MOLDOVA ESTE LOVITA DE „AL DOILEA VAL DE EMIGRATIE”

Sociologul Vasile Cantarji spune că revenirea în patrie a moldovenilor plecați la muncă peste hotare depinde nu doar de mărimea salariului.

Moldovenii pleacă la muncă peste hotare nu doar din cauza sărăciei și a disperării din țara lor, susține sociologul Vasile Cantarji. El spune că acum au apărut și alți factori care îi determină pe moldoveni să-și părăsească țara.

„Fenomenul emigrației a trecut la o altă etapă, la treapta a doua, în care cei care pleacă nu mai sînt persoanele care nu reușesc să-și găsească un loc de muncă în țară, ci sînt copiii primului val de emigranți. Este vorba de reîntregirea familiilor, însă de această dată nu în Moldova”, a menționat sociologul.

Nu face să sperăm că emigranții vor începe să revină masiv acasă, chiar dacă că ar avea venituri mari la baștină, afirmă cu încredere expertul.

„Cei care au plecat în scopul de a cîștiga bani nu se vor mai întoarce deja în Moldova, chiar și în cazul în care ar primi aici un salariu bun. Ei au nevoie deja de un anumit nivel al infrastructurii, ei au nevoie de așa-numitul stat de drept, de protecție, servicii de stat de calitate. Ceea cu ce s-au obișnuit peste hotare”, a spus Cantarji.

Omul se deprinde repede cu binele, de aceea salariul mare este important, însă nu este singura componentă a unei vieți de calitate, afirmă interlocutorul.

„Chiar și cei care au plecat cu 20 de ani în urmă din localitățile rurale ale Moldovei, în tot acest răstimp au locuit în orașe mari, în țări dezvoltate și civilizate. Ei au văzut în această perioadă nivelul înalt de deservire atît în instituțiile private, cît și în cele de stat. Și ei vor cere ca acest lucru să fie și la ei acasă”, a rezumat expertul.

Sursa: sputnik.md