REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 iulie 2019)

Meșteri populari din întreaga țară s-au întrunit la Ziua Națională a Portului Popular

Meșteri populari, artiști profesioniști și amatori din întreaga țară s-au întrunit duminică, 30 iunie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, pentru a marca cea de-a IV-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular. Sărbătoarea a fost instituită în noiembrie 2015. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, avînd drept scop valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare din țară, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

 

Irina Vlah a cîștigat alegerile din UTA Gagauz-Yeri

Peste 50 la sută din alegătorii UTA Gagauz-Yeri şi-au exprimat duminică, 30 iunie, opţiunea pentru alegerile guvernatorului autonomiei, iar, conform datelor preliminare, scrutinul a fost cîştigat de Irina Vlah, care a deţinut anterior mandatul de başcan. Datele generale finale urmează să fie anunţate, însă, conform buletinelor de vot, procesate la ora 23.00, Irina Vlah a obţinut majoritatea de voturi. Primul care a felicitat-o pe Irina Vlah a fost preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Scrutinul a fost urmărit de 192 de observatori.

 

Conducerea PDM a demisionat

Secretarul general şi toţi vicepreşedinţii Partidului Democrat din Moldova /PDM/ au demisionat, iar Congresul extraordinar al formaţiunii va avea loc pe 27 iulie. Despre aceasta a decis sîmbătă, 29 iunie, Consiliul Politic Național al PDM. Declaraţiile în urma şedinţei consiliului au fost făcute, în cadrul unei conferinţe de presă, de către Pavel Filip, preşedintele fracţiunii democraţilor în Parlamentul Republicii Moldova, care va asigura pînă pe 27 iulie interimatul funcţiei de preşedinte al PDM.

 

A fost extins termenul în care tații pot solicita indemnizația paternală

Termenul în care tatăl copilului nou-născut poate să depună cererea pentru acordarea indemnizației paternale a fost extins pînă la 12 luni de la nașterea copilului. Modificarea intră în vigoare la 1 iulie curent. Pînă în prezent, tații puteau să solicite indemnizație paternală în termen de 30 de zile din momentul depunerii cererii pentru acordarea concediului paternal, de care tatăl putea beneficia în primele 56 de zile de la nașterea copilului. Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, indemnizația paternală se plătește o singură dată pentru întreaga perioadă, prin intermediul prestatorilor de servicii de plată desemnați. Baza de calcul a indemnizației constituie 100% din venitul mediu lunar.

 

De astăzi, a fost pus în circulație un nou model de tichete pentru călătoria cu troleibuzul

De astăzi, în capitală a fost pus în circulație un nou model de tichete pentru călătoria cu troleibuzul. Biletele au elemente de securitate sporită, în comparație cu cele de tip vechi, pentru a reduce posibilitatea de falsificare. Inițiativa aparține Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău” (RTEC) și are drept scop diminuarea pierderilor din neacumularea surselor financiare în urma comercializării biletelor falsificate. Pentru tipărirea tichetelor din bugetul întreprinderii s-au cheltuit 430 mii lei. Noul model de bilete pentru troleibuz, cu dimensiunea de 29x47 mm, este confecționat din hîrtie de ziar de nuanță cenușie și conține elemente iridiscente printate, pentru a nu putea fi reproduse. Pe parcursul ultimelor 12 luni au fost înregistrate 24 cazuri, unde au fost depistate peste 4 mii de bilete falsificate.

 

Militari ai Armatei Naţionale vor participa la exerciţiul „Sea Breeze 2019”

Un număr de 54 de militari din Batalionul 22 de menţinere a păcii şi cinci ofiţeri de stat major vor participa, în perioada 1-12 iulie curent, la exerciţiul multinaţional „Sea Breeze 2019”, care va avea loc la Centrul de instruire Ciobanovka, Ucraina. Aceştia se vor antrena împreună cu militari din 19 ţări aliate şi partenere. Totodată, un alt contingent al Armatei Naţionale a plecat în California, SUA, pentru a participa la exerciţiul „ Agile Hunter 2019”. Potrivit colonelului Serghei Chilivnic, comandantul contingentului, cei peste 100 de ofiţeri şi subofiţeri moldoveni se vor antrena cu militarii americani, inclusiv din Garda Naţională a Carolinei de Nord, în perioada 28 iunie – 19 iulie curent, la Centrul de instruire Fort Irwin, California.

 

La Otaci au ajuns ajutoarele umanitare destinate locatarilor blocului care s-a prăbuşit

Ajutoarele umanitare pentru sinistraţii de la Otaci au ajuns în dimineaţa zilei de sîmbătă, 29 iunie, la destinaţie. Susţinerea vine din rezervele de stat, acordată de Guvernul Republicii Moldova. Ajutoarele urmează a fi distribuite oamenilor, de către autoritățile publice locale, în cel mai scurt timp. Totodată, compania contractată continuă lucrările de demolare a clădirii avariate cu ajutorul tehnicii specializate. Pe parcursul zilei, platforma din materialele auxiliare aduse de către un agent economic va fi înălțată pentru a oferi accesul tehnicii speciale către etajele superioare.