PRESEDINTELE IGOR DODON A AVUT INTREVEDERI CU AMBASADORII AUSTRIEI SI ARMENIEI

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a primit scrisorile de acreditare de la noul Ambasador agreat al Austriei în țara noastră, E.S. Stella Avallone.

În cadrul dialogului, șeful statului a apreciat dinamica ascendentă a relaţiilor moldo-austriece. Președintele țării a menționat că pe parcursul anilor, Austria şi-a confirmat sprijinul pentru Republica Moldova în toate domeniile, iar ex-Ambasadorul Austriei în țară noastră, dna Christine Freilinger, a fost decorată în septembrie curent, cu distincția „Ordinul de Onoare”, în semn de profundă gratitudine pentru contribuția adusă la dezvoltarea și consolidarea relațiilor de prietenie.

Totodată, Igor Dodon a exprimat mulțumire pentru asistența umanitară oferită de Austria la solicitarea țării noastre, în lupta cu pandemia.

Oficialii au fost unanimi în opinia că între țările noastre există un potențial nevalorificat de colaborare în toate domeniile. Șeful statului a optat pentru creșterea volumului comerțului bilateral, precum și pentru diversificarea cooperării economice. Deși Austria rămîne unul dintre principalii investitori străini în Republica Moldova, Președintele a exprimat interesul față de atragerea unor noi investiții austriece în țara noastră, în condițiile în care Moldova oferă foarte multe opțiuni.

Pe finalul discuției, Igor Dodon i-a urat noului Ambasador al Austriei în ţara noastră succes, asigurîndu-l de susţinere deplină și deschidere pentru dialog.

* * *

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Armenia în Republica Moldova, Jivan Movsisyan, cu ocazia încheierii misiunii sale diplomatice în țara noastră.

Șeful statului i-a mulțumim Ambasadorului pentru eforturile depuse pe parcursul celor aproape patru ani de mandat în vederea consolidării relațiilor de colaborare moldo-armene. Amintim că în această perioadă a avut loc prima vizită oficială a Președintelui Republicii Moldova în Armenia (2017), participarea țării noastre la Summitul Francofoniei din Erevan (2018) și la ședința Consiliului Economic Eurasiatic Superior de la Erevan (2019), unde Moldova are statut de observator. Totodată, în luna februarie 2020, a avut loc vizita în capitala Armeniei, a unei delegații a parlamentului Moldovei, condusă de speakerul Zinaida Greceanîi.

Igor Dodon a subliniat disponibilitatea conducerii Moldovei de a continua extinderea dialogului moldo-armean, în pofida situației epidemiologice dificile din țările noastre și din lume, din care cauză au fost amînate cîteva vizite importante și prima ședință a Comisiei interguvernamentale bilaterale pentru cooperare comercial-economică.

În contextul măsurilor de dezvoltare a raporturilor comercial-economice și cultural-umanitare dintre Moldova și Armenia, oficialii și-au exprimat speranța privind participarea activă în acest proces a Consulatului de Onoare al Moldovei în Armenia și a Consulatului de Onoare al Armeniei în Moldova.

În finalul discuției, Igor Dodon i-a urat domnului Movsisyan succes în continuare în activitatea pe care o va desfășura, exprimîndu-și încrederea că noul Ambasador al Republicii Armenia, de asemenea va contribui la consolidarea prieteniei și cooperării dintre țările și popoarele noastre.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova