REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 aprilie 2018)

Șefii de autogări au fost avertizați să asigure servicii de calitate

Conducerea Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) și cea a Întreprinderii de Stat „Gările și Stațiile Auto” au fost atenționate să verifice starea tehnică a unităților de transport care efectuează curse interurbane și să asigure suficiente mijloace de transport, ținînd cont de fluxul mare de călători în timpul Sărbătorilor de Paști și de Blajini. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat responsabilii din transport după ce a depistat mai mult nereguli în cadrul unei inspecții. „În zilele următoare fluxul de călători este mult mai mare decît în cele obișnuite. Solicit să fie majorat numărul unităților de transport, astfel încît oamenii să poată ajunge la destinație în siguranță. Totodată, cer să fie verificată starea tehnică a mijloacelor de transport. Autocarele și microbuzele trebuie să corespundă standardelor, să fie curate, iar serviciile oferite călătorilor să fie calitative”, a subliniat Gaburici.

 

În noaptea de Paști, pompierii au intervenit în peste 70 de situații de risc

În noaptea de Paști, pompierii și salvatorii au intervenit în PESTE 70 de situații de risc. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), acțiunile pompierilor au fost orientate spre focarelor de ardere, dar și deblocare de persoane. Au fost necesare intervenții ale echipajelor de salvatori în raioanele Cahul, Orhei, Drochia, Cantemir, Ialoveni, Florești și Soroca. În total, pe tot teritoriul R. Moldova pompierii au stins peste 70 hectare de vegetație arsă. Mai mult, salvatorii au fost alertați și la lichidarea focarelor generate de cauciucuri aprinse. Focare care riscau să iasă de sub control au fost înregistrate în sectoarele Ciocana și Buiucani ale municipiului Chișinău. Potrivit datelor IGSU, pentru menținerea siguranței și intervenția în situații de risc sînt mobilizați 600 de salvatori și pompieri cu 200 unități de tehnică.

 

Au crescut considerabil exporturile moldovenești pe piața UE

Exporturile R. Moldova în statele Uniunii Europene au crescut, în primele două luni ale acestui an, cu 40,2 la sută comparativ cu perioada similară din anul precedent. Creșterea reprezintă cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. Este al doilea an consecutiv cînd livrările de mărfuri moldovenești pe piața UE sînt într-o puternică creștere, după criza din 2016, cînd pe fondul reducerii cererii, exporturile au scăzut cu 20 la sută. Creșterea consemnată la începutul acestui an este a doua ca mărime din istoria relațiilor cu Comunitatea Europeană, după anul 2011, cînd avansul a fost de 54,1 la sută. R. Moldova a exportat, în ianuarie-februarie, mărfuri în țările UE în valoare de 293.3 milioane de lei, iar ponderea acestora în total exporturi a atins maximul de 67,2 la sută. Expertul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, explică creșterea exporturilor prin relansarea industriei și agriculturii.

 

La frontiera moldo-ucraineană au fost deschise nouă puncte de trecere

În perioada Sărbătorilor Pascale, pe linia de frontieră moldo-ucraineană au fost deschise nouă puncte de trecere cu statut local. Decizia a fost anunțată de Departamentul Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit datelor Poliției de Frontieră, cele nouă posturi au fost deschise la solicitarea administrației publice locale și vor activa în conlucrare cu grănicerii ucraineni. Astfel, în următoarea săptămînă, doritorii de a ajunge în Ucraina vor putea tranzita granița prin punctele locale: Valea Adîncă – Zagnitcovo, Ploti - Crutîe, Țîbuleuca - Țehanovca, Vinogradnoe - Novîe Butorî, Caplani – Crutoiarovca, Iserlia - Petrovsc, Troițcoe - Visocianscoe, Volintiri - Faraonovca, Ucrainca - Elizavetovca. Conform sursei citate, traversarea frontierei prin aceste puncte de trecere se va face doar ziua și va autoriza trecerea doar a cetățenilor R. Moldova și ai Ucrainei, care locuiesc permanent în localitățile de lîngă frontieră.

 

Situația infracțională din stînga Nistrului a escaladat

Pe parcursul săptămînii trecute în regiunea transnistreană au fost înregistrate 231 de crime și infracțiuni, față de circa 200 în săptămînile anterioare. Potrivit așa-numitului minister de interne de la Tiraspol, în 188 de cazuri au fost identificate persoanele bănuite. Sursa citată precizează că printre cazurile mai grave se numără trei jafuri, 42 de furturi (din care 11 descoperite) și 11 cazuri de comercializare a drogurilor. De asemenea, colaboratorii miliției au reținut șapte infractori anunțați în căutare. În aceiași perioadă pe drumurile din stînga Nistrului au fost înregistrate 24 de accidente rutiere, în urma cărora patru persoane au fost transportate la spital. Agenții de circulație au documentat 1648 de încălcări și au reținut 13 șoferi în stare de ebrietate. În aceiași perioadă au fost înregistrate 9 incendii în urma cărora patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.