluri ale Nistrului și a reprezentanților mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2” s-au întrunit într-o nouă ședință, în format online, din incinta sediilor Misiunii OSCE în Moldova din or. Chișinău și din or. Tiraspol. Dialogul experților s-a concentrat pe cele mai actuale probleme din sfera vamală, în particular au continuat discuțiile pe marginea posibilelor modalități de relansare și de dezvoltare a interacțiunii în sfera tranzitului rutier de mărfuri, care să excludă practicile de control fizic a persoanelor, bunurilor şi mijloacelor de transport implicate în operațiunea de tranzit, dar şi perceperea de plăți suplimentare.

 

MEI a comentat informațiile privind privatizarea Portului „Giurgiulești"

Urmare a informațiilor publicate de unele surse mass-media referitor la privatizarea Portului „Giurgiulești", Ministerul vine cu precizări. Conform Acordului de Investiții, Portul și terenul de amplasare aparțin R. Moldova, iar funcția de administrare operațională a activității în Port i-a revenit „Danube Logistics" SRL, care are calitatea de Investitor General și operator al Portului și care are dreptul de a amenaja, a administra şi a exploata teritoriul Portului Internaţional, inclusiv terminalul petrolier, terminalul de mărfuri, obiectivele auxiliare respective, precum şi de a crea, a deţine în proprietate şi a exploata infrastructura, în limitele Portului.

 

ANRE va reexamine metodologia de calcul a prețurilor la carburanți

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va discuta, la 14 iunie, o nouă metodologie de calcul a prețurilor la produsele petroliere. Această decizie vine după mai multe proteste și nemulțumiri din societate și la nivel politic în legătură cu creșterea semnificativă, cu circa 30 la sută, în ultimile șase luni, a prețurilor la carburanți. Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară, în comun cu Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”, au cerut, la începutul lunii iuni, plafonarea prețurilor la carburanți.

 

Guvernul a achiziționat un lot de 700 000 de doze de vaccin Pfizer

Premierul în demisie Aureliu Ciocoi a declarat că guvernul a achiziționat un lot de 700 000 de doze de vaccin Pfizer. Oficialul spune că vaccinurile ar trebui să ajungă în lunile noiembrie sau decembrie. „Acum, sîntem în ultimul proces de semnare a contractului de achiziționare a unui lot de 700 000 de doze de vaccin Pfizer. Acesta urmează a fi livrate în R. Moldova spre finele anului curent, probabil în lunile noiembrie sau decembrie. Eu sper că va fi în octombrie. Totul depinde de capacitatea de producție a celor de la Pfizer. Vaccinul este deja achiziționat de țara noastră” a declarat Ciocoi.

 

Leul continuă să se devalorizeze în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a mai cedat dolarului american mai mult de 1 ban, iar monedei unice europene – aproape 4 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 10 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6906 lei pentru un dolar (+1,15 bani) și 21,5702 lei pentru un euro (+3,97 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,6791 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,5305 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 10 iunie, constituie: 0,6533 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3809 lei pentru 1 leu românesc și 0,2453 lei pentru 1 rublă rusească.